Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UPOAWŻNIENIE WSZELAKIE

duduś

Recommended Posts

Witam !poszukuję treści- wzoru jakiegoś ogólnego UPOWAŻNIENIA, takiego które będzie można okazać w różnych instytucjach. Zaczęło sie od tego, że chciałam coś załatwić za męża w wydziale kmunikacji ,ale niestety tylko on jest właścicielem auta . Polecono mi zrobić u notariusza lub w gminie upowaznienie -jednak nie wiem gdzie jeszcze przyjdzie mi załatwiać sprawy "mężowskie"a wyrabianie upoważnień na różne wymyślone przeze mnie urzedy będzie dosyć kosztowne. Dlatego chcemy stwożyć jakieś ogólne UPOWAŻNIENIE- co o tym myślicie ?można stworzyć coś tak ogólnbego? dziękują za wszelkie podpowiedzi i ewent. wzory

Duduś, mamy takie upoważnienia notarialne. Do wszystkiego. Czasami bardzo ułatwia to zycie. Trochę długi tekst. Trzeba mieć tylko absolutne zaufanie, że na przykład upoważniony nie wymelduje upoważniającego w nieznane.

Pozwolę sobie dodać, że jeśli upoważniony ma być ktoś inny niż małżonek/małżonka, to upoważnienie musi mieć opłatę skarbową w wys. 17 zł.. wniesioną do urzędu miasta/gminy odpowiedniego do miejsca załatwiania sprawy. Kopie notarialne pełnomocnictw też nie wymagają opłaty skarbowej.

• 2 weeks później...
wg. KPA upoważnienie nie musi być notarialne, ba nie musi być przez nikogo poświadczone, wystarczy oświadczenie, że upoważniz się daną osobę (imię i nazwisko) i swój podpis i TYLE- chodzi o sprawy regulowane Kodeksem Postepowania Administracyjnego (opłata skarbowa powinna być uiszczona, np. przelew elektroniczny do US, nie musi być znaczka na upoważnieniu)....a i mozna takie upowaznienie wnieść też ustnie do protokołu (czyli urzednik za nas to pisze w naszych aktach), pzd.

(opłata skarbowa powinna być uiszczona, np. przelew elektroniczny do US, nie musi być znaczka na upoważnieniu)....pzd.

Znaczki skarbowe już w ogóle nie obowiązują, zostały wycofane chyba na początku roku, teraz TYLKO dowód wpłaty (przelew lub gotówka w kasie urzędu). A czasem urzędnik nie akceptuje dowodu przelewu elektronicznego, żąda potwierdzenia takiego papierka przez bank (chociaż nie ma prawa).