NUTKA 15.09.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 A mnie sie podoba, juz nieco zapomniany zwyczaj umieszczania roku wybudowania domu (AD....) (w nowoczesnych willach tez sympatycznie to wyglada) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Latarnik 29.09.2006 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 Witam, nasz domek nazywa się Rozmaryn i takš też tabliczkę moja żonka wymaluje na ganku A o to zdjęcie innego domu z tabliczkš http://www.monikakantor.art.pl/images/realisations/lavandula/big/image01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 05.10.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 nasz dom bedzie miał wyrzezbiona nazwe na belce ganku. Bedzie sie dumnie nazywał : ŚWIERCZÓWKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 05.10.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Świerczu, obejrzałam z wielkim zainteresowaniem Twój Dziennik Ślicznie będziecie mieszkać Nie dosyć, że macie pięknie położoną działkę, to jeszcze budujecie "chałupę" w moich klimatach Chłonę każdą fotkę z budowy i wyobrażam sobie wtedy jak to będzie wyglądało u nas..., a przy okazji oczywiście zazdroszczę To musi być fantastyczne uczucie widzieć jak rosną ściany własnego, wymarzonego domu Przy okazji: zaintrygował mnie Twój sąsiad http://images1.fotosik.pl/101/bff30b00234991d3.jpg . Jak to możliwe, że ścianę szczytową ma w granicy działki??? A teraz przyjmijcie ode mnie najszczersze gratulacje... za wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 06.10.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Kurcze.... DZIĘKI Sloneczko a z tą ścianą jest wszytko ok - taki mamy plan zagospodarowania przestrzennego - mu poprostu nie stawiamy obok garażu i sostaje nam taka ściana..... ps. no i zaparaszam do komentarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 11.10.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Świercz, pięknie opisany dziennik... ja jakoś nie mogę się zabrać, żeby taki prowadzić...i przykro mi z powodu fasolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 11.10.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Imiona własne zazwyczaj nadajemy przedmiotom które darzymy szczególną atencją, a przecież dom dla większości z nas jest czymś wymarzonym i bardzo oczekiwanym. Dlatego też nazwę domu traktuję jako coś najbardziej naturalnego. Oczywiście należy uważać by nie wpaść w przesadę lub nazwa nie była za bardzo pretensjonalna.Ja jeszcze z czasów młodzieńczych mam pseudonim "Jasza". Do chwili obecnej starzy znajomi tak się do mnie zwracają. Dlatego też moja żona zaproponowała nazwę "Jaszówka" i tak zostało. Nazwa ta dla wtajemniczonych daje obraz mojego zaparcia i wysiłku jaki włożyłem w powstanie tego budynku i jest blisko związana ze mną. Tabliczki jeszcze nie ma ale myślę że w przyszłości będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 11.10.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 agnieszkakusi dziekuje!!!! to brdzo miłe że komuś sie podoba... gdyby co zapraszam na komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paty 25.10.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 W Radomiu mamy coś co się nazywa "Myjnia Łosiów" Włascicielami są bracia Łosiowie Jak miałby nazywać się ich "bliźniak" ? Chata Łosiów ? Mariusz jadąc do Warszawy od mojej strony zawsze mijam" Myjnie Łosiów" i do tej nazwy gęba sama mi się smieje...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 26.10.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 O proszę jaki temat... Ja nazwałam swój domek wiosną tego roku. Tabliczka, a właściwie decha z napisem robi się Jak bedę miała zdjęcie to oczywiście zamieszczę... Jest mały drewniany, stać bedzie na niewielkim pagórku, a wdole rzeczka, a do tego to Park Krajobrazowy, naprawdę JUHASÓWKA teraz etymologia: dom budują górale z okolic Żywca, fabryka nazywa sią Juhas, na dom było mnie stac z powodu sprzedaży działki w Sowiej Woli, tam miałam mieć dom, ale się nie udało, natomiast sporo mnie już z Sową połączyło (prawie 10 lat), czyli od Juhasa i Sowy JUHASÓWKA No i już nasłuchałam się krytyki na temat tej nazwy: na mazowieckiej wsi taka nazwa , beznadzieja, to nie mogłaś Bacówka chociaż itp Darujcie mi proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 01.12.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Miał być Drzymałek (od "wozu Drzymały" oczywiście), ale zostanie Kamczatka, bo jednak ta nazwa bardziej oddaje klimat naszego zakątka. Raz że tu takie zimne miejsce, zawsze o kilka stopni mniej niż w samym miasteczku (i wiecznie "ciągnie" od wilgotnych łąk). A dwa, wszyscy myślą o nas jak o zesłańcach, bo z "wielkiego miasta Kielce" wyprowadziliśmy się na za..pie (tylko że to teraz u nas przystają te szybsze pociągi ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa Ficoń 04.12.2006 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2006 Kasiu.. bardzo podoba mi sie powód dla którego domek ochrzciliscie "kamczatką".. to ma sens !!!! Kiedys gdy studiowałam w Katowicach .. widziałam domek na którym pisało "maminowo", zawsze ta nazwe kojarzyłam z mamą.. i myslałam.. o tym jak dzieciaki zjeżdzaja sie tam pewnie co niedziela na obiad Teraz takie maminowo .. jest u mojej mamy.. jak zjedziemy z rodzeństwem i masą wnuków.. to w maminowie wre jak w ulu. Mojego domku na razie nie nazywam... moze urodzi sie jakies imie naturalnie.. a moze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 05.12.2006 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Kasiu.. bardzo podoba mi sie powód dla którego domek ochrzciliscie "kamczatką".. to ma sens !!!! Kiedys gdy studiowałam w Katowicach .. widziałam domek na którym pisało "maminowo", zawsze ta nazwe kojarzyłam z mamą.. i myslałam.. o tym jak dzieciaki zjeżdzaja sie tam pewnie co niedziela na obiad Teraz takie maminowo .. jest u mojej mamy.. jak zjedziemy z rodzeństwem i masą wnuków.. to w maminowie wre jak w ulu. Mojego domku na razie nie nazywam... moze urodzi sie jakies imie naturalnie.. a moze nie. Ewa, Maminowo jest rzeczywiście świetne. Takie ciepłe. A Kamczatka to było pierwotnie moje określenie samej działki, miejsca. Kiedy jeździłam na budowę, mówiłam, że wybieram się na tę swoją Kamczatkę i wrzucałam jakiś dodatkowy polarek do samochodu. Potem doszło to drugie znaczenie, kiedy uświadomiłam sobie, że wszyscy nas tak strasznie żałują, że porzuciliśmy "wygodne" życie w mieście dla sosen i brzóz za oknem, rąbania drewna i chodzenia w kaloszach nawet w słoneczne dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa Ficoń 05.12.2006 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 " Maminowo" było apropos.. do mnie to raczej nie pasuje.. tym bardziej ze sporego przychówku jak na razie nie mam.. i w slady mamy pewnie nie pójde pod tym wzgledem ( jest nas siedmioro ) Nie chce wymyslac nic na siłe.. twoja Kamczatka jest fajna.. poniewaz nazwa powstała naturalnie i ma sens, a to najwazniejsze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 13.12.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 pomóżcie lingwistycznie!!! w nazwie domu musi byc jaszczurka. Mieszka ich u nas na działce mnóstwo, dają się łapac, są śliczne i moja córka je uwielbia. Najprościej byłoby "JASZCZURÓWKA" ale to juz nie takie "własne". Może ktos coś podpowie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 14.12.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 poprostu "JAsZcZURA" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 14.12.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 pomóżcie lingwistycznie!!! w nazwie domu musi byc jaszczurka. Mieszka ich u nas na działce mnóstwo, dają się łapac, są śliczne i moja córka je uwielbia. Najprościej byłoby "JASZCZURÓWKA" ale to juz nie takie "własne". Może ktos coś podpowie???? - Jaszczurka to takiminiaturowy smok, to może SMOCZA JAMA ale przemyśl moją pierwszą propozycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 14.12.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Jaszczur, Jaszczurowo, Jaszczureczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 14.12.2006 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 pomóżcie lingwistycznie!!! w nazwie domu musi byc jaszczurka. Mieszka ich u nas na działce mnóstwo, dają się łapac, są śliczne i moja córka je uwielbia. Najprościej byłoby "JASZCZURÓWKA" ale to juz nie takie "własne". Może ktos coś podpowie???? A jakie to jaszczurki sa? Moze pokombinowac cos od ich nazwy gatunkwej , mozna tez zainspirowac sie nazwa lacinska .... Moge pomyslec , ale obiecaj mi najpierw , ze zrobisz cos dla tych jaszczurek coby z czasem nie wyginely. Duza masz dzialke? Poczytaj tutaj: http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72115,2085572.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggi 16.12.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 A jakie to jaszczurki sa? Moze pokombinowac cos od ich nazwy gatunkwej , mozna tez zainspirowac sie nazwa lacinska .... Moge pomyslec , ale obiecaj mi najpierw , ze zrobisz cos dla tych jaszczurek coby z czasem nie wyginely. Duza masz dzialke? Poczytaj tutaj: http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72115,2085572.html Wydaje mi sie, że to zwinki - największa jaką widziałam miała ok 20 cm długosci, większość ma 10 - 15 cm. W różnych kolorach od brunatnego po jaskrawą zieleń. Obiecam Ci to w radością !!! Samej bardzo mi zalezy, żeby im nie zaszkodzić, dlatego nie bedziemy działac chemią na rośliny, ani przerabiac drastycznie otoczenia. Działka ma hektar, rosna na niej brzozy, świerki, sosny i niech tak sobie zostanie. Jedyne co mnie martwi to obecność psa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts