Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobić niewykonalne

mapan

Recommended Posts

Pewnie wielu z was stanęło kiedyś na budowie przed koniecznością osobistego wykonania jakiś prac. Ostatni padło na mnie. 54 tony mokrego piachu, łopata, taczka i ja. Zadanie wrzucić piach do środka fundamentów, czas operacyjny tydzień. Zabrałem się ochoczo do pracy i choć może fizycznie była ciężka, ale do zniesienia. Po pewnym czasie jednak bardziej obezwładniający był fakt, że tego piachu w środku to ni cholery nie przybywa. Fakt, troche piachu z pierwszej hałdy ubyło, ale jak popatrzyłem na całość i 4 następne hałdy, to po prostu ręce zaczęły mi opadać. Kiedyś jednak czytałem "Dotknięcie pustki". Facet z połamanymi nogami czołgał się w po górskim lodowcu do odległego o kilometry obozu. Miał system, który pozwolił mu osiągnąć cel. Wyznaczał sobie krótkie odcinki, które musiał pokonać w określonym czasie. Nie mógł przyjmowac do wiadomości faktu, że do obozu nadal jest wiele kilometrów. Mozolnie pokonywał kolejny wyznaczony sobie odcinek. I dotarł, przeżył, a historia ta jest autentyczna.

Ja zacząłem działać podobnie. Robotę należało podzielic na sektory i w określonym czasie je zasypywać. To naprawdę działało. Rezultat - 18 ton w 5 godzin i pełen optymizm na przyszłość :). Reszta roboty - jak zejdzie pierwszy śnieg. Polecam metodę i piosenkę Golców " po cichutku, po malutku wszystko zrobię sam..." Może komuś pomoże to w osiągnięcie kolejnego małego Everestu.

Piach był wysypany częściowo do środka, a częściowo na zewnątrz (tyle ile udało się wysypując z wywrotki) więc najwięcej piachu było na środku ściany fundamentowej, ocieplonej styropianem, więc operowanie koparką w pobliżu zaizolowanej cieplnie i wilgociowo ściany było ryzykowne, a wsrodku i tak trzeba piach rozwieźć tak coby było równo)