Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z fakturą czy bez ??

Romeczek

Recommended Posts

Wykorzystuje się wszystkie furtki prawem dozwolone-i nie jest to wstyd się do tego przyznać. Nie zmienia to jednak faktu że "umowy na gębę" bez faktur czy paragonow rozwijają szara strefę, okradają nas wszystkich ze środków które dla ogółu społeczeństwa wracają w postaci większych wydatków z budżetu. I bez znaczenia tak naprawdę jest jak ten budżet jest rozdysponowany. Widzę że pewne rzeczy do niektórych nie docierają w pogoni za "oszczędnościami" Powiem może przewrotnie i brutalnie-nikt nikogo nie zmusza do budowania-nie stać cię na budowę zgodnie z przepisami prawa-także tymi dotyczącymi udokumentowania wydanych środków-to się nie buduj. W moim pojmowaniu moralności brak potwierdzenia wydanych środków jest okradaniem nas wszystkich i do takiej oceny postępowania innych mam prawo. Tyle w temacie. Dalszy udział w dyskusji nie ma sensu.

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ciekawą dyskusję rozwinęliście tutaj... powiem szczerze ja też wolę fakturę, bo czuje się pewniej, ale jak to ktoś powiedział wyżej; gdy przyjdzie jakiś Stefan Wyrwifurtka i strzeli mi glazurkę i wiem, że zrobi to dobrze to po co mi firma i ich faktura za usługę? Wolę Stefana bez... 8) choć gwarancja wtedy pozostaje umowna...

wick- może i bredzę... a może masm kilka ładnych lat doświadzcenia w handlu ...i jakieś wnioski z tego moge wyciągnąć...

Jareko- ja się poddaje... jednak polak musi "cfaniakować" i jak ktoś pracuje i żyje zgodnie z prawem to w opini publicznej jest albo frajerem albo naciągaczem. Jak widać żyjemy z tych naszych MEGA MARŻ goląc z klientów ile się da pod pretekstem Vartu i podatku ( dla przypomnienia ja z budowlanką nie ma nic wspólnego zawodowo)

Grave- tak tobie to na nic, gwarancja jest umowna, tylko pamiętaj że w ten sposób wspierasz szarą strefę, czyli ten pan nie płaci zus-u itp

Ponadto w ten sposób pośrednio odbierasz prace legalnie działającym firmom... a póżniej wszystkich dziwi bezrobocie. Ale to już jest perspektywa na którą mało kto zwraca uwagę...

... tylko pamiętaj że w ten sposób wspierasz szarą strefę, czyli ten pan nie płaci zus-u itp

Ponadto w ten sposób pośrednio odbierasz prace legalnie działającym firmom... a póżniej wszystkich dziwi bezrobocie. Ale to już jest perspektywa na którą mało kto zwraca uwagę...

Powiem tak: państwo żłobi obywatela na każdym kroku, więc wole dać zarobić takiemu "szaremu" ale dobremu, choć ry(d)zykuję gwarancją, niż użerać się z dziadowską firemką (oczywiście w drastycznych przypadkach), nie każdyego stać na założenie i prowadzenie własnej firmy, nie dajmy sie zwariować...

Trochę dziwne podejście ze ten bez działalnosci to musi być ten szary dobry a jak firma to napewno dziadoska firemka...

No ale jak tak trafiałeś to współczuje....

I tak szczerze to każdego w tym kraju stać na założenie i prowadzenie firmy... a własciwie było by stać gdyby nie szara strefa... która odbiera zlecenia tym którzy prowadzą działalność... no ale po co patrzeć perspektywicznie...

Warto jednak dyskutować merytorycznie, i jak się lansuje jakaś tezę podeprzeć się obowiązującymi przepisami – a nie wyrwanymi z kontekstu stwierdzeniami, zwłaszcza twierdząc, że coś jest „ZABRONIONE”, albo „nakazane”.

Bardzo często, to nie przedsiębiorca (właściciel firmy) proponuje sprzedaż bez F-ry tylko jego pracownik, który „kręci lody” na własny rachunek i bardzo często jest to towar „skombinowany” (czytaj kradziony).

Jeśli ktoś kupuje kradziony towar – jest paserem.

Przedsiębiorcy, którego firma ma duży obrót (z definicji jest płatnikiem VAT) , raczej nie opłaca się taki manewr – zwłaszcza jeśli jest na „liniówce”.

Problem nie leży w braniu, czy nie F-ry lub paragonu – choć na przedsiębiorcy (sprzedawcy) ciąży obowiązek wydania paragonu, lub na żądanie kupującego, F-ry.

Problemem jest (i jest to czyn zabroniony) namawianie do zakupu i (lub) sprzedaż poza ewidencją.

Każdy jest kowalem swojego losu – więc ma wybór.

Kończę swój udział w tej dyskusji, bo praktycznie co miałem powiedzieć w tym temacie - to już powiedziałem.

Wszystkiego najlepszego – nie tylko z okazji Świąt.

I tak szczerze to każdego w tym kraju stać na założenie i prowadzenie firmy... a własciwie było by stać gdyby nie szara strefa... która odbiera zlecenia tym którzy prowadzą działalność... no ale po co patrzeć perspektywicznie...

co Ty pier.... :-?

wiesz , ile teraz płaci się miesięcznie ZUS z działalności? ponad 850zeta ...

już nie wspomne, ze g.... za to jest , bo zanim się człowiek doczeka tomografii na zapisy tudzież terminu na usg piersi to można w międzyczasie kropnąć w kalendarz ... to się nazywa państwowa służba zdrowia :evil:

emerytura z działalności też powala na kolana - 600zł .... no naprawdę można pożyć ... naprawdę .... :-?

czy myslisz, ze gdyby nagle wszyscy wyszli z szarej satrefy to ZUS obniżyłby składki? g.... prawda ... taki kraj ....

do ZUS se dolicz podatki , kasę za dzierżawę lokalu/czynsz , opłaty ....

a wszystko trza płacić bez względu na to czy firma Ci dobrze prosperuje czy do d..... nikt nie pyta czy masz kasę na zapłacenie w/w .....

stwierdzenie, że każdego w tym kraju stać na założenie swojej działalności jest BZDURĄ ....

dlatego nie dziwie się, ze Stefan Wyrwifurtka dorabia se w szarej strefie do w/w 600zł emerytury którą sobie wypracował pracując całe życie na działalności - i nie potępiam ....

a co do paproków .... zdarzy się i wśród przysłowiowych Stefanów jak i wśród duzych firm ... nie ma co uogólniać ...

co Ty pier.... :-?

wiesz , ile teraz płaci się miesięcznie ZUS z działalności? ponad 850zeta ...

już nie wspomne, ze g.... za to jest , bo zanim się człowiek doczeka tomografii na zapisy tudzież terminu na usg piersi to można w międzyczasie kropnąć w kalendarz ... to się nazywa państwowa służba zdrowia :evil:

emerytura z działalności też powala na kolana - 600zł .... no naprawdę można pożyć ... naprawdę .... :-?

czy myslisz, ze gdyby nagle wszyscy wyszli z szarej satrefy to ZUS obniżyłby składki? g.... prawda ... taki kraj ....

do ZUS se dolicz podatki , kasę za dzierżawę lokalu/czynsz , opłaty ....

a wszystko trza płacić bez względu na to czy firma Ci dobrze prosperuje czy do d..... nikt nie pyta czy masz kasę na zapłacenie w/w .....

stwierdzenie, że każdego w tym kraju stać na założenie swojej działalności jest BZDURĄ ....

dlatego nie dziwie się, ze Stefan Wyrwifurtka dorabia se w szarej strefie do w/w 600zł emerytury którą sobie wypracował pracując całe życie na działalności - i nie potępiam ....

a co do paproków .... zdarzy się i wśród przysłowiowych Stefanów jak i wśród duzych firm ... nie ma co uogólniać ...

Daggulka nie pier... tylko piszę

Tak wiem ile sie płaci ZUS bo prowadzę dzuiałalnośc ok 300 zł przez pierwsze 2 lata a następnie ok 850 zł. I nie wnikam co za to jest, mam wykupiony pakiet w Medicoverze i na nic nie czekam... A stać mnie na niego pomimo opłacania tej "morderczej" stawki zus... a i jeszcze w koszty go sobie wrzucam... :D

Temat emerytury ty poruszylaś... ja sobie opłacam fundusz emerytalny... ot taka niewielka inwestycja w przyszłość...

To se do zusu doliczam podatki 19% dochodowego, kasę za dzierżawę lokalu- nie doliczam gdyz prowadze w domu, oplaty jw.

Tak trzeba to płacic niezaleznie od sytuacji... bo takie jest prawo...

I nadal twierdzę że kazdego stać nz założenie działaności gospodarczej... tylko trzeba CHCIEĆ. Działaność prowadze już od jakiegoś czasu, branża jakoś niespecjalnie kokosowa ( sprzęt sportowy-serwis), zaczynałem mając w kieszeni 1000 zł w wynajetym mieszkaniu i jakoś na to wszystko w tej chwili mnie stac, i na remont domu itp...

A z drugiej strony jakby tak wszyscy przedsiębiorcy myśleli to gdzie ludzie poza firmami państwowymi by na etacie pracowali?? Bo po co przedsiębiorcy firma?? bo to zus trzeba i podatek...

Tak więc sory ale cytująć ciebie co ty pier... z e kogoś nie stać na działalność...

Tylko trzeba pracować chciec...

to co napisałeś - napisałeś na swoim przykładzie ....

fajnie , że :

opłacasz Zus , ale masz pakiet w prywatnej przychodni oraz masz trzeci filar na emeryturę.... według Ciebie to "niewielka inwestycja" ... no to przyznaj się ile dodatkowo .... bo słowa : niewielkie, nieduże ... jakoś do mnie nie przemawiają ...

a poza tym - to chore jest, żeby płacąc 850zł haraczu na państwową służbe zdrowia jeszcze ponosić koszty prywatnych ubezpieczeń i polis ... prawda?

więc nie jest tak kolorowo jak to widzisz i przekonujesz ....

piszesz , ze Ty nie ponosisz opłat , bo masz czy też działalność w mieszkaniu .... nie każdy tak może ....

ale - ja przecież nie neguję tego co Ty robisz i tego , ze można w tym kraju prowadzić działaność ... tylko przepisy , papierologia , koszty skutecznie do tego zniechęcają ....

ZUS i państwo zamiast coś robić w kierunku poprawy - ściga ludzi za to , że przenoszą firmy za granicę .... bo tam niewielki Zus i małe podatki ...

dlatego - dopóki państwo nie wyjdzie z jakąś inicjatywą - prawdziwą , nie taką dla zamkniecia ludziom gęby - żeby przedsiębiorcom życie usprawnić i ulepszyć .... ja nie będę potepiać ludzi którzy omijają szerokim łukiem nasz krajowy system ....

acha .... oczywiście pisząc to nie miałam na myśli korporacji zatrudniających kilkaset osób ..... chodzi mi o takich zwykłych przedsiębiorców ... firmy jednoosobowe bądź zatrudniające pomocnika ....

chodziło mi o takiego właśnie Pana Stefana który całe życie łożył na zus i podatki , po czym w wieku 65 lat dostał 600zł z Zus i ma za to przeżyć , rodzinę wyżywić ... masakra jakaś .... :evil:

W Anglii masz możliwość otworzyc firmę "na próbę" bez żadnych papierów , składek, podatków ... wyjdzie to rejestrujesz , nie wyjdzie - odpuszczasz ....

A tutaj: Zus krzyczy o kasę, państwo niedługo od za przeproszeniem pierdnięcia podatki ustanowi ....... w takim kraju żyjemy .... to jest własnie Polska mentalność ... wszak politycy którzy ustawy zatwierdzają też Polacy - tylko raczej nie tak biedni jak Ci których te ustawy dotyczą ..... :evil:

I jeśli miałabym mozliwość zatrudnić taką osobę jak pan Zdzisiek emeryt do ułożenia glazury , tudzież innych prac wykańczających - nie miałabym skrupułów ... zatrudniłabym ....

tak jak nie miałam skrupułów kupić od niezamożnego rolnika cegieł rozbiórkowych ze stodoły .....

i tyle w temacie ....

Daggulka ja nie powiedziałem że jest kolorowo, tylko że można...

osobiście też przez pierwszy okres działalności notowałem zysk o około 40% nizszy... póżniej się wyprostowało...

Owszem również uważam ze ZUS to tragedia... ale takie są wymogi

Medicover kosztuje mnie 400 zł ( idzie w koszty - czyli finalnie jest praktycznie darmowy) do tego filar kosztuje mnie ok 250 zł miesięcznie- praktycznie nieodczuwalne, a w przyszłości mam nadzieje poczuję róznicę...

Co do działalności w mieszkaniu - aktualnie już w domu- masz racje nie każdy może ale sporo osób tak, powiedział bym że raczej większość...

Owszem nasz kraj nie jest rajem dla małych przedsiębiorców ( chociaż to też pomalutku się zmienia) ale da się spokojnie prowadzić w nim działalność.

Pozatym co do podatku dochodowego... zobacz ile rzeczy które pan kazio i tak kupuje i opłaca może zaliczyć w koszty... wtedy nie jest już taki dokuczliwy :)

Jako, że troszkę inne zagadnienie …. :roll:

Prawda leży po środku. Aby założyć firmę i ja prowadzić nie potrzeba jakiś większych środków. Ale aby z tego wyżyć – to już zupełnie inna bajka.

Pan Stefan, pracując na „czarno”, nie ma kosztów stałych, tak więc i w zasadzie opłaca mu się pracować za niższe wynagrodzenie. Nie musi zbytnio przejmować się konkurencją na rynku, bo on tylko dorabia sobie, a nawet jeśli jest to jego główne zajęcie – też da sobie radę, bo wszystko co zarobi jest jego.

Ten sam Pan Stefan, jako „prywaciarz” statystycznie pracuje ponad połowę roku, na podatki i różne inne obciążenia. Ba, część z nich obciąża go nawet wtedy, kiedy nie zarabia + księgowość, straszenie kontrolami, komornikiem i US, oraz ustawowa odpowiedzialność za „gwarancję”.

daggulka daj sobie spokój.....kto nie jest z nami,...... ten wróg, złodziej, oszust i pewnie jeszcze bandzior ;) (skąd my to znamy ? ).Fajnie.. sie pisze opowada o tych niedobrych inwestorach... itd ale co takie firmy dadzą mi w zamian że kupie na fakture? lepsze podejscie do mnie.... watpliwe, olewaja klientów z chwilą sprzedaży towaru, lepsze wykonanie???.... nie, robia takie same fuszery jak np, pan Stefan...inny lepszy towar?? nie, bo mają to samo... generalnie firmy mają inwestorów głęboko w ....nosie, nie konkurują cenowo( no bo na postawie tych kilkudziesieciu postów wychodzi że się nie da..;) jakością wykonania.. tu na bank nie, bo zatrudnia sie pracownikow za groszę i oni wychodzą z załozenia że jaka płaca..... PORZĄDNE firmy mają w nosie czy ktos kupi cos gdzies taniej , z fakturą czy bez...bo oni mają swoje ceny i się cenią za swoja jak mniemam dobrze wykonaną usługę czy jakość towaru,PORZĄDNA firma obroni się sama, jej nie trzeba obrońców na forum.... a nieudacznicy którzy mają firmy i niepotrafia sobie poradzić płacżą jak to im szara strefa odbiera prace.

...wiesz , ile teraz płaci się miesięcznie ZUS z działalności? ponad 850zeta ...

czy myslisz, ze gdyby nagle wszyscy wyszli z szarej satrefy to ZUS obniżyłby składki? g.... prawda ... taki kraj .......

Nie taki kraj tylko tacy jego mieszkańcy.

To my ten kraj tworzymy a nie UFOludki,

To my okradamy nasze panstwo pozbawiajac go naleznych podatkow, VATu i skladek.

Nikt inny tylko MY - może w koncu to dotrze do Was że żyjemy we WSPOLNYM kraju i kazdy kto unika pewnych rzeczy wymaganych prawem i przepisami okrada NAS wszystkich

Mantalność z czasów okupacji jak i komuny, kiedy to Panstwo bylo traktowane jak wrog i ogólnym szacunkiem i poważaniem cieszyl sie każdy, kto to Panstwo wyru... ciagle są w swiadomosci wielu z Polakow - jak widac choćby w tym watku

Efekty pozniej sa wlasnie takie - jak dalej wypisujesz.

Bobek_budowniczy- jak budujesz remontujesz z solidną firma to jakoś nie ma problemów... Powiem tak podczas całego mojego remontu kiedy brałem solidne firmy ( o dziwo na fakturę...) nie dość że nic nie zostało spaprane, to kilka rzeczy miałem zrobione extra mimo że się na nie z wykonawcą nie umawaiałem, a jak wyszła sprawa wadliwego materiału ( wada fabryczna) to raz że wykonawca dachu sam załatwił wszystko z dostawcą materiału a dwa że dostawca materiału w rekompensacie za opóżnienie ( 1 dzień trwała wymiana materiału- nie było od ręki) zastosował dodatkowy rabat... uwaga nieproszony- z własnej woli...

No ale to były firmy nie z poziomu najtaniej jak się da tylko z poziomu płacę- wymagam...

A co do twojego stwierdzenia jakoby niektórzy musieli się bronić na forum... mnie to raczej nie dotyczy... powiem tak czesto niestety muszę odmawiac klientom... brak terminów... I miewam sie dobrze mimo tych tragicznych Vat-ów, ZUS-ów itp..

Acha Medicover 400 zł miesięcznie za całkiem przyzwoity pakiet :) I jak mnie dzisaj gardło bolało to zadzwoniłem o 17 i własnie przed sekundą pan doktor odemnie pojechał :)