Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za odgromówkę

YreQ

Recommended Posts

W ekipie "dachowej" mam elektryka, który na życzenie klientów kładzie też odgromówkę .....przy okazji montowania gąsiorów. Spytałam czy i nam nie zrobiłby od razu - bo szkoda mi będzie specjalnie po to gnać na dach mojego elektryka. Nad ceną ma się zastanowić.

Ktoś ma już założoną na dachu podobnym do mojego ? Jakiego rzędu są to kwoty ?..... a raczej czego powinnam się spodziewać ?

Dom podobny do Twojego, firma zajmująca się tylko odgromami, uprawnienia odbiory etc. całość od 11000 - 13000 złociszy

dzięki - zapomniałam dodać w swoim pytaniu, że tylko robocizna mnie interesuje. Cena podana wyżej to z materiałem czy sama robocizna - bo nie mam wiedzy w tym temacie...... :oops:

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Witam.

W ekipie "dachowej" mam elektryka, który na życzenie klientów kładzie też odgromówkę .....przy okazji montowania gąsiorów

Trzeba pamiętać przy tym , że "odgromówkę" nie można sobie zakładać ot, tak.

A gdzie projekt ?

A gdzie metryka urządzenia piorunochronnego ?

I na koniec - pomiary i protokół w/w urządzenia, łącznie ze szkicem itd.

Tam nie można. Ja widziałem 4 zwisające druty z dachu , których nie było do czego dopiąć bo dekarze uziomów nie robią. Stan taki trwał z rok aż ktoś się w końcu zlitował i jakieś rury zakopał.

A i jeszcze jedno . Jak przychodzi zewnętrzna instalacja odgromowa extra to trzeba równocześnie dostosowac do tej sytuacji wewnętrzną ochrone przepieciową bo inaczej tylko szkody można sobie narobić.