wari 17.11.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Jaka jest różnica między rozgraniczeniem, a wznowieniem granic. Sytuacja: kupiona działka, są zaznaczone 4 punkty (działka prostokątna, punkty to patyki wbite w ziemię), ale sprzedajacy twierdzi teraz, że jeden z punktów jest przesunięty o 0,5 - 1 m gdyż w czasie gdy była wydzielana działka w miejscu gdzie powinien znaleźć się punkt geodezyjny była sterta kamieni i wbito go obok (przez co działka stała się minimalnie większa niż na mapie). Teraz chcę działke ogrodzić. Co powinienem zrobić: wznowienie granic czy rozgraniczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypal 18.11.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Zamówić geodetę z szarej strefy, on przez kilka minut pobiega po Twojej działce z magiczną pałką, po czym zaśpiewa sobie gigantyczne honorarium. Oczywiście wszystko bez rachunku. A różnica jest zasadnicza - wznowienie robione jest wtedy gdy znaki graniczne zostały zniszczone lub przesunięte i były ustalone uprzednio. Rozgraniczenie natomiast ma na celu ustalenie położenia punktów granicznych oraz ich utrwalenie. Pozdrowienia z szarej strefy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 19.11.2007 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Złodzieja z szarej strefy nie wezmę na pewno, tylko z fakturą, bo dowód jego pracy muszę mieć . Poza tym już kiedyś jeden złodziej z tej branży mnie okradł, ma więc osobiste doświadczenia. Na szczęście i w tym zawodzie zdarzają się uczciwi, choc rzadko . Wydaje mi się, że "gdy znaki graniczne zostały zniszczone lub przesunięte i były ustalone uprzednio. Rozgraniczenie natomiast ma na celu ustalenie położenia punktów granicznych oraz ich utrwalenie " to mniej wiecej to samo. Przeciez jeśli jakiś znak graniczny jest przeniesiony (bo była tam sterta kamieni i nie dało się wbić przy wydzielaniu działki kilka lat temu) to trzeba i tak ustalić położenie punktów granicznych (i przynajmniej tego jednego utrwalić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypal 19.11.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Masz racje, wydaje Ci się. To nie jest to samo. A możesz napisać w jaki sposób Cię okradł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 19.11.2007 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Nie mogę, to nie jest tematem wątku i przypominanie tej historii nie sprawia mi przyjemności . Może ktoś jeszcze się znajdzie, kto poza ma ochotę wyjasnić sprawę o jaką pytam. Czy w opisanej sytuacji robilibyście rozgraniczenie czy wznowienie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypal 19.11.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Sam z tym wyskoczyłeś, chciałem tylko żebyś rozwinął myśl. Jeżeli nie masz ochoty to w porządku. W Twoim przypadku prawdopodobnie wystarczy wznowienie, ponieważ jak napisałeś niedawno były wydzielane nowe działki, więc niezbędne dane do odtworzenia położenia tego nieszczęsnego punktu powinny być w ODGiK. Rozgraniczenie jest procedurą administracyjną wszczynaną przez wójta, burmistrza lub prezydenta poprzez wydanie postanowienia, a kończącą się np. decyzją rozgraniczeniową, aktem ugody. Wznowienie natomiast jest jedynie czynnością techniczną wykonywaną przez geodetę. Jeżeli chodzi o koszta to wznowienie jest o wiele tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 19.11.2007 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Dzięki. Pytanie wyniknęło właśnie z powodu róznic w cenie (rozgraniczenie 4 punkty ponad 900 zł, wznowienie 600 zł, z fakturą) oraz z faktu, że nie chciałbym w przyszłości konfliktów "o miedzę", a z tego co dotychczas wyczytałem w sytuacji rozgraniczenia sąsiedzi podpisują, że zgadzają się na taki przebieg granicy jaki ustali geodeta (i ten papier gwarantuje mi, że nie będzie w przyszłości sporów), a w przypadku wznowienia sąsiedzi nic nie podpisują i nie ma tzw. okazania granic. Nie wiem czy dobrze myslę. Jako, że chce płot postawić, chciałbym rozwiac wszelkie wątpliwości na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypal 19.11.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Przy czynnościach wznowienia także powinien być sporządzony protokół. Ceny jakie podałeś nie są wygórowane. Powiedziałbym nawet że to niższe stany średnie, przynajmniej za 4 pkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 19.11.2007 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Dzieki także za ustosunkowanie się do cen, bo tutaj rozpiętość ogromna i często trudno ocenic czy drogo czy tanio. W uzupełnieniu podam, że u tego geodety przy wznowieniu każdy kolejny słupek (powyżej 4) to 100 zł, a przy rozgraniczeniu prawie 200 zł, cena mapy do celów projektowych prawie 900 zł, wytyczenie budynku 130 zł od punktu, za wytyczenie i inwentaryzację sieci podziemnych np. wodociągowa, energet. 380 zł za każde 100m. Mile widziana opinia na temat tych cen, bo nie wiem czy szukać tańszego geodety. Ceny brutto z rachunkiem oczywiście. Ale ten protokół przy wznowieniu to chyba bez podpisów sąsiadów. Po przeczytaniu tego co w interenecie na ten temat mam nadzieję, że wystarczy wznowienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypal 19.11.2007 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ceny zależą od rynku lokalnego, nie ma tu żadnych ustalonych stawek. A rozpiętość cenowa w różnych regionach kraju może być naprawdę duża. Przy wznawianiu znaków sąsiedzi także są powiadamiani. Jeżeli się stawią na wyznaczony dzień i podpiszą to będzie protokół z ich podpisami, jeżeli nie, to tylko Ty złożysz swój autograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts