Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile stopni Histerezy macie w kotłach na ekogroszek?

Leszko

Histereza na ile ustawiona?  

15 użytkowników zagłosowało

1. 1. Histereza na ile ustawiona?

Recommended Posts

posiadaczy kotłów jest wielu, lecz mało który zagląda na forum już po budowie

Ja piec na groszek mam ale jeszcze nie użytkuje ,jak zacznę grzać to napisze :D

A ja właśnie jeste po budowie i teraz mam więcej czasu żeby zajrzeć na forum,wiadomo też zimą długie wieczory to można posiedzieć przy kompie :D

Racją jest że zazwyczaj rzadziej zagląda się na forum po budowie. Jeżeli już to na "swoje" wątki.

U mnie jest 2 st. A piec mnie ciągle pozytywnie zaskakuje. W sumie to w tym sezonie dopiero drugi zasobnik (wcześniej paliłem drewnem - pozostałościami z budowy).

Chałupa prawie 200 m2, garaż nieogrzewany, brak drzwi wewnętrznych - "ciągnie" od garażu (drzwi będą w przyszłym tygodniu :-), no i przez 6 dni piec spalił mi 80 kg ekogroszku. Jak wstawię drzwi wewnętrzne i odetnę wiatrołap i garaż powinno być jeszcze lepiej.

Dodam, że mam sterownik pokojowy i widzę, że dużo daje.

Pozdrawiam

I ja mam 2 , nie probowalam inaczej.

Myslisz , ze warto ?

Moim zdaniem piec bedzie za dlugo chodzil jesli nastawie na 3 st.

Nie wiem czy warto na razie nie będę próbował, umnie na dwójce piec chodzi średnio 7min (6-9min) i średnio pracuje co 40-50minut przy temperaturze na zewnątrz około 0 st. :)

Rozumiem , ze masz przerwe przepalania na 40 minut , tak?

U mnie na 20 i wciaz boje sie , ze zagasnie :roll:

Wiem wiem , on tam sobie przedmuchuje :D Moze wlasnie dlatego , ze mam przerwe 20 minut pali dosc duzo ?

Wciaz zwalamy wine za zuzycie na nowy i duzy dom , ale ja sadze , ze mozna spalanie zmniejszyc.

Jak uwazasz ?

Rozumiem , ze masz przerwe przepalania na 40 minut , tak?

U mnie na 20 i wciaz boje sie , ze zagasnie :roll:

Wiem wiem , on tam sobie przedmuchuje :D Moze wlasnie dlatego , ze mam przerwe 20 minut pali dosc duzo ?

Wciaz zwalamy wine za zuzycie na nowy i duzy dom , ale ja sadze , ze mozna spalanie zmniejszyc.

Jak uwazasz ?

Czas przerwy też mam na 20 minut,tylko jak temperatura spadnie na piecu to włacza sie piec i podgrzewa temperaturę do zadanej temperatury i chodzi średnio 7minut, potem jak znowu temperatura spadnie na piecu to znowu się włącza piec i tak w kółko średnio wychodzi jak pisałem wcześniej 40-50minut, ale w miedzy czasie załapie się na dwa 20 minutowe tzw.czasy przerwy przepalania