Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe w niskiej łazience i kuchni-czy warto?

Recommended Posts

Witam. Tak jak w temacie, mam problem ponieważ remontujemy istniejący już domek, i akurat w tej starej części będzie łazienka i kuchnia, skończyliśmy zbijać stary parkiet i wyciągać szlakę z podłogi i wyszła mi wysokość 2.45m. czy jak dam ogrzewanie podłogowe i sufit podwieszany(nie na całości) to nie będzie za nisko?

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i porady.

Pozdrawiamy.

https://forum.murator.pl/topic/91161-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-niskiej-%C5%82azience-i-kuchni-czy-warto/

No właśnie i tu tkwi cały szkopuł tej operacji 8) nie chce mieć za nisko, ale też nie chciałbym rezygnować z sufitu, ale chyba będzie trzeba iść na jakiś kompromis, ale ogólnie jesteście za czy przeciw podłogowemu w tak niskich pomieszczeniach? Z jednej strony chciałbym mieć tą podłogówkę bo jednak to coś podnosi komfort, ale...(zawsze jest to ale).

Dziękuje za wypowiedzi i czekam na dalsze... :D

Pozdrawiam.

Szczerze? Gdybym miała wybierać wolałabym zrobić w 100 % ogrzewanie podłogowe a zrezygnowałabym z podwieszanego sufitu. Zamiast halogenów w takim suficie można kupić fajne lampki mocowane do sufitu.

Mam ogrzewanie podłogowe (tyle że pomieszczenia są wysokie na 2,85) w całym domu oprócz sypialni.

izat współczuje choroby. a chodzi o to że, mam w pomieszczeniach wysokość 2.45m, jeżeli dałbym ogrzewanie podłogowe zamiast zwykłej wylewki to tak czy siak pomieszczenie obniży się ciut, jeżeli dałbym jeszcze w kilku miejscach podwieszany sufit, to boje się że będę tam musiał się wczołgiwać lub wchodzić na kucąco :D teraz rozumiesz? stąd moje obawy, ale chyba jednak dam sobie podłogowe a zrezygnuje z podwieszanego, może te halogenki doczepiane nie byłyby takie złe, a orientujecie się może o ile wyżej zajmuje podłogowe od zwykłej wylewki? Dziękuje za wypowiedzi.

Pozdrawiamy.

no właśnie to mnie dziwi, bo przy podłogówce wcale nie potrzebna jest grubsza wylewka

myślałam, że chodzi Ci raczej o grubość styro, który musisz pod nią włożyć

grubość wylewki jest uzależniona od ilości styro pod nią

rób śmiało podłogówkę, bo to lekarstwo na wszelkie choroby

:D:D:D:D

lepiej zrezygnuj z podwieszanych sufitów, one już nie są trendy ;) :p

a jak chcesz halogenki, to te na lince sobie fundnij ;)

Dzięki izat, jednak zrobię tak jak piszecie, faktycznie chodziło mi o to ile tego styropianu+grubość przewodów. Co ja to chciałem jeszcze podać, aha powierzchnia łazienki to 10,75m2 a kuchnia to 10,5m2 bo na reszcie będzie mini jadalnia(wyłożone panelami).

A marzy nam się taka łazienka:

http://images30.fotosik.pl/115/150dff9208439230.jpg

oraz inne ale za dużo ich by tu wklejać:D

łazienkę możesz mieć niższą

jedna z moich ma ok 2.40 właśnie i do tego jeszcze ma skos

wcale nie wygląda przytłaczająco

jeśli na parterze ta podłogówka ma być, to 20 cm styro musisz dać i ok 8 cm wylewki

ja przynajmniej tak mam :D

na poddaszu styro można mniej

będzie to łazienka i kuchnia nad nie ogrzewanym garażem i pomieszczeniami gospodarczymi, ale jeżeli mam 2,45 i dam 20styropianu i 8 wylewki to w łazience zrobi mi się 2.17 czy to nie za nisko?
będzie to łazienka i kuchnia nad nie ogrzewanym garażem i pomieszczeniami gospodarczymi, ale jeżeli mam 2,45 i dam 20styropianu i 8 wylewki to w łazience zrobi mi się 2.17 czy to nie za nisko?

za nisko :(

zdecydowanie za nisko

ładna ta łazienka marzeń...ale serio, olej te halogenki w suficie bo tak maja juz wszyscy (niebo na suficie:))-z tego wzgledu my zakupiliśmy fajne halogenki na listwie i są na scianach zamiast na suficie. Efekt fajny

z podłogówki nie rezygnuj, to bardzo cieszy, ale z halogenów tak.. lepiej zawiesić fajne lampki zamiast obniżać sufit.. halogeny są tylko ok w wysokich pomieszczeniach, poza tym w niskiej kuchni przy gotujących się garach nie jest przyjemnie

trzeba trzymać się realiów, a nie tylko tego co nam się podoba:)

Czyli z syfitku rezygnuje. Teraz jeszcze zastanawiam się jak rozwiązać to podłogowe, jeszcze myślę żeby dać np. 5cm styropianu oraz 5cm styropianu dać w pomieszczeniu poniżej(w tym nieogrzewanym) tylko czy to mi coś da. A jaki to jest ten styropian systemowy.

Dziękujemy wam bardzo za zainteresowanie i pomoc, dopiero zaczynamy w to wszystko wkraczać, więc każda rada jest dla nas na wagę złota.

Pozdrawiamy wszystkich.