duduś 17.11.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Witam !poszukuję treści- wzoru jakiegoś ogólnego UPOWAŻNIENIA, takiego które będzie można okazać w różnych instytucjach. Zaczęło sie od tego, że chciałam coś załatwić za męża w wydziale kmunikacji ,ale niestety tylko on jest właścicielem auta . Polecono mi zrobić u notariusza lub w gminie upowaznienie -jednak nie wiem gdzie jeszcze przyjdzie mi załatwiać sprawy "mężowskie"a wyrabianie upoważnień na różne wymyślone przeze mnie urzedy będzie dosyć kosztowne. Dlatego chcemy stwożyć jakieś ogólne UPOWAŻNIENIE- co o tym myślicie ?można stworzyć coś tak ogólnbego? dziękują za wszelkie podpowiedzi i ewent. wzory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 17.11.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Upoważnienie do występowania w "imieniu..." przed organami administracji samorządowej. Możesz dopisać że "do zaciągania zobowiązań finansowych do kwoty..." i co tam jeszcze chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 17.11.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Duduś, mamy takie upoważnienia notarialne. Do wszystkiego. Czasami bardzo ułatwia to zycie. Trochę długi tekst. Trzeba mieć tylko absolutne zaufanie, że na przykład upoważniony nie wymelduje upoważniającego w nieznane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 18.11.2007 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 "przed organami administracji samorządowej"-co to znaczy?czy wchodzą w to wszystkie urzędy, i jeszcze jedno: mówiono nam że nie musi być notariusz tylko w gminie - może ktoś wie coś więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 23.11.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Wlasnie zalatwiam takie upowaznienie synowi .U notariusza i on ci powie co najlepiej tam wpisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 23.11.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Pozwolę sobie dodać, że jeśli upoważniony ma być ktoś inny niż małżonek/małżonka, to upoważnienie musi mieć opłatę skarbową w wys. 17 zł.. wniesioną do urzędu miasta/gminy odpowiedniego do miejsca załatwiania sprawy. Kopie notarialne pełnomocnictw też nie wymagają opłaty skarbowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 04.12.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 wg. KPA upoważnienie nie musi być notarialne, ba nie musi być przez nikogo poświadczone, wystarczy oświadczenie, że upoważniz się daną osobę (imię i nazwisko) i swój podpis i TYLE- chodzi o sprawy regulowane Kodeksem Postepowania Administracyjnego (opłata skarbowa powinna być uiszczona, np. przelew elektroniczny do US, nie musi być znaczka na upoważnieniu)....a i mozna takie upowaznienie wnieść też ustnie do protokołu (czyli urzednik za nas to pisze w naszych aktach), pzd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 05.12.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 (opłata skarbowa powinna być uiszczona, np. przelew elektroniczny do US, nie musi być znaczka na upoważnieniu)....pzd. Znaczki skarbowe już w ogóle nie obowiązują, zostały wycofane chyba na początku roku, teraz TYLKO dowód wpłaty (przelew lub gotówka w kasie urzędu). A czasem urzędnik nie akceptuje dowodu przelewu elektronicznego, żąda potwierdzenia takiego papierka przez bank (chociaż nie ma prawa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts