Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Geodeta zrobił mi mapkę do celów projektowych. Zaznaczył na niej datę do kiedy jest ważna (3miesiące). Niestety nie wyrobiłem się z resztą papierów do pozwolenia na budowę.

1. Czy w starostwie odrzucą mi tą mapkę?

2. Czy to prawda, że geodeta robiący mapkę może przystawić pieczątkę i przedłużyć jej ważność o np kolejne 3 miesiące?

https://forum.murator.pl/topic/91169-czy-geodeta-mo%C5%BCe-przed%C5%82u%C5%BCy%C4%87-wa%C5%BCno%C5%9B%C4%87-mapki/

3 mc to jakaś paranoja i pomyłka chyba.

Natomiast ja miałem mamę robioną rok temu. Potrzebna mi była ostatnio lecz urzędnik coś skojarzył, że na naszych działkach (moja i sąsiada) coś się zmieniło (powstały dwa budynki :wink: ) i trzeba nową mapę.

Dzowniłem go geodety czy jest możłiwośc ostemplowania mapy (przedłużenia). Nie ma takiej możłiwości. Musiałem robić nowe.

Ale te 3 mc to jakaś paranoja.

mapa jest ważna 2 lata chyba że jak powyżej wystąpią jakieś większe zmiany.

Ale są ośrodki które nie przyjmą mapy dawniejszej niż 6 m-cy. To może zależeć od ośrodków geodezyjnych ale jest też prawo, niestety za cholerę nie mogę teraz znaleźć gdzie jest zapis o tych 2 latach.

mapa jest ważna 2 lata chyba że jak powyżej wystąpią jakieś większe zmiany.

Ale są ośrodki które nie przyjmą mapy dawniejszej niż 6 m-cy. To może zależeć od ośrodków geodezyjnych ale jest też prawo, niestety za cholerę nie mogę teraz znaleźć gdzie jest zapis o tych 2 latach.

W Gdańsku mapa jest ważna 6 miesięcy. Przerabialem to ostatnio :-( Żaden z geodetow nie chciał "update'ować" mapay i musaiłem robic nową za 700 zł

Na moim terenie mapa ważna 6 miesięcy, w przypadku gdy nie było zmian geodeta po tym terminie (ok.3 miesiące) przybił pieczątkę z adnotacją "potwierdzam zgodność na dzień ... " za 100zł.

Pozdr.

Co?? 3 m-ce?? Od kiedy??

Co to i skąd za geodeta.

Mapa jest ważna 2 lata

Mapa nie jest wazna ani 2 lata ani 2 miesiace. Mapa jest wazna do czasu najblizszej inwentaryzacji na terenie ktory przedstawia, co w praktyce oznacza odebranie budynku, wodociagu czy jakiegokolwiek innego ustrojstwa wymagajacego inwentaryzacji. Dlatego urzedasy roznie interpretuja przepis, bo podejrzewam ze zapisu o dwoch latach nigdzie nie ma :wink:

Na moim terenie mapa ważna 6 miesięcy, w przypadku gdy nie było zmian geodeta po tym terminie (ok.3 miesiące) przybił pieczątkę z adnotacją "potwierdzam zgodność na dzień ... " za 100zł.

Pozdr.

Czy to musi być ten sam geodeta który "robił" tą mapkę ?

Jeżeli nie to daj namiar na tego Twojego, wole dać 100zł niż czekać 2 miesiące na nową.

Geodeta zrobił mi mapkę do celów projektowych. Zaznaczył na niej datę do kiedy jest ważna (3miesiące). Niestety nie wyrobiłem się z resztą papierów do pozwolenia na budowę.

1. Czy w starostwie odrzucą mi tą mapkę?

2. Czy to prawda, że geodeta robiący mapkę może przystawić pieczątkę i przedłużyć jej ważność o np kolejne 3 miesiące?

Przepraszam pomyłka, to moja pani architekt naniosła datę ważności i na ksero wyglądało jakby to zrobił geodeta.

Oryginalnie jest tylko data sporządzenia.

Czy jeżeli sąsiad podzielił niedawno swoją działkę na 2 części a moja mapka jest z sierpnia to czy muszę robić nową ?