Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki macie puls?

aha26

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

56-60 a cisnienie 90/60. jak się nie ruszam to zasypiam :wink:

Przy badaniu zdarza się że lekarz podnosi krzyk i każe mi sie połozyć, myśląc ze mdleję :lol:

Jak kiedyś zaliczyłam na nartach skok na gołwę i nabawiłam się wstrząsnienia, to puls mi spadł do 35-ciu uderzeń na minutę. :roll:

Ja mam bardzo niski :)

około 50-55 - serio :wink: :lol: - i to przy normalnym - wrecz "podręcznikowym" cisnieniu 120/60 :)

nawet kiedys sie tym interesowalam bo z kolei balam sie ze cos jest nie ok - i uslyszalam ze czesto sportowcy (tacy zawodowi) maja niski puls (przy normalnym cisnbieniu)

No ale poniewaz na pewno nie jest ze mnie sportowiec (a juz z pewnoscia nie "zawodowy" :)) - to paru lekarzy powiedzialo mi ze po prostu "taka moja uroda" :)

Z tego co piszesz twoj puls miesci sie w normie (gornej granicy)

bo:

Noworodki (w tym wcześniaki) 130-140/min

Oseski (do roku) 120-140/min

Dzieci do 5 lat 100-120/min

Dzieci w wieku szkolnym 90-100/min

Młodzież 70-90/min

Dorośli 65-75/min

Ludzie starsi ok. 60/min

wiec chyba nie ma sie co stresowac :)

Wysoki puls przy niskim cisnieniu jest jak najbardziej ok, bo w taki sposob sam organizm reguluje sobie przeplyw krwi.

Poza tym 80-85 to wcale nie jest wysoki :) Jak bylam w ciazy i przed samym porodem zreszta tez to przy cisnieniu 90, 80/60, 50 mialam puls prawie 120 :D I tak kilka miesiecy.

Mam podobną sytuację - niskie ciśniernie i wysoki puls - lekarka zaleciła przez co najmniej pół roku intensywny trening 2 razy w tygodniu, do mocnego zmeczenia, aż puls bedzie wściekle wysoki - ma to podobno sprawić, że puls w stanie spoczynku będzie niższy. Nie znam skuteczności, bo nie próbowałam - nie chce mi się ;)

Przy badaniu zdarza się że lekarz podnosi krzyk i każe mi sie połozyć, myśląc ze mdleję :lol:

Jak kiedyś zaliczyłam na nartach skok na gołwę i nabawiłam się wstrząsnienia, to puls mi spadł do 35-ciu uderzeń na minutę. :roll:

Umrzesz we śnie - ludzie z niskim ciśnieniem tak mają :oops:

Umrzesz we śnie - ludzie z niskim ciśnieniem tak mają :oops:

całkiem możliwe, chyba, że wcześniej szlag mnie trafi z innego powodu :roll:

Podobno na starość ciśnienie się zwiększa i większość cierpi na nadciśnienie, więc może mi się wyrówna.

Minusy niskiego ciśnienia i jednocześnie niskiego tętna

- senność, brak ruchu powoduje zasypianie w każdym miejscu - muszę uważać jak jadę autem, raz mi się przysnęło przy 80km/h na ułamek sekundy. To wystarczyło, abym znalazła się na - na szczęście - pustym, przeciwnym pasie.

W czasie jazdy, szczególnie po południu muszę żreć cukierki

- ciężkie wybudzanie się poranne, bez kawy nie trafiam w otwór drzwiowy

- brak możliwości nie jedzenia w trakcie dnia - ból glowy

Plusy

- rewelacyjnie się czuję prowadząc aktywny tryb zycia

- kiedyś trener nie mógł mnie zmęczyć / zalozył sobie, że mamy dojść z tętnem do 140 uderzeń na minutę, a ja padałam na nos a tętno 120 :lol: Ale to było dawno i nieprawda