Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TALAR pracownia MTM STYL (Domy w stylu)

Recommended Posts

kruszczakmm z Twojego garażu jest przejście przez kotłownię do domu ? - bo na zdjęciach nie widać . Wyłania się ładny dom . No a jak przyjdzie cegła to będzie super . Między cegłę a pustak dajesz styropian ? Z czego planujesz kotwy do cegły ? Chodzi mi o mocowanie . Jeżeli mogę zasugerować to osobiście dałbym dla tego domu miedziane rynny i opierzenia . Zrób pare zdjęć z wnętrza domu . Szczególnie interesuje mnie kuchnia (czy nie za mała) oraz korytarz z kominem i łazienka na dole . Jakie są Twoje wrażenia jak chodzisz po domu ? Na zdjęciach widać także , że zrezygnowałeś z półkolistego okna w podcieniu nad wejściem .

Jest to odbicie lustrzane i jest przejście z garazu do kotłowni, kotwy do łączenia z cegłą są z drutu nierdzewnego 3", do tego między cegłę daję styropian 8cm, rynny sa brązowe ze względu na miedziane raczej zlałoby sie w jedo cegła pamerania i dach wiśniowy, kuchnia mogła by być większa ale po zastosowaniu komina schidla systemowy i likwidacji drzwi balkonowych kuchnia sie powiększyła. Zmieniłem tez kierunek schodów na górę , nie od kuchni tylko od cholu, co daję bezpośredni dostęp do spiżarni pod schodami z kuchni. a co do okna nad wejściem to jeszcze niewiem co będie , albo wytnę półkoliste okno lub dam z drzewa słoneczko ponieważ ta część nad wejściem nie będzie obkładana cegłą. A dom daję wrażenie, że jest duzy i przestronny.

Kuna - musisz też przemyśleć piętro , bo ja tam trochę na zmieniałem, ściankę działową nad salonem musiałem murować bo sie okazało że cieśla ma problem z konstrukcją dachu, i zmieniłem też tą dużą sypialnie na górze na taki sam pokuj jak dwa pozostałe ponieważ za duzo było kombinacji z wieńcem. A tak w ogóle to ci architekci troche przesadzają i za mocno komplikują te projekty.

Witam

Kuna:

CO i CWU - piec na eko groszek z dodatkowym rusztem na paliwa stałe (drewno).

Potwierdzam problem z wykonaniem dachu w związku z projektem - bardzo skomplikowana konstrukacj oparta na płatwi dla daszku nad balkonem (mój wykonawca nie bardzo umiał sobie z tym poradzić). Ja również stawiałem ściankę z połówki suporexu nad jadalnią zamiast ścianki drewnianej. Wobec tej zmiany mam płatwie (chyba ) na całej długości dachu zamocowane zaraz nad jętkami).

Na razie nie mam zdjęć - ale jak będę na działce to postaram się zrobić.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
kruszczakmm, my tez wybralismy Talara i tez bedziemy doprojektowywac garaz. Czy mozesz mi podac jaki masz kąt nachylenia dachu nad garazem i czy podniosles sciankę kolankową?. My mamy narzucone warunki zabudowy 30-45 stopni wiec nie wiem czy dach mi nie zakryje okien:( Poza tym domek wyglada fajnie:) My zaczynamy w maju. Pozdrawiam wszystkich:)

• 5 months później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 years później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...