Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cokolik betonowy czy przęsło, czyli jak grodzić?

Pearl

Recommended Posts

Temat powtarzany, wiem. Nie mogę go jednak odnaleźć.

Co zatem mam traktować jako granicę posesji - zewnętrzną stronę cokolika czy zewnętrzną stronę przęsła? Mam taką sytuację, że nie mogę się "cofnąć" z cokolikiem ze względu na już rosnące drzewa....z drugiej strony - lepiej z sąsiadem żyć w zgodzie.

Czyli budując cokolik "mam się cofnąć", czy też 50% szerokości cokolika może być na ternie działki sąsiada (przęsło zawiśnie dokładnie tam gdzie jest granica wskazana przez geodetę)?

Troszkę mi się spieszy z tą informacją...

Dzięki i pozdrawiam

Pearl

Pearl, zdaje się że to jest tak:

jeśli budujesz sam własne ogrodzenie, to musi ono być w całości na Twojej działce. Jeśli dogadacie się z sąsiadem, że ogrodzenie robicie razem i będzie wspólne, to może iść wzłuż granicy miedzy działkami.

Tak to zapamiętałam z poprzednich dyskusji na forum, może ktoś coś dorzuci.

tak, czy siak warto dogadać się z sąsiadem - i wedy wszystko sie wyjaśni. Jak tak zrobiłem - granica jst na środku cokolika, czyli tam gdzie siatka. Później postawiłem słupek z klinkieru pod przęsło i okazało się, ze tm razem to już ewidentnie wjechałem na 6 cm na długości 36 cm na działkę sąsiada, ale nie jest Pawlakiem i machnął na to ręką.

Dobrze, ja mam taka sytuację, że mam tylko sasiada od ogrodu a po bokach jeszcze nie sa sprzedane.

czy mam w takiej sytuacji dogadywac się z jeszcze obecnym właścicielem bo przeciez docelowego nikt jeszcze nie zna.

Co mam zrobić?

Ja teraz wywalę kase na ogrodzenie z trzech stron na własny koszt a jak ktoś kupi działki po bokach wystarczy ze ogrodzi tylko od ulicy i ma juz teren zamkniety.

Czy może narazie jakąś prowizorę?

• 2 weeks później...

Ja mam już po dziurki w nosie prowizory - ogrodzenie mamy w takim stanie, że nie tylko każdy pies, ale i niedźwiedź z żubrem mogą nas bez trudu odwiedzić :-? . Jeszcze w tym roku "zabarykadujemy" się cokolikiem i przęsłami z kątownika...

Muszę tylko dopaść sąsiada, a może i geodeta będzie potrzebny :( ...

Pozdrawiam

Pearl