katka 07.08.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Witam! Mam pytanie do wszystkich budujących dom na skarpie, to znaczy na działce położonej na zboczu wzniesienia. Mam na oku ładną działkę, ale właśnie taką pochyłą. Nie wiem jeszcze jaki procent, tak na oko nie bardzo stroma, ale jednak jest dość znaczny spadek. I tu rodzi się moje pytanie, czy dużym utrudnieniem jest posadowienie domu w takich warunkach? Dom ma być bez podpiwniczenia, czy znacznie większe będą koszty takich, że tak powiem "krzywych" fundamentów, czyli w części mocno wkopanych a w części dość wysoko odkrytych. Czy może są jeszcze jakieś trudności spowodowane takim właśnie nachyleniem działki? Jestem laikiem, więc przepraszam za moje może głupie pytania, ale dopiero zaczynam wchodzić w temat budowania domu i jeszcze wiele rzeczy jest dla mnie czarną magią . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 07.08.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 A jak w planie zagospodarowania terenu usytuowana jest droga? Tzn czy możliwa jest budowa kanalizacji tak aby nie wyszło że masz odprowadzać ścieki pod górkę bo tak się nie da. A widziałem już takie piękne działki, o mało jednej nie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 07.08.2003 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Droga jest na dole wzniesienia, czyli u stóp działki, ale dzięki za zwrócenie mi na to uwagi nie pomyślałam o tym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 07.08.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Wydaje mi się że na takiej działce warto zrobić podpiwniczenie (może nawet z garażem). I tak z jednej strony będziesz musiał zrobić dość wysoki fundament. Nie będzie także problemu z odprowadzeniem drenażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 07.08.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Nie sądzę ,żeby pochyła działka (w granicach rozsadku) podnosiła koszty budowy. Większy koszt "krzywych" fundamentów podniesie ich cenę o pare procent ale fundamenty to tylko kilka procent ceny cąłej budowy, więc w ogólnym rozrachunku nie będzie to raczej znaczny wzrost kosztów (chociaż oczywiste jest ,że kazdy wzrost cen boli). Poza tym nie musisz robić krzywych fundamentów. Mozna wyrównać część działki pod domem -jeśli jest nie bardzo stroma, tzn "podsypać z przodu" albo "wybrać z tył". Rozwiązań jest kilka i trzeba je tylko odpowiednio przeliczyć i dopasować do konkretnej sytuacji. P.S. Ścieki tez raczej nie są problemem, bo zawsze można uniezaleznić się od kanalizacji własną przydomową oczyszczalnią albo szambem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 07.08.2003 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Katka, a gdzie ta działka, bo jak na Podkarpaciu to radziłbym sprawdzić czy to nie osuwisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 07.08.2003 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Dobrze jest też wiedzieć jaki jest grunt. Jeżeli glina to woda opadowa będzie ci spływała w stronę domu. Musisz koniecznie zrobić drenaż. Nie słuchaj nikogo że niepotrzebny. Jeżeli grunt jest przewarstwiony i zróżnicowany to możesz mieć problem z posadowieniem ław na jednym rodzaju gruntu przy dużym spadku. Ale działka taka ma też swoje uroki. Trzeba tylko wszystko wybadać, popytać sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 07.08.2003 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Dzięki za wszystkie cenne informacje i sugestie, na pewno będę się na nich opierać. Postaram się wszystko sprawdzić przed zakupem, czyli jaki jest grunt itp. Za kilka dni pokaże działkę architektowi, który będzie nam robił projekt domu, niech się wypowie jak on to widzi. Jak zapewne wiecie cennych informacji nigdy za wiele dlatego liczę na Was i jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 07.08.2003 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Katka, a gdzie ta działka, bo jak na Podkarpaciu to radziłbym sprawdzić czy to nie osuwisko Nie, działka blisko Krakowa. Obok stoi już dom i to nie nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 07.08.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Gdzie blisko Krakowa? Zaraz pod Krakowem zaczyna się strefa osuwiskowa. To, że obok stoi dom o niczym nie świadczy. W Lachowicach też stało kilkanaście domów na stoku, niektóre staly nawet ponad sto lat, inne kilka, ale i tak wszystkie się zsunęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 07.08.2003 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2003 Północny - zachód Krakowa początek Jury Krakowsko-Częstochowskiej.Masz racje dom stojący obok o niczym nie świadczy. Zapewne bez geologa się nie obędzie. Dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 08.08.2003 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 "P.S. Ścieki tez raczej nie są problemem, bo zawsze można uniezaleznić się od kanalizacji własną przydomową oczyszczalnią albo szambem." Jeśli chodzi o oczyszczalnie, to ok. Ale jeśli idzie o szambo, to nie masz racji- domy z szambem muszą się podpinać pod kanalizacje.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 08.08.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 "P.S. Ścieki tez raczej nie są problemem, bo zawsze można uniezaleznić się od kanalizacji własną przydomową oczyszczalnią albo szambem." Jeśli chodzi o oczyszczalnie, to ok. Ale jeśli idzie o szambo, to nie masz racji- domy z szambem muszą się podpinać pod kanalizacje. Grzegorz Nie kumam-Dlaczego wg ciebie domy z szambem muszą się podpinać do kanalizacji? Przecież szambo jest po to , żeby gromadzić gdzieś nieczystości jeśli nie można się ich pozbywać na bieżąco przy pomocy kanalizacji. .Chyba że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 08.08.2003 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Ja własnie buduję na pochyłej działce ok 1,5 m róznicy przy narożach po dłuższym boku (ok.11m). na granicy Bibic i Krakowa.Glina okropna po deszczach ślizga się człowiek jak na lodowisku."Wyszła" piwnica ok.25m2, ocieplam fundamenty 8 cm, folia kubełkowa na całości i drenaz wokół domu.Trzeba uważać, bo woda spływa ze stoku, ale wszystko jest do przejścia.W poprzek stoku planuję również drenaż na całej długości tuz przy ogrodzeniu i dość głęboki murek ogrodzeniowy.Powinno wystarczyć, działke mam bardzo ładnie połozoną i ogólnie jestem zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 08.08.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 I jeszcze jedno.Na ciężkim terenie gliniastym oczyszczalnia sie nie sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 08.08.2003 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Dziękuje za wszystkie cenne informacje i uwagi, wszystko skrzętnie notuje. Jestem na samym początku ciężkiej drogi zwanej „budowa domu” i przyznam się szczerze jestem trochę przerażona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 08.08.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Jeśli na północny zachód to OK, południowy wschód - bardzo źle Na jurze problemy mogą być miejscowe - jest to co by nie było teren krasowy, możesz natrafić też na grunty gliniaste, wysadzinowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 08.08.2003 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Ufff, to mnie pocieszyłeś, czyli mam szanse na dobre grunty . A tak a propos to jakie podłoże jest dobre w takiej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 08.08.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 "Nie kumam-Dlaczego wg ciebie domy z szambem muszą się podpinać do kanalizacji? Przecież szambo jest po to , żeby gromadzić gdzieś nieczystości jeśli nie można się ich pozbywać na bieżąco przy pomocy kanalizacji.Chyba że się mylę." No niezupełnie tak. Jesli w poblizu idzie, lub bedzie szła, rura kanalizacyjnato będzie trzeba się wpiąć w kanalizację. Nie dostanie sie pozwolenia na szambo.Inaczej wygląda sprawa z oczyszczalnią- tu nie ma takiego wymogu.Nie muszę chyba mówić, że podpięcie do kanalizacji oznacza zwiększenie wydatków na scieki.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 08.08.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2003 Nie masz racji.Wywóz szamba jest o wiele droższy niz kanalizacja, a ile z tym kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts