qlpiak 16.11.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Oj, dawno byla geografia i zabawy z gnomonem. Dawno byla matematyka i funkcje trygometryczne. Popatrzcie, czy dobrze to sobie licze. Potrzebuje ustalic, jaki maksymalny cien bedzie rzucal garaz ustawiony przed domem od jego poludniowej strony. Dom ma okna tarasowe na poludniowej elewacji i zalezy mi, zeby garaz ich nie zacienial zima. Dzialka jest z wjazdem od poludnia, garaz ma optycznie ja oddzielic od uliczki, choc troche oslonic taras przed wscipskimi spojrzeniami. Uprzedzam rady - z boku sie nie zmiesci, z tylu nie chcemy, niski z plaskim dachem nie pasuje do bryly domu. Biorac pod uwage linie zabudowy i badania gruntu dom najlepiej by pasowal w odleglosci 15 metrow od sciany garazu. Cien jest najdluzszy w dniu, w ktorym kat padani slonca najmniejszy, czyli 22 grudnia. Kat=90 - 50 (szerokosc geograficzna domu) - 23,27 (szerokosc zwrotnika koziorozca)=ok 17 stopni Wyrysowalam sobie na wyskalowanym rysunku, jaki cien bedzie rzucal garaz o wysokosci w kalenicy 4,98. Tak jak na tym rysunku http://images33.fotosik.pl/46/05a86bfd0e36887bm.gif I wyszlo mi, ze w poludnie 22 grudnia garaz bedzie rzucal cien ok.16m. Czyli o 1 metr za dlugi - wpelznie na na dol okna i zaciemni je do wysokosci 40 cm (okno zaczynac sie bedzie gdzies tak na wysokosci 60 cm od ziemi). To moglabym zaakceptowac. Dla porownania najkrotszy cien bedzie 22 czerwca - ok. 3m (kat 63 stopni). Ale u mnie nie jest tak dobrze. Garaz jest nieco wyzej niz dom - dzialka lekko opada w kierunku domu i dalej troche lagodniej za domem. Nie wiem, jak to czytac na mapce sytuacyjno-wysokosciowej - mam zaznaczone 282,0 blizej przodu domu, a 283,0 blizej przodu garazu - odleglosci miedzy tymi liniami to 24 m. Czy to znaczy, ze na 24 metrach mam 1 metr spadku? Garaz ma miec 7,1 dlugosci. Odleglosc miedzy garazem a domem to 15 m. Czy to znaczy, ze powinnam przyjac, ze garaz jest de facto o prawie 1 metr wyzszy? Wtedy cien 22 grudnia jest dlugi na 19m Cien zaczyna wpelzac na dol okna juz w dniu, w ktorym slonce pada pod katem 20 stopni. Tak sobie kalkuluje, ze jesli od 22 czerwca do 22 grudnia (215 dni) kat zmienia sie o 46 stopnie (63-17) to dziennie kat zmienia sie o 0,2139 stopnia. Czyli juz 8 grudnia cien przekracza 15,6m - zaczyna sie problem i trwa do 5 stycznia. Wynika, ze prawie miesiac bedzie z czesciowym zaciemnieniem, a przez kilka dni, w ogole nie bedzie slonce wpadalo przez okna tarasowe Garzaz jest co prawda wezszy od domu i przesuniety blizej granicy, ale nie wiem, ile swiatla moze dzieki temu wpasc. Jak to widzicie? Przejmowac sie? Czy ktos zna darmowy program do takich symulacji? Kiedys na forum polecano takie narzedzia. Help. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 17.11.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Myślę że robisz sobie problemy z niczego. Co z tego że twoje okno będzie przysłonięte np. 40cm jakiś tam czas w zimie? Nawet tego nie zauważysz i nie odczujesz. Boisz się cienia od garazu o wysokości 5m w odleglości 15m,- co mają powiedzieć ludzie którzy mają sąsiednie domy w odległości ok. 8m o wysokości 8m? Jak tak będziesz analizowal to nawet drzewka sobie nie posadzisz - wyluzuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.11.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 nie odpuszczaj, przeanalizuj wszystko, sadzenie drzew też, przecież będziesz tam mieszkał, a kawałeczek cienia, może zepsuć wszystko, nie odpuszczaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 17.11.2007 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Dzieki za odpowiedzi. Grunt to poznac rozne punkty widzienia Boisz się cienia od garazu o wysokości 5m w odleglości 15m,- co mają powiedzieć ludzie którzy mają sąsiednie domy w odległości ok. 8m o wysokości 8m? Pisalam, ze wlasnie takiego cienia sie nie boje - mogalbym go zaakceptowac. Obawiam sie jednak, ze cien bedzie wiekszy, bo garaz bedzie nieco wyzej i tego nie potrafie sobie wyliczyc. A tamtym ludziom, jesli maja te sasiadujace domu od strony poludniowej, to wspolczuje. Ale moze dla nich to nie jest tak wazne. Ponawiam pytania: 1) Czy dobrze licze spadek na dzialke? 2) Czy ktos zna darmowy program do symulacji dlugosci cienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.11.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 ad 2 mam, ale działa tylko pod dos-em i trzeba mieć qemm-a, a to nie ruszy na najnowszych kompach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 17.11.2007 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Dawaj Sprobuje u kogos odpalic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 17.11.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Gdzieś kiedyś czytałem o szklanych domach.Właśnie tutaj mamy przykład celowości stosowania owego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.11.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Więcej wielorybów i mniej świniaczków! (Córcia mi to stale sugeruje, jak o czyś zapomnę!) To było w szkole! Żeromski! (taki facet co książki pisał a nam KAZYWALI je czytać! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 17.11.2007 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Panowie, wy tu hahaha hihihi a ja ciagle skolowana. Na poczatku tygodnia musze kupic projekt garazu, plan zagospodarowania dzialki na dniach ma byc konczony. Nie wiem, czy zeby uniknac cienia szukac nizszego garazu, czyli takiego o mniejszym kacie dachu i pogodzic sie z bryla niepasujaca do domu. Czy machnac reka na te faktycznie kilka dni bez slonca na wlasne zyczenie. W koncu nawet przez ten grudzien czesc dni bedzie pochmurna - slonca i tak by nie bylo. Moze wazne jest tez to, ze w salonie mam jeszcze okno na zachod i ankes kuchenny z oknem od wschodu. Niestety poludniowy pokoj na poddaszu ma tylko od poludnia okna balkonowe (bez balkonu) na scianie szczytowej, ale cien tak wysoko chyba nie siegnie. Krotszego garazu nie zrobie, bo z tylu ma byc pomieszczenia na narzedzia (nie moze byc z boku, bo dwie bramy sa od frontu). Garazu od domu nie odsune, bo juz i tak jest jedynym rogiem na linii zabudowy, a miejscu na dom zostalo wybrane z uwzglednieniem badan geotechnicznych, wiec odsuwac od garazu tez nie bardzo. Czy komus zacienia poludniowe okna tarasowe w zimie? Przez ile dni? Jak sie z tym zyje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 17.11.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Uwielbiam geometrię Mnie też wychodzi około 16m (dokładnie 16,28m) Mam tylko pytanie czy dach garażu ma być płaski czy z kalenicą? Bo jak z kalenicą to te 16m cienia licz nie od ściany budynku tylko od tego miejsca gdze by była kalenica jakby "była na ziemi " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 17.11.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 A to wyliczone zacienienie da się przeżyć Nam zimą blok z naprzeciwka zacienia pokój prawie cały miesiąc. A i tak słońce jest tak rzadko że się tego nie zauważa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 17.11.2007 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Mam tylko pytanie czy dach garażu ma być płaski czy z kalenicą? Bo jak z kalenicą to te 16m cienia licz nie od ściany budynku tylko od tego miejsca gdze by była kalenica jakby "była na ziemi " O! Widzisz, o tym nie pomyslalam. Dzieki za wskazowke. Garaz z dachem dwuspadowym stromym. Wysokosc 4,98 jest przy projekcie ze spadkiem 35 stopni (dom ma 45 stopni). Wolalabym wiekszy kat, ale wtedy garaz sie robi wyzszy. Zreszta nie wiem, czy wizualnie rzeczywiscie takie polaczenie byloby dobre - garaz moglby wizualnie zdominowac maly w gruncie rzeczy dom. W tym watku przymierzalam sie do trzech projektow. Sa tam wymiary domu i garazu. http://forum.muratordom.pl/post2168768.htm#2168768 Oba budynki beda staly kalenica prostopadle do ulicy. Gdyby wyobrazic sobie linie przedluzajaca kalenice garazu, to linia kalenicy domu bedzie przesunieta o 2 metry w strone wchodnia (garaz jest blizej zachodniej granicy). Linia obu kalenic wypada prawie idealnie na linii polnoc-poludnie, co znacznie upraszcza rysunki Czyli de facto cien w poludnie bedzie mial ksztalt figury zlozonej z prostokata i trojkata. Okapy sa na wysokosci 2,2m plus 1m na polozenie garazu w wyzszej czesci dzialki. Maksymalny cien rzucany przez sciane 3,2m to 10m. Czyli ten prostokat bedzie mial wymiary 8x10. "Czubek" cienia bedzie przesuniety nieco na zachod linii kalenicy domu. Okna tarasowe mam tak po srodku elewacji. Chyba juz sobie to wyobrazam i narysowalam sobie. I wiecie co? Cien wchodzi na dom dokladnie w linii kalenicy. W poludnie 22 grudnia zacieniona bedzie tylko zachodnia polowa okna tarasowego. Cien przesuwal sie bedzie od zachodniej strony w kierunku wschodnim. Czyli popoludniu zacieniona bedzie wschodnia polowa okna, ale wtedy swiatlo bedzie wpadac przez zachodnia czesc i okna na zachodniej elewacji. Uspokajasz mnie troche z tym realnym zacienieniem. Napisz mi jeszcze te 16,29 to u Ciebie maksymalny cien? A jaka jest odleglosc miedzy budynkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 18.11.2007 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 qlpiak jak znam życie to przez te parę dni o które się tak martwisz na pewno będzie padać ) a poza tym o której ty wracasz z pracy w zimę że jeszce słonko świeci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 18.11.2007 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Prace zabieram do domu, a swiatlolubna jestem Maz tez "telepracuje", ale on z kolei szuka cienia Mam po prostu takie doswiadczenia z porzedniego poddaszowego mieszkania na planie prostokata, ktore dluzszy bok byl od strony poludniowe, ze zima w sloneczny dzien piec zalaczal sie dopiero wieczorem. Ale wiadomo, okna polaciowe wpuszczaja wiecej slonca, wiec na taki efekt nie licze. Chyba rzeczywiscie na te potencjalne 28 dni, to slonce strace tylko w kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 18.11.2007 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Przy tak dokładnych obliczeniach musisz wziąść pod uwagę że słońce to nie jest dokładnie punkt - to raczej okrąg . I jeszcze jedno sprawa rozproszenia. To że słońce troche będzie przysłonięte nie znaczy że będzie ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 18.11.2007 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Tak, tak fredy, dzieki oleniekowi skorygowalam swoje myslenie. Chyba rzeczywiscie nie bedzie tak zle Ale wyzszego garazu raczej nie ryzykuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 18.11.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Uspokajasz mnie troche z tym realnym zacienieniem. Napisz mi jeszcze te 16,29 to u Ciebie maksymalny cien? A jaka jest odleglosc miedzy budynkami? Hmm ja nie mierzyłam tego cienia....więc go w realu nie mam . Cień jaki mi "zacienia" pokój pochodzi od wierzowca po drugiej stronie ulicy. I naprawdę zimą tego nie zauważam, a jestem światłolubna A 16,29 no...to wyszło z tg alfa- czysta trygonometria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 18.11.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 A poza tym Twoje myślenie baardzo przypomina moje Też zawsze wszystko chcę przeanalizować żeby mnie nic nie zaskoczyło Czasem się da, czasem nie, czasem warto, czasem nie. Ale z tym cieniem...też bym liczyła A garaż postawiłabym i tak - no bo gdzieś stanąć musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 18.11.2007 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Niestety poludniowy pokoj na poddaszu ma tylko od poludnia okna balkonowe (bez balkonu) na scianie szczytowej, A nie obawiasz się, że wiosną latem i jesienią, gdy słońce będzie wyżej to w tym pokoju słońce będzie oświetlać tylko kawałeczek podłogi. A jeżeli chodzi o wysokość garażu to jak będziesz jeździć cabrioletem to garaż będzie można zrobić niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlpiak 18.11.2007 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Pokoj nie jest gleboki, dwa okna balkonowe zajma duza czesc sciany szczytowej, po prostu nie chce w nim okien polaciowych. A slonce wysoko jest latem, nie jesienia i wiosna.Garaz moglby byc nizszy, gdy polac dachu miala mniejszy kat albo gdyby dach byl plaski, a nie dwuspadowy. Obecny kat jest kompromisem miedzy dopasowaniem bryly domu i garazu a wysokoscia garazu i rzucanym przez niego cieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts