Bigbeat 19.11.2007 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 - napisałem że trzeba rozpiąć wszystkie przewody w tablicy , a nastepnie kolejno je łączyć. Sorry, ale nie napisałeś, że wszystkie. A ponieważ z kontekstu wytworzonego przez poprzednie posty wynikało, że mowa tylko o N i PE, ja też zrozumiałem, że właśnie tylko o tych przewodach piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91222-elektryczna-instalacja-dziwne-objawy/page/2/#findComment-2135149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.11.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Po co te nerwy. Chyba szkoda zdrowia na wzajemne wytykanie sobie swoich i innych racji. Tak dla porządku (ja bym tak zrobił).- odłączam zasilanie w tablicy głównym wyłącznikiem (rozłącznikiem) jak jest, jak nie to wyłączam zabezpieczenie padprądowe zalicznikowe.- wyłączam wszystkie bezpieczniki obwodów przyporządkowanych do feralnej różnicówki- odpinam wszystkie przewody zerowe od tej różnicówki- załączam napięcie - sprawdzam działanie różnicówki (przyciskiem na jej obudowie)- wyłączam napięciepodpinam jeden obwód (zero czyli N)- włączam napięcie i sprawdzam obwód. Włączan ES tego obwodu i go obciążam jakimś odbiornikiem. Jak różnicówka nie reaguje. czyności ponawiam dla następnego, aż do ustalenia, który obwód ma upływność.Jak znajdę koncentruję się na tym obwodzie zdejmując obciążenie, rozpinając puszki i demontując osprzęt (gniazda, wyłączniki itp)Metodą opisaną wyżej dołączam fragmenty obwodu począwszy w kierunku od tablicy aż coś znajdę. Tak na prawdę sam bym robił nieco prościej, mając mierniki i doświadczenie zawodowe (chodzi o te wyłączanie napięcie - mógłbym wyłączać same różnicówki, przy dalszych czynnościach). Ale dla osób nie znających się na instalacjach elektryczncyh zalecam daleko posuniętą ostrożność. Przecież udzielając tu rad nie wiemy jakie są prawdziwe warunki, w których trzeba będzie te czynności wykonywać, np. mało miejsca przy tablicy, ciemno, wilgotna podłoga, i inne tego rodzaju zagrożenia.Najważniejsze to podczas takich prac to MYŚLEĆ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91222-elektryczna-instalacja-dziwne-objawy/page/2/#findComment-2135250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts