Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu na pochyłej działce ?

katka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Katka, najlepsza jest lita skała :-) Juz w Biblii radzili budować domy na skale. Wtedy odpadnie ci problem ławy i głębokiej ściany fundamentowej, ale na to chyba nie ma szans.

W pobliżu skał wapiennych najczęściej występują rędziny - charakterystycznie rude, przechodzące w brąz gleby z kawałkami skał. Żle się w tym kopie ręcznie, ale domy stoją na tym dobrze, zazwyczaj nie ma problemu z wysokim poziomem wód gruntowych.

Ja też zaczynam niedaleko Krakowa, ale do mnie dotarł jakiś czas temu :wink: lodowiec i przytachał ze 50 metrów grubą warstwę piachu.

Jest więc super.

Ja też zdecydowanie doradzam garaż pod domem. W tej chwili buduje dom na działce o spadzie 4.5 m na długosci 45 m (poczatkowo 33). Niby niedużo, ale po postawiwieniu domu okazało sie, że wyszedł bardzo stromy podjazd. Musieliśmy dokupić jeszcze 12 m działki, aby zniwelować stromizmę. Wszystko byłoby idealnie gdybyśmy mieli garaż pod domem. Niestety nasz architekt nam tego nie doradził.

Katka, począwszy od Olkusza na zachód do doliny Przemszy. Pustynia Blędowska jest spod lodu na przykład. :D

W rejonie Bukowna i Jaworzna są dziś największe na świecie kopalnie piasku. Jaworzno było dzielnicą Krakowa w czasach Rzeczpospolitej Krakowskiej. Nawet krakusy urządziły w Jaworznie obóz pracy przymusowej dla swoich lumpów :-)

No niezupełnie tak. Jesli w poblizu idzie, lub bedzie szła, rura kanalizacyjna

to będzie trzeba się wpiąć w kanalizację. Nie dostanie sie pozwolenia na szambo.

No tak .O to mi nie przyszło do przemęczonej główki. Ale to zależy od gminy , a u mnie dają pozwolenia na szambo bez problemów. W ogóle fajni tutaj urzędnicy...

P.S.do GREG 98 nie ma konieczności przepisywania tekstu na który chcesz odpowiedzieć - w prawym górnym rogu postów jest ikonka" odpowiedz z cytatem"(czy jakoś tak), która dołącza cały ten post do twojej odpowiedzi.

Martula na gliniastej działce sprawdzi sie oczyszczalnia ze złożem biologicznym.Oczywiście oczyszczoną wodę trzeba gdzieś odprowadzić ale przy tego typu oczyszczalni woda na wyjściu ma 2 klasę czystości i można ją odprowadzać do kanałów burzowych , cieków wodnych, rowów melioracyjnych itd. jednym słowem traktować jak deszczówkę.Może by tak nieduzy stawik sobie zafundować?

P.S.do GREG 98 nie ma konieczności przepisywania tekstu na który chcesz odpowiedzieć - w prawym górnym rogu postów jest ikonka" odpowiedz z cytatem"(czy jakoś tak), która dołącza cały ten post do twojej odpowiedzi.

Chodzi o ikonkę http://www.murator.com.pl/forum/templates/murator/images/lang_polish/icon_quote.gif w prawym górnym rogu postu.

Można część cytowanego postu wykasować zostawiając tylko to, co chcemy dodatkowo skomentować.

Katka, począwszy od Olkusza na zachód do doliny Przemszy. Pustynia Blędowska jest spod lodu na przykład. :D

W rejonie Bukowna i Jaworzna są dziś największe na świecie kopalnie piasku. Jaworzno było dzielnicą Krakowa w czasach Rzeczpospolitej Krakowskiej. Nawet krakusy urządziły w Jaworznie obóz pracy przymusowej dla swoich lumpów :-)

Dzięki za lekcje geografii :D , ale to było zakamuflowane pytanie o to gdzie Ty się budujesz (jeśli można wiedzieć 8) ), bo chyba nie na Pustyni Błędowskiej :wink: ?

A jak w planie zagospodarowania terenu usytuowana jest droga? Tzn czy możliwa jest budowa kanalizacji tak aby nie wyszło że masz odprowadzać ścieki pod górkę bo tak się nie da. A widziałem już takie piękne działki, o mało jednej nie kupiłem.

Już wiem gdzie mam kanalizacje na działce – z boku jakieś 3m od granicy działki i biegnie nie przez cala działkę tylko od połowy do drogi. Myślę, że w takiej sytuacji nie powinno być problemu z podłączeniem ?

duzo projektow jest wlasnie pod takie domy.jakby co zadzwon0601447444

Dzięki za chęć pomocy, ale będę mieć projekt na zamówienie. Już zawiozłam tam architekta żeby rzucił okiem fachowca czy da się tam coś zaprojektować i się zachwycił. Teraz pozostaje mi tylko sprawdzić wszystko, co dotyczy tej działeczki, żeby nie kupić jakieś „miny” :roll: .

No właśnie jest "mina" i to potężna :x :cry: :evil: .

Przestroga dla wszystkich kupujących nie wierzcie nawet renomowanym biurom nieruchomości i sami wszystko dobrze sprawdzajcie. Biuro mnie zapewniło, że działka jest w całości budowlana. A tu się okazuje, że 1/3 (w dodatku ta od drogi) to ZL (zasoby leśne) pod zarządzaniem parku krajobrazowego i w gminie powiedzieli, że nigdy nie wydadzą pozwolenia na budowę na tej działce ze względu na brak możliwości dojazdu. Zresztą sprawa jest mocno skomplikowana nie będę się tu wdawać w szczegóły.