Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja-zakończenie ponad dachem ...

Recommended Posts

Omawiane tu kominki to kominki stosowane do odpowietrzenia kanalizacji lub wentylacji połaci dachowej. Kominki do wentylacji pomieszczeń powinny być ocielone! Stosowanie takich kominków do wentylacji grawitacyjnej nie ma większego sensu. Pozdrawiam.

a to niby czemu ????

też się nad tym zastanawiam, może to coś z dawaniem mleka :roll:

ale przez kominki :o

to taka szutka

bez napinania się

he, he, jak to jedna literka potafi zmienić istotę rzeczy :wink:

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozumiem, że wszyscy dyskutanci mają/mieli do czynienia z takimi kominkami wentylacyjnymi (pierwsze zdjęcie) i im się nie sprawdziły?

My mamy takie trzy zamontowane - kuchnia - 4m, garaż 3m, wywietrznik kanalizy - we wszystkich jest ciąg. Producent: Roben - cena 190zł sztuka. Bardzo to ładnie wygląda na dachu (w porównaniu do klocka kominowego).

byle ten na kanalizie nie ciągnął za bardzo.......... :wink:

Omawiane tu kominki to kominki stosowane do odpowietrzenia kanalizacji lub wentylacji połaci dachowej. Kominki do wentylacji pomieszczeń powinny być ocielone! Stosowanie takich kominków do wentylacji grawitacyjnej nie ma większego sensu. Pozdrawiam.

a to niby czemu ????

Oczywiście duże ciele jestem więc zamiast ocieplone wyszło "ocielone" :lol: .

A wracając do meritum kanał wentylacji grawitacyjnej musi mieć stosowną długość aby spełniał swoje zadanie. Zastosowanie kominków wentylacyjnych w pomieszczeniach na poddaszu gdzie długość tych kanałów będzie niewielka praktycznie nie ma sensu no chyba, że w połączeniu z wentylatorem ale to już nie grawitacyjne. Pozdrawiam.

a to niby czemu ????

Oczywiście duże ciele jestem więc zamiast ocieplone wyszło "ocielone" :lol: .

A wracając do meritum kanał wentylacji grawitacyjnej musi mieć stosowną długość aby spełniał swoje zadanie. Zastosowanie kominków wentylacyjnych w pomieszczeniach na poddaszu gdzie długość tych kanałów będzie niewielka praktycznie nie ma sensu no chyba, że w połączeniu z wentylatorem ale to już nie grawitacyjne. Pozdrawiam.

aleee kolega o sailor o długości kanałów nic nie pisał :roll: pytał tylko o zakończenie kanału wentylacyjnego......

a poza tym o ile dobrze pamiętam to wentylacja grawitacyjna polega na tym ,że cieplejsze(lżejsze) powietrze wewnątrz domu wypycha zimniejsze , więc do zadziałania takiej wentylacji potrzebna jest różnica temperatur i lekki wiatr .................

a długość kanału ...owszem tak ale uzależniona jest od kilku warunków :wink:

i nie widzę problemu w tym żeby kominek wentylacyjny miał nie działać nawet jeśli jest nieocieplony .......

i...na pewno jest tańszy od komina

Problemów może być i to kilka. Na wewnętrznej nieocieplonej części kominka wykropli się para wodna i skropliny spłyną do wlotowej kratki wentylacyjnej. W przypadku krótkiego kanału wentylacyjnego zimny słup powietrza w nieocieplonej części kominka wentylacyjnego zablokuje wypływ ciepłego powietrza z pomieszczenia. Może również nastąpić wtłaczanie zimnego powietrza do pomieszczenia tzw. cofka. Pozdrawiam.

Problemów może być i to kilka. Na wewnętrznej nieocieplonej części kominka wykropli się para wodna i skropliny spłyną do wlotowej kratki wentylacyjnej.

rozumiem że w kominie to się nie wykropli ???????

W przypadku krótkiego kanału wentylacyjnego zimny słup powietrza w nieocieplonej części kominka wentylacyjnego zablokuje wypływ ciepłego powietrza z pomieszczenia.

jak ???? (oczywiście mogą nastąpić pewne niekorzystne warunki atmosfryczne -np.smog , ale wtedy i komin nie pomoże :lol: )

Może również nastąpić wtłaczanie zimnego powietrza do pomieszczenia tzw. cofka. Pozdrawiam.

a do komina to nie może ???? to już poproszę konkretnie kiedy i jakie warunki muszą zaistnieć

Problemów może być i to kilka. Na wewnętrznej nieocieplonej części kominka wykropli się para wodna i skropliny spłyną do wlotowej kratki wentylacyjnej.

rozumiem że w kominie to się nie wykropli ???????...

wykropli się, tylko po drodze wsiąknie w cegłę.

acha......szczególnie w systemowych albo tych z ceramiki..................

W przypadku krótkiego kanału wentylacyjnego zimny słup powietrza w nieocieplonej części kominka wentylacyjnego zablokuje wypływ ciepłego powietrza z pomieszczenia.

jak ???? (oczywiście mogą nastąpić pewne niekorzystne warunki atmosfryczne -np.smog , ale wtedy i komin nie pomoże :lol: )

Nie ma w tym nic śmiesznego bo nie chodzi o żadne warunki zewnętrzne a o to, że słup zimnego powietrza będzie ciężki i ciepłe powietrze w krótkim kanale nie będzie w stanie go wypchnąć.

Wracając do kominów to podobne problemy w nich występują dla tego osobiście jestem zwolennikiem ocieplania murowanych kominów, a na odcinku nieużytkowego poddasza to wręcz obowiązek. Pozdrawiam.

Nie ma w tym nic śmiesznego bo nie chodzi o żadne warunki zewnętrzne a o to, że słup zimnego powietrza będzie ciężki i ciepłe powietrze w krótkim kanale nie będzie w stanie go wypchnąć.

Wracając do kominów to podobne problemy w nich występują dla tego osobiście jestem zwolennikiem ocieplania murowanych kominów, a na odcinku nieużytkowego poddasza to wręcz obowiązek. Pozdrawiam.

tak się składa ,że jestem użytkownikiem nieocieplonych kominów w domu z poddaszem nieużytkowym .Z doświadczenia mogę stwierdzić ,że brak ocieplenia nie wpływa w żaden sposób na jakość wentylacji a co ciekawe zimą kiedy jak piszesz słup zimnego powietrza powinien "korkować" komin , ciąg w przewodach wentylacyjnych się zwiększa i trzeba przymykać kratki (mam regulowane ) słabszy ciąg ewidentnie jest latem ale latem w zasadzie zawsze są otwarte okna więc nie jest to problem ...

.....to proszę mi wytłumaczyć PO CO przy bardzo dobrym ciągu zimą a słabszym latem ocieplać komin na nieużytkowym poddaszu ?????????????

kika wpisów wcześniej kolega anetabo napisał

My mamy takie trzy zamontowane - kuchnia - 4m, garaż 3m, wywietrznik kanalizy - we wszystkich jest ciąg.

i jakoś wszyscy tą wypowiedź omijają....... a może po prostu w kominkach anetabo i w moim niefachowo wykonanym kominie dzialają prawa fizyki ?????

Witam

Pragnę zwrócić uwagę szanownym dyskutantom, że ocieplanie kominów wentylacyjnych to jest moda dopiero ostatnich lat. przez co majmniej jeden wiek budowano wentylację bez ocieplania kominów i jakoś działała. Poddasza też były zwykle nieocieplone. Stąd wniosek, że ocieplenie komina na pewno pomaga ale nie musi być niezbędne aby uzyskać odpowiedni ciąg.

Pozdrowienia

Taką samą modą jest stosowanie szyb zespolonych, ocieplanie ścian domów, ocieplanie fundamentów itp.

Ocieplenie komina na nieużytkowym poddaszu usprawnia ruch powietrza w kanałach wentylacyjnych komina, zmniejsza zawilgocenie kanałów wentylacyjnych oraz likwiduje mostki powstające na ścianach komina. Na nieużytkowym poddaszu powinno się ocieplić od środka również ściany kolankowe i szczytowe.

"długi" ja nikomu nic nie karzę robić ja tylko radzę. Z moich rad można korzystać lub nie. Każdy ma wolny wybór. Skoro masz dobry ciąg i moje argumenty Cię nie przekonują to możesz nic nie robić, Twoja sprawa. Pozdrawiam.

Wracanie do przeszłości jest pouczające ale świat się przecież zmienia. :) Mój ojciec sam sobie

wszystkie tregry na cały dom brzeszczotem ręcznie pociął hehee i nie narzekał, ale to historia.

Kiedyś kominów się nie ocieplało i też jakoś było, ale nikt wtedy nie wiedział co to jest "U"....

W obecnym stanie wiedzy powinno się ocieplać kominy i kominki na poddaszach

nieużytkowych a nawet nad połaciami dachu (z różnych powodów). W przypadku went.

grawitacyjnej to powinna być konieczność.

Rozpatrujemy tu przypadek dość łatwy dla wytworzenia naturalnego ciągu wentylacyjnego -

w domu ciepło a na dworze zimno, ale bywa przecież na odwrót. :) Nasze domy grubo ocieplone

przypominają termos i bywa że już wczesną wiosną słońce BARDZO silnie nagrzewa ciemne

elementy dachu. Gorący jest dach od słońca, gorąco jest na poddaszu, gorący jest kominek.

Gorący kominek nie przepuści chłodniejszego powietrza z domu...... przecież tak się nie da :D

Okna nie otworzysz bo jeszcze zbyt zimno - a wentylacja nie działa. Nie zostawisz otwartego

okna na cały dzień bez opieki), a niewentylowany dom... nabiera różnych dziwnych zapachów :)

witam

Nie twierdzę, że ocieplanie kominów jest złe ale nawet na tym forum są przykłady że nie jest konieczne. 90% domów jedno i wielorodzinnych ma nie ocieplone kominy. Co do U , szyb zespolonych ocieplania domu, to co ma piernik do wiatraka? Jeżeli coś działa bez ocieplenia to po co ponosić dodatkowe koszty? Kiedy w domu jest zimno, a słońce rozgrzało dach to czy kominy będą ocieplone czy nie to i tak wentylacja nie będzie działać dobrze. Nie neguję natomiast, że w pewnych przypadkach np. płaski dach, sąsiedztwo wysokich budynków itp. kiedy są bardzo niekorzystne warunki do utworzenia odpowiedniego ciągu, konieczne jest wykorzystanie wszystkich możliwości w celu poprawienia wentylacji w tym ocieplenie kominów. Można budować dom wypasiony we wszystkie nowinki techniczne ale to kosztuje. Dlatego przy ograniczonych środkach po prostu trzeba robić kalkulacje.

I jeszcze jedno jeżeli dom przypomina termos to nawet ocielone kominy ciągu nie wytworzą.

Pozdro.

Witam i ja.

Koledzy co wy dzisiaj z tym OCIELENIEM !! :D :D :D

Miałem nadzieję że nikt nie weźmie tego termosu na serio ale jeśli tak, no to miałem na myśli dom

doskonale zaizolowany termicznie od otoczenia - a nie hiperszczelny. Zgoda Mergiel nowinki

kosztują, na to nie mam pomysłu, sądzę jednak że w tym przypadku koszty (ocieplenie komina)

nie są porażające. Jeśli komin jest ocieplony, to słoneczko grzeje ale po ociepleniu :) sam kanał

nie jest nagrzewany, więc nie jest tak, że to nie ma znaczenia. Zauważ że powietrze może mieć

16*C a ciemne elementy dachowe w pełnym słońcu 40-50*C. Wtedy kończy się ciąg prawidłowy

a zaczyna wsteczny :)

Taką samą modą jest stosowanie szyb zespolonych, ocieplanie ścian domów, ocieplanie fundamentów itp.

Ocieplenie komina na nieużytkowym poddaszu usprawnia ruch powietrza w kanałach wentylacyjnych komina, zmniejsza zawilgocenie kanałów wentylacyjnych oraz likwiduje mostki powstające na ścianach komina. Na nieużytkowym poddaszu powinno się ocieplić od środka również ściany kolankowe i szczytowe.

"długi" ja nikomu nic nie karzę robić ja tylko radzę. Z moich rad można korzystać lub nie. Każdy ma wolny wybór. Skoro masz dobry ciąg i moje argumenty Cię nie przekonują to możesz nic nie robić, Twoja sprawa. Pozdrawiam.

nie radzisz tylko piszesz ,że to obowiązek :wink: a ja twierdzę ,że nie tylko obowiązku nie ma ,nie ma również konieczności ......

Wracanie do przeszłości jest pouczające ale świat się przecież zmienia. :) Mój ojciec sam sobie

wszystkie tregry na cały dom brzeszczotem ręcznie pociął hehee i nie narzekał, ale to historia.

Kiedyś kominów się nie ocieplało i też jakoś było, ale nikt wtedy nie wiedział co to jest "U"....

W obecnym stanie wiedzy powinno się ocieplać kominy i kominki na poddaszach

nieużytkowych a nawet nad połaciami dachu (z różnych powodów). W przypadku went.

grawitacyjnej to powinna być konieczność.

Rozpatrujemy tu przypadek dość łatwy dla wytworzenia naturalnego ciągu wentylacyjnego -

w domu ciepło a na dworze zimno, ale bywa przecież na odwrót. :) Nasze domy grubo ocieplone

przypominają termos i bywa że już wczesną wiosną słońce BARDZO silnie nagrzewa ciemne

elementy dachu. Gorący jest dach od słońca, gorąco jest na poddaszu, gorący jest kominek.

Gorący kominek nie przepuści chłodniejszego powietrza z domu...... przecież tak się nie da :D

Okna nie otworzysz bo jeszcze zbyt zimno - a wentylacja nie działa. Nie zostawisz otwartego

okna na cały dzień bez opieki), a niewentylowany dom... nabiera różnych dziwnych zapachów :)

z tym kominem się nie zgodzę :roll: nawet jeśli słonce nagrzeje komin to ciepłe powietrze i tak będzie pomykać do góry ....taką już ma naturę ..

wentylacja grawitacyjna słabnie gdy temperatura powietrza na zewnątrz zaczyna się zrównywac z temperaturą wewnąrtrz domu ale wtedy już raczej można okno otworzyć :wink: