Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja-zakończenie ponad dachem ...

Recommended Posts

Witam

Moje pytanie na dziś jest takie,w naszym domku kanałów wentylacyjnych będzie 7.Nie będą one szły razem z dymowymi(spalinowymi).I teraz chodzi mi o wykończenie ich ponad dachem,kanały pociągniete będą z cegły kominówki.Wychodzić będą w 3 różnych miejscach dachu i sie zastanawiam jak to ładnie zakończyc.Jako pokrycie planujemy dachówke (ewentualnie blachodachówkę).Generalnie chciałbym ograniczyć liczbę kominków na dachu,które wg mnie za ładne nie sa.Czy moge np. użyć dachówek wentylacyjnych(tych z trójkatnym wypustem i dziurkami,do wentylowania połaci)jako zakończenia kanałów went. tzn. wyciagam kanały powyżej deskowania, na równo z łatami i nad tym dachówka wenylacyjna.

Można,czy spełni ta swoja rolę czy nie bałdzo??

pozdrawiam

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W moim domu też jest siedem kanałów wentylacyjnych i ósmy to odpowietrzenie kanalizacji. Żeby nie budować kominów robimy następująco:

- kanały wentylacyjne zbudowane z pustaków wentylacyjnych kończą się poniżej połaci dachu

- od nich będą pod skosem dachu poprowadzone rury spiro prawie do kalenicy

- tuż przed kalenicą wyjdą na dach i zostaną zakończone kominkiem wentylacyjnym (nie dachówką wentylacyjną) - jest to dodatek systemowy do dachówki, niestety bardzo drogi. Jeden kosztował ponad 400 zł, a jak wynika ze wstępu musiałam kupić ich osiem.

Zakończenie tych kanałów robię wysoko przy kalenicy, aby uzyskać jak najlepszy ciąg i aby odpowietrzenie kanalizacji było znacznie powyżej i jak najdalej od okien dachowych

chodzi Ci o dachówke wentylacyjną,no to jest zwykła dachówka oferowana przez prodocuentów dachówek,przeznaczona do wentylowania połaci dachowych.

ale sposób zaprezentowany przez Mirkan mi sie spodobał,bo z dwojga złego to wolalabym umiescic te kilka kominków koło siebie,a nie miec je rozrzucone po całym dachu.

pozdrawiam

Żeby nie budować kominów robimy następująco:

- kanały wentylacyjne zbudowane z pustaków wentylacyjnych kończą się poniżej połaci dachu

- od nich będą pod skosem dachu poprowadzone rury spiro prawie do kalenicy

- tuż przed kalenicą wyjdą na dach i zostaną zakończone kominkiem wentylacyjnym

A jak łączysz kanały wentylacyjne z pustaków z tymi rurami spiro? Tu jest kwadrat / prostokąt a tu okrąg. Jak to połączyć ze sobą, aby ciągnęło dalej do góry?

...Czy moge np. użyć dachówek wentylacyjnych(tych z trójkatnym wypustem i dziurkami,do wentylowania połaci)jako zakończenia kanałów went. tzn. wyciagam kanały powyżej deskowania, na równo z łatami i nad tym dachówka wenylacyjna.

Można,czy spełni ta swoja rolę czy nie bałdzo?

Nie można bo nie spełni to swojego zadania. Wyłącznie systemowe kominki wentylacyjne. Najtaniej jednak wyjdą kominy. Pozdrawiam.

No właśnie napisałem o kominkach systemowych proszę jednak zwrócić uwagę na cenę. Można się jeszcze pokusić o zgrupowanie rur spiro i nad dachem wykonanie drewnianej obudowy imitującej komin. Można go wykończyć styropianem i tynkować lub obkładać płytkami włóknocementowymi. Pozdrawiam.

Każda renomowana firma produkująca pokrycia dachowe posiada w swojej ofercie systemowe (pasujące do danego pokrycia) kominki wentylacyjne. Mogą być ocieplane (do wentylowania pomieszczeń) i bez ocieplenia (np. do odpowietrzenia kanalizacji). Pozdrawiam.

Niestety nie mam zdjęć, bo nie jest to jeszcze podłączone. Kominek wentylacyjny natomiast ma inny wygląd w zależności od producenta. Ja mam dachówkę Koramic Wienerbergera i sam kominek wygląda tak:

http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/Page/CallArticle05&cid=1077526673510&c=Page&sl=wb_pl_home_pl

(proszę otworzyć na tej stronie "Cennik szczegółowy Koramic 2007"

Np. Roben sprzedaje kominki wentylacyjne od razu z rurą spiro w komplecie. Do moich muszę niestety dokupić osobno.

No i fakt, kominki nie należą do tanich. Za swoje 8 sztuk zapłaciłam 3.300,00 zł.

Ale jako alternatywę miałam budowanie bardzo wysokich dwóch kominów, ponieważ kanały wentylacyjne usytuowane są niestety daleko od kalenicy.

Na pewno nie dodałoby to urody mojemu domowi, więc wybrałam to rozwiązanie.