Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gdybym się odważył nadać nazwę swojego domu, to pewnie w formie tablicy umieszczonej w mało eksponowanym miejscu, n.p. na cokole fundamentowym, o takiej treści :

Dom ten nazywa się "Dymarek".

Zbudowany w latach 2001-2005 wysiłkiem Aliny i Zbigniewa Rudnickich.

Dbajcie i konserwujcie Go, aby służył długo ku chwale fundatorów.

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dlaczegoby nie umieścić nazwy na furtce wejściowej? Snobizm, ktoś powie. Fakt kojarzy się może to z knajpą, jakimś pensjonatem lub co gorsza z przybytkim rozkoszy :D :oops:

Ale fakt, na domu można bo to moja sprawa jest. Musiałbym sięgnąć trochę do historii, ale wydaje mi się że i u nas w 19,18 wieku nazywano posiadłości dworkowe, to fakt. Ale może się mylę.

A ja i tak nazwę, ale jak to jeszcze nie wiem? :-?

A my często sobie żartujemy i nazywamy naszego bliźniaka - wzorem developerów - Tomahawk Plaza (bo działka ma taki kształt :wink: )

Nazwy na domu nie będzie, ale pewnie gdzieś w dyskretnym miejscu będzie wykute na pamiątkę "logo" - skrzyżowane siekierki.

Bawi nas to, a często też rozładowuje napięcia przy budowie i pozwala nabrać dystansu. :lol:

• 4 weeks później...

ale to chyba trzeba poczekać parę lat od wybudowania, żeby wyczuć klimat i nazwę wymyślić

Jak na przykład teraz u mnie na działce nic nie rośnie, a może za parę lat będzie to "dom pod czereśniami" albo "willa świerkowa". Teraz jest tylko glina, więc co ? Glinianka? Czy może "Mieczówka", albo "Stasiówka"? Znajomi mówią na nasz dom "Szkoła", a my z żoną "Malbork". Ale to raczej dla jaj. W sumie pomysł z nazwą mi się podoba, ale zupełnie nie wiem jak ją obmyślić.

ps.

Najbardziej mi się podoba Hacjenda Eleonora (nie pamiętam, to chyba z komiksu o kapitanie Żbiku), ale to już całkiem od czapy

• 1 month później...
A JA JEDNAK NAZWE SWÓJ DOMEK"POD TUJĄ"CAŁĄ DZIAŁKE MAMY OTOCZONĄ 15 LETNIMI TUJAMI.MĄŻ ZROBI DYSKRETNĄ TABLICZKE NAD WERANDA.PONIEWAŻ NIKOGO NIE MA BLIZIUTKO KOŁO NASZEJ DZIALKI I JUZ NIE BEDZIE TO NAZWA BEDZIE TYLKO DLA NAS.A TAK NAPRAWDE TO W NASZEJ WSI DOMY STOJĄCE NIEDALEKO I TAK NAZYWAJA SIE Z "GADZIEJ GÓRKI" MAM NADZIEJE ŻE TO DOTYCZY BLISKOSCI LASU A NIE CHARAKTERU SĄSIADÓW :o

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...