Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja-zakończenie ponad dachem ...

Recommended Posts

Może się mylę, ale sądzę że do wstecznego ciągu nie dojdzie, nagrzne powietrze zwiększa swoją objętość i oczywiście gęstość i na nagrznym dachu mamy prądy wznoszące o czym wiedzą szybownicy i bociany :) . Nagrzane powietrze nie będzie się cofać do zimnego komina i przypuszczam że izolacja jego będzie tu działała, a mianowicie pogarszała ciąg. Tym bardziej jeżeli weźmiemy pod uwagę nieocieplone poddasze i komin . W mojej chacie w upalny dzień jest na poddaszu ponad 60stC to nagrzewa komin i wspomaga ciąg. To moje niepoparte obliczeniami odczucia.

Już późno.

Dobranoc

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaproponuję obu kolegom takie oto doświadczenie myślowe.

Normalnie jest tak, że źródło ciepła jest np. na parterze, spaliny lub ciepłe powietrze jako gaz

o powiększonej objętości ale o MNIEJSZEJ gęstości, naturalnie unosi się ku górze. Przewód

kominowy jest ciepły na dole i traci temperaturę w miarę zbliżania się do końcówki komina.

Tak jest i tak być powinno.

Teraz wyobraźmy sobie że rzecz odwrócimy. Wchodzę na twój dach i na końcówce komina

nawijam grubą spiralę grzejną - taką np. 20 kW i grzeję komin od góry. Czy ktoś potrafi

sobie wyobrazić prawidłowy ciąg grawitacyjny gdy w domu zalega ciężkie i chłodne powietrze

o temperaturze powiedzmy 19.... a u góry jest 60*C ? :):D. .Jaka siła miałaby je tam wypchnąć ???

Zaproponuję obu kolegom takie oto doświadczenie myślowe.

Normalnie jest tak, że źródło ciepła jest np. na parterze, spaliny lub ciepłe powietrze jako gaz

o powiększonej objętości ale o MNIEJSZEJ gęstości, naturalnie unosi się ku górze. Przewód

kominowy jest ciepły na dole i traci temperaturę w miarę zbliżania się do końcówki komina.

Tak jest i tak być powinno.

Teraz wyobraźmy sobie że rzecz odwrócimy. Wchodzę na twój dach i na końcówce komina

nawijam grubą spiralę grzejną - taką np. 20 kW i grzeję komin od góry. Czy ktoś potrafi

sobie wyobrazić prawidłowy ciąg grawitacyjny gdy w domu zalega ciężkie i chłodne powietrze

o temperaturze powiedzmy 19.... a u góry jest 60*C ? :):D. .Jaka siła miałaby je tam wypchnąć ???

to jak już kolega chce przeprowadzać doświadczenie z kominem to proszę :

budynek nieogrzewany , temperatura powietrza przy podstawie komina taka sama jak na zewnątrz , a ciąg jest ..................................

Jaka siła go wywołuje ???? jaka siła wysysa powietrze z komina a czasami wysysa również dachy ???????

a co do ogrzanej końcówki komina to kolega uważa że ciepłe powietrze o temperaturze 60*C to jak łosoś płynący pod prąd popłynie do dołu komina ??????

Ojczyzna wzywa :)

Długi.

Właśnie uważam, że ciepłe powietrze nie popłynie w dół komina jak łosoś,

ale gorsze jest coś innego, gorsze jest to, że chłodne nie popłynie w górę. :D

Kolego, co do twojego przykładu z budynkiem nieogrzewanym a mającym ciąg kominowy

to wcale nie wykluczam takiej sytuacji podczas wietrznej pogody ale TYLKO wtedy - rzecz

nie jest skomplikowana. Aby wywołać ruch w gazach czy płynach należy DOSTARCZYĆ

energii. Bez energii ruch się NIE pojawi - mam nadzieję że tu się zgodzisz. :D

Więc nie pisz że temp. podstawy komina taka sama jak na zewnątrz a ciąg......... jest :lol:

Dom ocieplony a nieogrzewany nie będzie mieć ciągu w warunkach wiosny to wykluczone,

natomiast dom bez ocieplenia może mieć, gdyż energia słoneczna ogrzewa przecież ściany

i wewnątrz z pewnością będzie cieplej jak na zewnątrz. Kiedy wybijesz szyby ciąg ustanie

gdyż temperatura wewnątrz szybko wyrówna się z otoczeniem

Mergiel.

Skoro nie napisałeś jak działa konwektor, to może ja napiszę :)

Otóż konwektor nagrzewa zimne powietrze które po ogrzaniu, unosi się jako lżejsze

a na JEGO MIEJSCE, wchodzi powietrze zimne ale ZAWSZE robi to po najkrótszej drodze.

Wokół komina jest dosyć zimnego ciężkiego powietrza, zatem ogrzana końcówka komina

nie będzie zasysać chłodnego powietrza aż z głębi domu bo......... nie musi. :D

Również pozdrawiam :)

http://img233.imageshack.us/img233/1732/grzakaqz8.jpg

Ojczyzna wzywa :)

Długi.

Właśnie uważam, że ciepłe powietrze nie popłynie w dół komina jak łosoś,

ale gorsze jest coś innego, gorsze jest to, że chłodne nie popłynie w górę. :D

Kolego, co do twojego przykładu z budynkiem nieogrzewanym a mającym ciąg kominowy

to wcale nie wykluczam takiej sytuacji podczas wietrznej pogody ale TYLKO wtedy - rzecz

nie jest skomplikowana. Aby wywołać ruch w gazach czy płynach należy DOSTARCZYĆ

energii. Bez energii ruch się NIE pojawi - mam nadzieję że tu się zgodzisz. :D

Więc nie pisz że temp. podstawy komina taka sama jak na zewnątrz a ciąg......... jest :lol:

Dom ocieplony a nieogrzewany nie będzie mieć ciągu w warunkach wiosny to wykluczone,

natomiast dom bez ocieplenia może mieć, gdyż energia słoneczna ogrzewa przecież ściany

i wewnątrz z pewnością będzie cieplej jak na zewnątrz. Kiedy wybijesz szyby ciąg ustanie

gdyż temperatura wewnątrz szybko wyrówna się z otoczeniem

Skoro już powiedziałeś ,że komin w nieogrzewanym budynku jest w stanie wytworzyć ciąg kominowy w wietrzne dni to w takim razie pytam ....ile jest dni bezwietrznych w skali roku ??????

może zaczniemy rozpatrywać komin wentylacyjny jako komin tylko jako część większego układu (proszę tylko bez brzydkich skojarzeń :lol: )????????????????????????????

przy okazji przed dalszą częścią dyskusji szybko sięgamy do podręcznika fizyki i przypominamy sobie prawo powszechnego ciążenia Newtona ,prawo Archimedesa, Pascala i Bernouliego......

:lol:

nie radzisz tylko piszesz ,że to obowiązek :wink: a ja twierdzę ,że nie tylko obowiązku nie ma ,nie ma również konieczności ......

Możesz sobie twierdzić co Ci się tylko podoba. To Twoja sprawa. Warto jednak te twierdzenia podeprzeć merytorycznie. Pozdrawiam.

Długi, owszem powiedziałem że wiatr może wytworzyć ciąg kominowy bo to prawda,

pytasz ile jest w takim razie dni bez wiatru. Muszę cię zmartwić, mam u siebie stację

pomiarową która stale monitoruje różne parametry pogodowe i zrzuca je w postaci

cyfrowej do komputera. Z moich obserwacji wynika że właśnie wiosną najczęściej brakuje

wiatru - a jeśli już jest to między 03 a 1,5 m/s. Taki wiatr nie wymusi ruchu w kominie.

Oczywiście koło południa zdarzają się silniejsze podmuchy, ale są one mało stabilne kierunkowo

i krótko trwają, potem wszystko siada. W tym czasie dość często pojawiają się tzw. konwersje,

to sytuacja kiedy nad ziemią jest zimno a wyżej jest ciepło - zjawisko to skutecznie dekuje

wszystkie wentylacje grawitacyjne, nawet te sprawne. Dopiero kiedy na dworze robi się cieplej,

zaczyna się głębsza przebudowa - wtedy zaczyna lepiej wiać ale wtedy to już można okno uchylić :)

Jeszcze drobna uwaga, przedstawione przez ciebie kominki nie nadają się do napędzania

wiatrem bo są głęboko okapturzone.

Mergiel

Malunek który wykonałem miał służyć jedynie do pokazania mechanizmu, nie poświęciłem mu

zbyt wiele czasu. Zimne powietrze potrzebuje czasu do nagrzania, bierze ciepło i na pewnej

drodze dalej opada, kiedy osiągnie już max zaczyna zakrzywiać tor i w okolicach osi zderza się

promieniowo i innymi strugami, a ponieważ w osi komina jest najcieplej (brak zimnego dopływu)

to powietrze zaczyna drogę ku górze. Ta sytuacja wytwarza na koronie komina strefę obniżonego

ciśnienia i właśnie to podciśnienie podciąga nowe zimne powietrze do wewnątrz komina.

Pozdowienia :)

Długi, owszem powiedziałem że wiatr może wytworzyć ciąg kominowy bo to prawda,

pytasz ile jest w takim razie dni bez wiatru. Muszę cię zmartwić, mam u siebie stację

pomiarową która stale monitoruje różne parametry pogodowe i zrzuca je w postaci

cyfrowej do komputera. Z moich obserwacji wynika że właśnie wiosną najczęściej brakuje

wiatru - a jeśli już jest to między 03 a 1,5 m/s. Taki wiatr nie wymusi ruchu w kominie.

Oczywiście koło południa zdarzają się silniejsze podmuchy, ale są one mało stabilne kierunkowo

i krótko trwają, potem wszystko siada. W tym czasie dość często pojawiają się tzw. konwersje,

to sytuacja kiedy nad ziemią jest zimno a wyżej jest ciepło - zjawisko to skutecznie dekuje

wszystkie wentylacje grawitacyjne, nawet te sprawne. Dopiero kiedy na dworze robi się cieplej,

zaczyna się głębsza przebudowa - wtedy zaczyna lepiej wiać ale wtedy to już można okno uchylić :)

Jeszcze drobna uwaga, przedstawione przez ciebie kominki nie nadają się do napędzania

wiatrem bo są głęboko okapturzone.

trudno sie skupic na jednym temacie :D .........

ale rozmawiajmy konkretnie masz stację pomiarową ...dobrze ale powiedz gdzie w trakcie pomiarów był umieszczony anemometr ??

jeśli na kominie to dobrze :D :D :D z nawietrznej czy z zawietrznej ????....

w takim wypadku chcę wiedzieć w jaki sposób jest wyprowadzony komin ponad połać dachową , jaki jest kształt głowicy komina ????? czy spełnia warunki techniczno budowlane ???? ssam wiatr jest tylko pośrednio odpowiedzialny za powstawanie siły ssącej w kominie odpowiedzialne przepływy turbulentne powstające po stronie zawietrznej głowicy kominowej :D

zadawałem to pytanie Andrzejowi ale widocznie nie miał czasu na nie odpowiedzieć :wink:

do tego mądrzy ludzie wymyślili już jakiś czas temu wywietrzaki o bardzo małym oporze wypływu ale wykorzystujące opływ wywietrzaka przez wiatr ,więc jak komuś mało albo wybudował dom a nieciekawej pod względem wietrznym okolicy to proszę.......

a przecież nie samym wiatrem nasz komin " żyje " :lol: sam ciąg wentylacyjny powstaje w wyniku różnicy gęstości mieszaniny gazowej o określonych parametrach znajdującej się w naszym domu a mieszaniną gazową znajdującą się na zewnatrz....w wyniku różnicy temperatur powstaje gradient ciśnienia który wypycha zużyte /nieświeże czy jak je tam nazywać powietrze na zewnątrz . Jak ktoś nie pojął to powtóreczkę z fizyki polecam.

W związku z czym niewiele mnie interesuje jaka jest temperatura przy ziemi i nie jest ona w stanie niczego zadekować ,interesuje mnie temperatura wewnątzr domu i na zewnątrz przy wylocie komina/kominka ,interesuje mnie przekrój kanału wentylacyjnego i jego długość ,interesuje mnie jego stan techniczny -bo mało kto zwraca uwagę na to że super ozdobna kratka wentylacyjna to 60-70%przekroju kanału,że wszystkie siatki przeciw ptakom prusakom i innej gadzinie zawężają jego prześwit ,że pajęczyny iwszelki nieczyszczony syf potrafi zacznie zmniejszyć pole przekroju,że przepływ jest narażony na dodatkowe opory.....

możemy to porozbierać na części pierwsze i policzyć dla konkretnego przypadku (jak czas pozwoli),ale nie wolno nikomu mówić ,że kominek ot taki jak na zdjęciu nie nadaje się na zakończenie przewodu wentylacyjego ......BO CO?????? DLACZEGO NIBY NIE ???????

albo następne kwiatki z ocieplaniem ....KONIECZNOŚĆ :-? OBOWIĄZEK :-? :o a niby to dlaczego ?????? dałem przyklad ,mój dom rodzinny ,piwnica ,dwa piętra,strych nieużytkowy, komin wentylacyjny pociągnięty od piwnic ,dach dwuspadzisty ,W-Z, komin 60 cm ponad kalenicę ,wylot górny i ciąg jest BEZ OCIEPLENIA ,zimą jeszcze większy latem zdycha ale wtedy już otwieram okna i wykorzystuję różnicę cisniń między nimi :D i co mam go OCIEPLAĆ ?????? PO 25LATACH?????? .....PO CO????

wentylację trzeba liczyć no chyba ,że ktoś ma problemy z liczeniem ale za poziom szkolnictwa nie ja odpowiadam i przede wszystkim zapewnić dopływ powietrza do domu i będzie dobrze ,mniejsze stężenie co2 w powietrzu=niższy poziom agresji i irytacji u niektórych :wink: :wink:

Musisz mi trochę zaufać. Sonda do pomiaru prędkości i kierunku wiatru umieszczona jest

na maszcie, zdala od budynków i drzew. Nic jej nie zacienia. Sonda do pomiaru temperatury

i wilgotności powietrza na przyjętych 2 m nad ziemią, pomiar opadów na zalecanym 1m.

Najpierw krótkie oświadczenie :) "Nie żyję z instalacji wentylacyjnych ani kominowych". :D

Jeśli Andrzej Wilhelmi napisał że ocieplanie kominów to dzisiaj obowiązek a ja że konieczność,

to nie bierz tego zbyt dosłownie. Nikt tobie nie nakazuje ocieplać kominów po 25 latach.

Ani kominów, ani niczego innego. Te dość kategoryczne określenia miały podkreślić

wagę omawianego zagadnienia, miały pokazać że w nowych domach warto to zrobić

z różnych powodów. Trzon komina wychodzi przecież z bryły budynku, nieocieplony

wyprowadza stale sporą ilość cennego zimą ciepła (pomijając już samą wentylację).

Ludzie są różni (i to dobrze), będę chyba kończyć....zwłaszcza że przeczytałem twoje motto. :D

Pozdrowienia.

Musisz mi trochę zaufać. Sonda do pomiaru prędkości i kierunku wiatru umieszczona jest

na maszcie, zdala od budynków i drzew. Nic jej nie zacienia. Sonda do pomiaru temperatury

i wilgotności powietrza na przyjętych 2 m nad ziemią, pomiar opadów na zalecanym 1m.

Najpierw krótkie oświadczenie :) "Nie żyję z instalacji wentylacyjnych ani kominowych". :D

Jeśli Andrzej Wilhelmi napisał że ocieplanie kominów to dzisiaj obowiązek a ja że konieczność,

to nie bierz tego zbyt dosłownie. Nikt tobie nie nakazuje ocieplać kominów po 25 latach.

Ani kominów, ani niczego innego. Te dość kategoryczne określenia miały podkreślić

wagę omawianego zagadnienia, miały pokazać że w nowych domach warto to zrobić

z różnych powodów. Trzon komina wychodzi przecież z bryły budynku, nieocieplony

wyprowadza stale sporą ilość cennego zimą ciepła (pomijając już samą wentylację).

Ludzie są różni (i to dobrze), będę chyba kończyć....zwłaszcza że przeczytałem twoje motto. :D

Pozdrowienia.

widzisz ja jestem techniczny :wink: i trzeba do mnie faktami , a póki co nie mam powodów żeby ci nie wierzyć :D :D :D

i jeżeli ktoś mówi że to obowiązkowe to ja pytam dlaczego ???

jeśli ktoś mówi że konieczne to pytam z jakiego powodu ????

jak koś mówi ,że kominek się nie nadaje to też chcę wiedzieć z jakiego powodu ?????

jak ktoś mówi ,że ocieplenie komina usprawni ruch powietrz w kanałach wentylacyjnych to chcę wiedzie jakie zjawiska tam zajdą i co to znaczy usprawni ?????????????????

Ja również nie żyję z wentylacji ani z jakichkolwiek innych usług dla budownictwa ,z wykształcenia nie jestem również specjalistą od wentylacji ale w szkole nauczyli mnie gdzie szukać wiedzy i jak z niej korzystać a wentylacja jest taką instalacją którą da się policzyć .

DACHÓWKOM WENTYLACYJNYM MÓWIĘ NIE NIE NIE!!!

Długi sciagnal mnie do tego watku, ale niech wybaczy, ze nie czytam calej dyskusji, bo juz po pierwszych kilku postach mi sie przewraca.

Mam kominek wentylacyjny Robena. Otoz ten kominek nadaje sie tylko i wylacznie do kanalizacji. TE KOMINKI POWINNI NAZWAC DACHÓWKAMI KANALIZACYJNYMI bo tylko do odpowietrzania kanalizy sie nadaja.

Mam dwa ciagi kominowe zakonczone na wysokosci stropu i od nich rura PCV, a potem spiro do dachowki. W zeszlym sezonie mialem mokre wykwity na scianie kominowej - woda dostawala sie przez otwory w kominku i przesiakala na sciane.

W tym sezonie zrobilem "odwodnienie" w kanale na wysokosci strychu, zeby woda skapywala do wiaderka.

Dwa tygodnie temu zostalem zalany woda (swiezo odmalowany sufit). Po wejsciu na strych okazalo sie, ze przepelnilo sie 5-litrowe!!! wiaderko.

Moze inni producenci te dachowki maja lepiej rozwiazane, ale ROBENa do wentylacji ABSOLUTNIE nie stosujcie.

Zainteresowanym moge przeslac kilka zdjec.