Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki macie puls?

aha26

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
ferrytyna to pula zapasowa zelaza w organizmie w tkankach,mozna mieć dosyc normalny poziom zelaza w surowicy a miec niską ferrytyne i wtedy właśnie mozna miec ten puls szybki i kołatania serca. Jak jest ta niska ferrytyna a żelazo w surowicy normalne to znaczy,ze tak jakby organizm wyciągnął już zapasy zelaza z tkanek ( nie wiem czy dobrze Ci to wytłumaczyłam,tak mniej więcej lekarz mi to wytłumaczył)

• 1 month później...
Poszłam do innego lekarza z tym moim pulsem i okazało się,ze to brak ferrytyny !!!! Dostałam zelazo w tabletkach noni podobno ma powoli sie normować :wink:

co to ferrytyna? znajduje się w żelazie???

Badanie poziomu żelaza nie jest miarodajne, poziom ten często się zmienia, wzrośnie np. po diecie bogatej w wątróbkę, ale nie wiadomo na jak długo. Należy badać poziom ferrytyny, bo, jak napisała Aha, pokazuje ona jaki mamy rzeczywisty zapas żelaza w organizmie.

• 4 months później...
tez jestem niskociśnieniowcem ale od rana cos jest nie tak - przy bardzo odczuwalnym [duszcznosci, zaburzenia wzroku]niskim ciśnieniu ok. 80/40 puls w spoczynku waha sie 140 - 160 :/ nigdy nie mialam takich problemow a mam dopiero 18 lat O_O

• 1 year później...
Wypróbuj i zdaj relację o efektach - jeśli będą, może jednak się skuszę ;)

Mialm zdac relacje z obnizania pulsu...pozno bo pozno,ale napisze...tak po roku intensywnych cwiczen na biezni tętno spadło do 74 w spoczynku tak wiec Twoja lekarka miała rację:-)

no właśnie - trzeba ćwiczyć.

ja sobie powiesze wreszcie nad łóżkiem kartkę z napisem "od jutra uprawiam sport" ;-)

mam ciśnienie (po 5 kawach) 100/70 a puls - gdy jestem wypoczęta i odprężona - koło setki niestety.. waga piórkowa, wiek taki, hmmm, jeszcze młody ;-)

ojej koło 100 to troszke przy duzo....przebadaj się najpierw a potem zacznij cwiczyc.

mam tego świadomość.. przebadana jestem dość dokładnie, wszystko jest właściwie w porządku - najprawdopodobniej mam takie skłonności genetyczne i tylko systematyczny wysiłek fizyczny może poprawić sytuację. Ale jakoś nie moge się do tego wysiłku zabrać - chyba największą przeszkodą jest ta systematyczność ;-)

Mymyk...znam ten bol systematycznosci,ja cwicze w sumie codziennie na bierzni,wkręcilam się w ten rytm ,ale cięzko bylo naprawdę zwlaszcza ,ze ja nie lubię cwiczyc....a teraz na gwiazdkę dostalam od męża jeszcze orbiltek do cwiczen:-).Ja poprostu z rozsądku zaczelam cwiczyc bo szkoda m,i serca zeby tak sie meczylo.

A badalas sobie magnez z zelazem( ferrytyną) i potasem?

• 5 years później...