Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu na pochyłej działce ?

katka

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie do wszystkich budujących dom na skarpie, to znaczy na działce położonej na zboczu wzniesienia. Mam na oku ładną działkę, ale właśnie taką pochyłą. Nie wiem jeszcze jaki procent, tak na oko nie bardzo stroma, ale jednak jest dość znaczny spadek. I tu rodzi się moje pytanie, czy dużym utrudnieniem jest posadowienie domu w takich warunkach? Dom ma być bez podpiwniczenia, czy znacznie większe będą koszty takich, że tak powiem "krzywych" :wink: fundamentów, czyli w części mocno wkopanych a w części dość wysoko odkrytych. Czy może są jeszcze jakieś trudności spowodowane takim właśnie nachyleniem działki?

Jestem laikiem, więc przepraszam za moje może głupie pytania, ale dopiero zaczynam wchodzić w temat budowania domu i jeszcze wiele rzeczy jest dla mnie czarną magią :roll: .

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie sądzę ,żeby pochyła działka (w granicach rozsadku) podnosiła koszty budowy. Większy koszt "krzywych" fundamentów podniesie ich cenę o pare procent ale fundamenty to tylko kilka procent ceny cąłej budowy, więc w ogólnym rozrachunku nie będzie to raczej znaczny wzrost kosztów (chociaż oczywiste jest ,że kazdy wzrost cen boli). Poza tym nie musisz robić krzywych fundamentów. Mozna wyrównać część działki pod domem -jeśli jest nie bardzo stroma, tzn "podsypać z przodu" albo "wybrać z tył". Rozwiązań jest kilka i trzeba je tylko odpowiednio przeliczyć i dopasować do konkretnej sytuacji.

P.S. Ścieki tez raczej nie są problemem, bo zawsze można uniezaleznić się od kanalizacji własną przydomową oczyszczalnią albo szambem. :wink:

Dobrze jest też wiedzieć jaki jest grunt. Jeżeli glina to woda opadowa będzie ci spływała w stronę domu. Musisz koniecznie zrobić drenaż. Nie słuchaj nikogo że niepotrzebny. Jeżeli grunt jest przewarstwiony i zróżnicowany to możesz mieć problem z posadowieniem ław na jednym rodzaju gruntu przy dużym spadku. Ale działka taka ma też swoje uroki. Trzeba tylko wszystko wybadać, popytać sąsiadów.

Dzięki za wszystkie cenne informacje i sugestie, na pewno będę się na nich opierać. Postaram się wszystko sprawdzić przed zakupem, czyli jaki jest grunt itp. Za kilka dni pokaże działkę architektowi, który będzie nam robił projekt domu, niech się wypowie jak on to widzi.

Jak zapewne wiecie cennych informacji nigdy za wiele dlatego liczę na Was i jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi :) .

"P.S. Ścieki tez raczej nie są problemem, bo zawsze można uniezaleznić się od kanalizacji własną przydomową oczyszczalnią albo szambem."

Jeśli chodzi o oczyszczalnie, to ok. Ale jeśli idzie o szambo, to nie masz racji- domy z szambem muszą się podpinać pod kanalizacje.

Grzegorz

Nie kumam-Dlaczego wg ciebie domy z szambem muszą się podpinać do kanalizacji? Przecież szambo jest po to , żeby gromadzić gdzieś nieczystości jeśli nie można się ich pozbywać na bieżąco przy pomocy kanalizacji. :roll: .Chyba że się mylę.

Ja własnie buduję na pochyłej działce ok 1,5 m róznicy przy narożach po dłuższym boku (ok.11m). na granicy Bibic i Krakowa.Glina okropna po deszczach ślizga się człowiek jak na lodowisku."Wyszła" piwnica ok.25m2, ocieplam fundamenty 8 cm, folia kubełkowa na całości i drenaz wokół domu.Trzeba uważać, bo woda spływa ze stoku, ale wszystko jest do przejścia.W poprzek stoku planuję również drenaż na całej długości tuz przy ogrodzeniu i dość głęboki murek ogrodzeniowy.Powinno wystarczyć, działke mam bardzo ładnie połozoną i ogólnie jestem zadowolona.

"Nie kumam-Dlaczego wg ciebie domy z szambem muszą się podpinać do kanalizacji? Przecież szambo jest po to , żeby gromadzić gdzieś nieczystości jeśli nie można się ich pozbywać na bieżąco przy pomocy kanalizacji.Chyba że się mylę."

No niezupełnie tak. Jesli w poblizu idzie, lub bedzie szła, rura kanalizacyjna

to będzie trzeba się wpiąć w kanalizację. Nie dostanie sie pozwolenia na szambo.

Inaczej wygląda sprawa z oczyszczalnią- tu nie ma takiego wymogu.

Nie muszę chyba mówić, że podpięcie do kanalizacji oznacza zwiększenie wydatków na scieki.

Grzegorz