Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z fakturą czy bez ??

Romeczek

Recommended Posts

wiem :D zle mi sie napisało, ale paru kombinatorów usiłuje mi udowodnić swoje racje, ale do cieżkiej xxxxx dlaczego kosztem mojej kieszeni??przy okazji wyzywając mnie od złodziei...dla tego okna kupiłem bezposrednio od producenta płacąc 7% z montażem niż od posredników..których ceny netto są wyższe niż ja miałem brutto...złodziejstwo posredników objawia się własnie tym ze pod przykrywką cen brutto narzucają marże nierzadko ponad 30%-50%

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

daggulka no właśnie o to chodzi, tylko w pewnym momencie było tak ...

Ta informacja nie jest ukryta: wyraźnie podajesz cene (kwota) i pada slowo netto.

Podajac ceny netto po prostu ordynarnie oszukujecie klientów i tyle [...]

Więc nie ma sensu chyba wytaczać ciężkiej artylerii. Jednej rzeczy bardzo nie lubię - odpowiedzialności zbiorowej. To, że ktoś tak robi (bo na pewno tacy się zdarzają i z tym nikt nie będzie polemizował) nie znaczy, że wszyscy tak robią i można im to zarzucać.

Jeśli Bobek_Budowniczy ma dowody na to, że fighter1983 lub jareko tak robi (bo przynajmniej ja tak to odebrałem, ale jest późno, jestem po spacerze z dzieckiem, sanki były ciężkie :) - proszę bardzo niech tak pisze, jeśli nie - sugerowałbym inaczej dobierać słowa.

Złodziejstwem i kombinatorstwem jest dla mnie własnie postępowanie firm w branży budowlanej a zwłaszcza podawanie cen NETTO i wprowdzenie klientów w błąd... budując dom niejednokrotnie sie już z tym spotkałem,a nabijanie kasy cwaniakom co reklamują swoje towary na forum.. uważam jako niemoralne,nie znam was i na wasz temat sie nie wypowiadam ale widac po postach jesteście cwaniakami którzy dla paru złotych (wyższa marża od całości) gotowi są iść do piekła....a obłuda to jest w sejmie....tutaj na forum są realia...

Widzę, że tego browaru nie skończę :-?

Przejrzyj moje posty, których nie ma dużo i podaj mój asortyment oraz adres biura, znajdź moją reklamę.... może kiedyś będzie. Pisałem niedawno jaki procent stanowią forumowicze wśród moich klientów- ok. 1,5% dla przypomnienia.

Więc nie praw mi o moralności i nabijaniu kasy.

Wg Ciebie realia polegają na okradaniu? To sorki, ja chcę żyć w innych, niezależnie w domu czy na forum.

U mnie klient zawsze pozna cenę brutto przy wycenie- powtarzam jeszcze raz.

Nabijanie kasy na forum.... jestem tu juz chyba pół roku,do tej pory z forum muratora trafiła do mnie jedna klientka która zadała sobie trud aby odnaleźć moją osobę. na początku ustawiła do pionu wszystkich w hurtowni, kolege który był u nas dopiero miesiąc zmieszała z błotem i wszyscy sądzili że bedzie z nia wielki problem. Okazalo sie jednak ze po terapii szokowej Pani Tersesa okazala się wyjatkowo sympatyczna osoba, dostarczylismy jej towar na elewacje budynku, polecilismy wykonawce. na koncu juz rozmawialismy jak starzy znajomi w bardzo milej atmosferze i mam nadzieje ze jest zadowolona ze wspolpracy, na sam koniec przywiozla nam do biura ciasto :) Bardzo mile i sympatyczne i gdybysmy mieli samych takich klientow to nie wychodzilbym z firmy wcale. A czy w skali pol roku jeden klient i jedna niewielka elewacja to "nabijanie kasy" to juz inna sprawa.

I jeszcze jedna rzecz, dlaczego to ze jestem handlowcem postrzegasz jakbym Ci jakas krzywde wyrzadzil? Patrzysz na mnie przez pryzmat wykonywanego zawodu a nie widzisz wcale tego, ze czasami jednak moge sie do czegos przyznac wlasnie dzieki temu ze wykonuje taki zawod.

co za ludzie.....wszytko sobie ładnie pieknie poprzekreca żeby było po ich mysli....
Tak dokładnie jest i malo tego, jestes wspolwinny przestepstwu

nie kolego....ja tylko zapomniałem wziąść faktury...(przeciez mogę sie o nią upomnieć po poł roku-roku)a przestępcą jest ten który "zapomniał" ją wystawić...

ja od panstwa nie wymagam..tylko odprowadzam a to znaczna róznica...

A ze niby na jakiej podstawie możesz wziąsć po pół roku tą fakturę??

Jedyną podstawą w przypadku klienta indywidualnego do wzięcia faktury w ciągu 6 miesięcy jest posiadanie PARAGONU wystawionego w MOMENCIE PRZYJĘCIA PIENIĘDZY. Wynika to z konieczności rozliczenia przychodu przez sprzedawce w danym miesiącu. Brak paragonu dyskwalifikuję jakiekolwiek roszczenia do faktury w tej sytuacji...

A skoro nie masz paragonu to do faktury nie masz również zadnego prawa. I twoja umowa w tym momencie nie jest nic warta. Sprzedawca powie wprost.. "Panie poproszę dowód sprzedaży... umowa?? Jaka umowa... podpis sfałszowany a pieczątkę to teraz w 5 minut można wyrobić"

Tak więc nie masz żadnych praw do faktury a tą swoją umową tylko sobie mzesz narobić kłopotu... z tytułu fałszowania dokumentów...

Tak dodatkowo to nie piasł bym na publiczny forum jak to fajnie jest wykiwać państwo na kilka zł podatku... wiesz nic nie bede mówił ale rózni ludzie z różnych zawodów przegladają to forum... Z US również... :lol:

A co do cen netto.

Sprzedawca ma obowiązek podawać ceny DETALICZNE w cenach BRUTTO w punktach prowadzących sprzdaż detaliczną !!!!

W punktach prowadzących sprzedaż Hurtową ( nie musi się nazywać hurtownia, wystarczy odpowiedni PKD) mogą być podawane ceny Netto

W rozliczeniach między firmami przyjeło się używanie kwot Netto

A z drugiej strony wymagamy wszyscy takiego mega ścisłego określenia przez sprzedawcę.... A zawsze można zapytać czy podawana cena jest Brutto czy Netto :lol: Takie pytanie nic nie kosztuje :D

Złodziejstwem i kombinatorstwem jest dla mnie własnie postępowanie firm w branży budowlanej a zwłaszcza podawanie cen NETTO i wprowdzenie klientów w błąd... budując dom niejednokrotnie sie już z tym spotkałem,a nabijanie kasy cwaniakom co reklamują swoje towary na forum.. uważam jako niemoralne,nie znam was i na wasz temat sie nie wypowiadam ale widac po postach jesteście cwaniakami którzy dla paru złotych (wyższa marża od całości) gotowi są iść do piekła....a obłuda to jest w sejmie....tutaj na forum są realia...

ty to rzeczywiście jesteś .............. bobek :-?

A skoro nie masz paragonu to do faktury nie masz również zadnego prawa. I twoja umowa w tym momencie nie jest nic warta. Sprzedawca powie wprost.. "Panie poproszę dowód sprzedaży... umowa?? Jaka umowa... podpis sfałszowany a pieczątkę to teraz w 5 minut można wyrobić"

Tak więc nie masz żadnych praw do faktury a tą swoją umową tylko sobie mzesz narobić kłopotu... z tytułu fałszowania dokumentów...

taa i własnie jak przychodzi do napraw gwarancyjnych to zadziwiająco czesto działa... przeczytaj sobie posty poszkodowanych inwestorów, prowadze firme i dowód sprzedaży jest przechowywany... wiec, wiem jak jest,a umowa na pismie jest w rozumieniu prawa umową i tyle... wez ją podważ w sądzie ,sprzedawca mowi ze nie sprzedał(usługi czy towaru)?? hehe poczytaj Kodeks cywilny, możesz wziasc swiadków że budowała ci ta ekipa i tyle.... wykonawcy nie boja sie sądów,uoik, bo udowodnienie czegos trwa latami, oni boją sie własnie US bo rzadko która firma ma 100% dobre faktury,czy prowadzoną papierologię, wiec to działa jako delikane ponaglenie...

Tak dodatkowo to nie piasł bym na publiczny forum jak to fajnie jest wykiwać państwo na kilka zł podatku... wiesz nic nie bede mówił ale rózni ludzie z różnych zawodów przegladają to forum... Z US również...

Poza tym to nie ja mam zapłacić podatek a firma sprzedajaca a że nie mam wyszczególnionego podatku w umowie-niema takiego obowiazku moze byc kwota ogólna...

a kto ci mowi że ja piszę o swojej budowie?? to jest budowa hipotetyczna budowana na terenach byłego ZSRR w stanie Ohio nad pacyfikiem:)))

no i Ty prowadzisz firme? Pomysl przez chwile globalnie... nie tylko przez wlasna kieszen w ktorej zostawiles pare zl poprzez takie dzialania. Gdyby wszyscy tak robili za chwile z rynku znikna firmy, ktore sprzedaja z dowodem zakupu (faktura paragon) i zostaja same firmy ktore tego nie robia i sprzedaja na lewo. Nie da sie konkurowac na wolnym rynku kiedy konkurencja ma przewage 22% podatku VAT, bo takich marż to sie nie wyciaga. W ten sposob dazymy do wylozenia firm, zostana same dziady i oszusci, ciekaw jestem czy chcialbys, aby Twoje dzieci pracowaly w takich firmach, gdzie lewizna jest czyms naturalnym.

ja wiem,że tutaj piszą tylko "święci" wykonawcy, ale w praktyce spotkałem się z mniej świetymi-to znaczy, po otrzymaniu zapłaty za wykonana prace było: szukaj wiatru w polu jak prosiłem o poprawienie fuszerki czy jakies wykrytej wady-tłumaczenie było wtedy zwykle jedno: a bo wiesz panie, mamy teraz duzo spraw na glowie, kiedys tam przyjedziemy do pana. W praktyce oznaczało to, że daną rozmowę musiałem powtórzyć kilka razy z miernym efektem.

Ostatnio jednak czara goryczy sie przebrała-sprawa była powazna bo groziła znacznym opoznieniem wszystkich prac oraz kosztownymi uszkodzeniami instalacji hydraulicznej z powodu silnego mrozu. Użyłem wiec argumentu, że zwroce sie do US i sadu (mam umowe, rachunku ani faktury nie otrzymałem) i stał się cud-wykonawca na drugi dzien pojawił się na budowie.

Może nie jest to do konca etyczne-taki rodzaj szantazu-ale kto walczy mieczem ten od miecza ginie. Gdyby wszyscy wykonawcy traktowali inwestorow fair i z szacunkiem to takich spraw by nie było. I przy okazji 2/3 watków na tym forum.

Bobek ty wezmiesz swiadków na to że budowała ci firma X a pracwnicy firmy X w ilosci y poswiadczą że nigdy u ciebie nie budowali... Nie tędy droga...

Taką umowę można sobie wcisnąć... nie powiem gdzie... Potwierdzeniem REALIZACJI lub WYDANIA jest faktura lub paragon... A jak jej nie masz to już jest twój problem.... Kodeks Cywilny mówisz.... no wlasnie przeczytaj... nie wybrane artykuły tylko CAŁOŚĆ a w szczególności część dotyczacą podstaw roszczeń do rękojmi i gwarancji. Jest tam mowa o takim magicznnym papierku nzaywa się on DOWÓD ZAKUPU.

A co do umiejscowienia twojej budowy lepiej postudiuj geografie... Bo kontrola moze nawiedzic kazdego... wystarczy mieć życzliwego sąsiada... albo anonimowy telefon... Uwerz mi że kontrole osób fizycznych są równie dotkliwe jak firm... A jak tu wytłumaczyć skąd się materiał wzieło??

Aha nie jestem ani wykonawca ani sprzedawcą w branży budowlanej ani żadnej innej spokrewnionej...

fighter1983 pytanie w watku było czy kupowac z faktura czy bez- to wy mnie sprowokowaliscie:) ja akurat prowadze firmę która opiera sie wyłacznie na zakupach fakturowanych wiec problem budowlanki mnie nie dotyczy... ale denerwują mnie narzuty budowlanców którzy pod przykrywką faktur zawyżają niemiłosiernie ceny, dlaczego moja firma może miec kilkuprocentowy narzut... a sprzedawca asortymentu budowlanego narzuca od kilkunastu, do tak-tak spotkałem sie i z narzutami w granicach 200% sic!! i własnie tak firmy budowlane same narzucaja nieucziwośc -nie twierdzę ze wszyscy tak robią,ale wiekszość..jak wspomniałem to jest kwestia sumienia kupujacego jezeli kupi bez faktury i spi mu sie z tym dobrze- jego sprawa,a wy odrazu złodziej...(ale dalej bede sie upierać że taka forma sprzedaży wymusza lepsza naprawe gwarancyjną)ale jezeli uważa że chce mieć papier to chwała mu za to i czesc...poza tym to jest problem nie tylko lokalny,ale globalny.. jakby tego nie było nie byłoby szarej strefy...

A więc boli cię to ze ktoś zarobi?? Takie jest zycie i wolny rynek... Pocieszę cie... są branże w których narzut na towar siega 5000% ( tak słownie pięć tysięcy procent)

A to ile sobie narzuca wykonawca czy sprzedawca to tylko i wyłącznie sprawa jego i jego miejsca na rynku...

A więc boli cię to ze ktoś zarobi??

nie, nie boli, za dobrze wykonaną prace czy sprzedaż musi być dobra zapłata..ale denerwuje mnie wymuszanie....i brak wyegzekwowania pózniej swoich uprawnien... chocby kolFugazi! widzicie jak to ładnie działa... sklep mowi że winna jest hurtownia, i sprawę olewa, wykonawca że jakoś tak wyszło... itd.. budowa stoi a słowo US potrafi zdziałać cuda :D.Jak wspomniał kolega jakbyśmy żyli w cywilizowanym kraju to by tego nie było.. to jest po prostu dziki kapitalizm, byle opchnąć,byle szybko, i najlepiej nie zobaczyć inwestora do konca życia- niech sie martwi sam...żeby nie było, nie mówie że robia tak wszyscy-ale wiekszość tak.

PS ty kol sni6 wiesz o czym mówisz jeżeli chodzi o zagadnienia prawne...chyba nie bardzo, tak to możesz sobie lizaka w biedronce reklamować....

Bobek_Budowniczy przejrzyj proszę naszą dyskusje od początku i zauważysz, że słowo złodziej pojawiło się w naszym dialogu po raz pierwszy z Twojej strony a nie z mojej.

Co do marż i narzutów.... kurcze nie wiem jak to możliwe, ale ja od kilku miesięcy nie jestem w stanie uzyskać powyzej 13% marży (przed odliczeniem kosztów) i powyżej 8% zysku (po odliczeniu kosztów). Naprawdę trzeba się urobić po pachy żeby zarobić na przysłowiowy kawalek chleba. Jeżeli sa tacy którzy maja w tej branzy taka marże to chwala im za to, sa super handlowcami, ale boli mnie gdy ktoś zarzuca mi tu reklame, wyłudzanie, i oszustwo bo podaje cene netto. Juz wspominałem: jestem tu po to aby czasami coś doradzić ale glownie po to aby się czegos nauczyć. Po tym wątku biorę poprawkę na to, aby podawac cene brutto klientom indywidualnym.

A ostra reakcja "sprzedawców,handlowców i wykonawcow" jest spowodowana tym, ze wykańcza nas nieuczciwa konkurencja i nie mozemy sie godzic na "przyklaskiwanie" takim praktykom. czy my tez mamy zacząć łamać prawo aby przetrwać na rynku?