Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak Wam się podoba umieszczanie na domach napisu z nazwą domu.

Widziałam kiedyś z okna autobusu dom z napisem ( nad oknem balkonowym) "SROCZE GNIAZDO". Wydało mi się to sympatyczne.

Umieściłam ten post w dziale Sondaże, ale jakaś "siła nieczysta" zrobiła z niego konkurs. Pytanie tylko, czy nagroda dla tych którym pomysł się podoba, czy dla tych , którym taka nowomoda nie leży.

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O ile właściciel nazywa się Sroka ........ to czemu nie.

A tak na poważnie to ewentualne umieszczanie nazw wydaje mi się zbyt pretensjonalne. Rozumiem, dać szyld z nazwą pensjonatu - to sama wygoda dla turysty czy wczasowicza. Ale coś takiego na własnym domu ... nie, stanowczo nie.

A ja uważam, że to bardzo dobry pomysl.

W Anglii tak sie to przyjelo, ze w oficialnych adresach nie ma czasem nawet numerow (procz czesci kodu pocztowego). uwazam, ze to jest mile. szczegolnie jesli nazwa jest bliska mieszkancom, tym ktorzy budowali ten dom.

Nasz bedzie sie nazywal BLEDOMEK i nie interesuje mnie szczerze co kto sobie o tym pomysli - BLEKOTY kojarza nam sie milo, w naszym byciu razem, a ze to jest nasz dom, to bedzie sie nazywal tak jak MY tego bedziemy chcieli.

Moze nie kazda nazwa jest odpowiednia, np. jesli komus sie bedzie milo kojarzyl 'kurwidołek' to mimo wszystko domu bym tak nie nazwal, bo potem dzieci moga miec problemy w szkole :)

Nazywanie rzeczy, w tym domów, jest bardzo sympatyczne. Inna sprawa, czy umieszczać nazwę na elewacji. Sądząć z tego, że na starych domach są, to u nas też ten zwyczaj był praktykowany. Jeśli nazwa miła, ładnie się komponuje z elewacją i mieszkańcy to lubią, to jestem jak najbardziej za. Zawsze można wymyśleć nazwę pretensjonalną i wtedy może to razić.

Nasz dom na razie jest bezimienny. :(

W Polsce także praktykuje się nadawanie nazw domom. Wystarczy przejśc sie ulicami Zakopanego, Krynicy, Sopotu, Szczyrku itd. Ale umieszczanie tych nazw ma charakter informacyjno - komercyjny. Nie przeczę, tworzy to pewien klimat sielskości jakże przydatny podczas wypoczynku

W "dużych" miastach swoje nazwy mają biurowce - też nie bez przyczyny.

Ja swój dom mogę jakoś dla własnych potrzeb nazwać (dotąd nie nazwałem) ale tablica .... co to, to nie

Masz remontowany na Mazurach, 100 letni, gliniany, mały domek nazywamy pieszczotliwie "CHAŁUPKĄ". Tak mawiał też o nim poprzedni właściciel.

Coś chyba w tym jest?

W Libii (Benghazi), gdzie mieszkałem 2 lata, nie było numeracji domów.

Nazwy ulic - tylko głównych.

Ale były nazwy, nie zawsze utworzone od nazwiska właściciela.

Ja mieszkałem w "domu Hvaziego".

Nie było listonoszy - znaczniejsi ludzie mieli POBoxy na poczcie.

Kuzyn mój Bobrowski mieszka w Krakowie w domu, któremu przed wojną nadano nazwę ŻEREMIE wytłoczoną w tynku.

Napis widniał nawet w czasie okupacji, kiedy mieszkał w nim minister budownictwa (czytaj fortyfikacji i odgruzowania) w rządzie Franka.

W czasach socjalistycznych profilaktycznie napis obtłuczono - bo wyglądał zbyt burżujsko.

Jeżeli właściciel nadaje domowi po wybudowaniu jakąś nazwę, to naraża się na zarzut pretensjonalności.

Natomiast jeżeli do domu przylgnie jakaś nazwa, to miłe będzie jeśli zostanie ona usankcjonowana napisem.

Dom z nazwą przestaje być anonimowy.

Moim zdaniem forumowicz przestaje byc anonimowym, jeżeli poda swój zawód, obszar zamieszkania, oraz etap budowy - czyli dane określające jego doświadczenia.

• 4 months później...
  • 1 year później...

A ja pod ostatnią "choinkę" dostałem literki wielkości 15 cm ( mosiężne z czarnym wykończeniem ) tworzące nazwę mojego domu :D .

Zainspirowała nas latem siostra cioteczna mojej żony, która podsunęła pomysł z nazwaniem domu.

Pozdro

J

...jeżeli Twój dom ma charakter, to dlaczego ma nie mieć imienia :roll:

Wowka wymienia podgórskie i nadmorskie miejscowości gdzie spotkać można domy posiadające nazwy. W Polsce centralnej też są takie miejsca, np. podwarszawskim Konstancinie.

Najpiękniejszym domem jaki widziałem w życiu jest willa "Pod Jedlami". Projektował ją Witkiewicz, a stoi na Antałówce. I dla wielu nie jest istotne jaki tam jest adres, bo jednoznacznie rozpoznają tę zakopiańską chatę. Podobnie z Atmą, w której mieszkał mój ulubiony kompozytor Karol Szymanowski.

Przykłady takie można mnożyć. Sam z przyjemnością nazwałbym przyszły dom i umieścił nazwę na frontowej ścianie. Chciałbym, aby nazwa mówiła coś o mieszkańcach i nie była zbyt pretensjonalna. Ostrożność jest w tym zakresie wskazana.

• 2 weeks później...