mmmad 27.11.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Przez otwory w kominku (dachowce wentylacyjnej) jak w linku:http://www.roben.pl/25473.xml Nr 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 27.11.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Przez otwory w kominku (dachowce wentylacyjnej) jak w linku: http://www.roben.pl/25473.xml Nr 11 a z takim zakończeniem to ma prawo się lać przecież tu nie ma żadnej osłony przeciwdeszczowej ............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 27.11.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 hmm, jakiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 27.11.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 WitamDobrze, że dyskusja zeszła trochę na ziemię. Do Mmmada: sądzę że są dwie możliwości:1. Są to skropliny, a nie deszczówka.2. dachówka przecieka u nasady kominka i do wentylacji dostaje się woda z dachu powyżej. Jeżeli ten kominek u nasady jest szczelny to uważam, że tezę o przedostawaniu się wody poprzez otwory wylotowe należałoby odrzucić. Uzasadnienie poprzez analogię: Mam chatkę, a w kalenicy blaszany komin wentylacyjny średnicy 150mm, wiatr urwał daszek, otwarty komin zieje prosto w niebo, podstawiłem miednicę, miednica stoi tak od 2 lat i nigdy się nie napełniła, co się do niej naleje to wyschnie. W chatce nie mieszkam. Wniosek: 1.tą wentylację trzeba odwodnić 2.tu jest wskazanie do ocieplenia rur wyprowadzających do kominka aby zmniejszyć kondensację Można również uzasadniać na podstawie masy pary wodnej uwalnianej w trakcie pobytu ludzi, gotowania itp. ale jestem zbyt leniwy.Pytanie: czy w tym kominku jest ciąg. (chyba retoryczne - gdyby nie było to skąd ta kondensacja?)Pozdro. Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 27.11.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Witam Dobrze, że dyskusja zeszła trochę na ziemię. Do Mmmada: sądzę że są dwie możliwości: 1. Są to skropliny, a nie deszczówka. 2. dachówka przecieka u nasady kominka i do wentylacji dostaje się woda z dachu powyżej. Jeżeli ten kominek u nasady jest szczelny to uważam, że tezę o przedostawaniu się wody poprzez otwory wylotowe należałoby odrzucić. Teze o skroplinach mozna odrzucic. Woda nie pojawialaby sie latem i po opadach. I tak akurat sie sklada, ze jest tam wentylacja mechaniczna. Drugiej opcji nie moge wykluczyc, bo nie palam checia wylazenia na dach w okresie sniezycy czy gwaltownej ulewy. Wiem, mozna zrobic taki test przy lepszej pogodzie, ale do tej pory obstawialem zacinanie sniegu/deszczu. Niestety, nie wiem ile w minionym sezonie wsiaklo w sciane, dopiero teraz mam takie "pomiary". Długi podrzucil mi pomysl wymiany dachowki Robena na inny system. Niestety, jest to ostatni rzad pod kalenica a poza tym w ogole nie wiem, czy to jest mozliwe, np. ze wzgledu na wymiary czy sposob mocowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 27.11.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 No to teraz przeczytalem (prawie) na spokojnie caly watek i bede cytowac i pytac. No i fakt, kominki nie należą do tanich. Za swoje 8 sztuk zapłaciłam 3.300,00 zł. Ale jako alternatywę miałam budowanie bardzo wysokich dwóch kominów, ponieważ kanały wentylacyjne usytuowane są niestety daleko od kalenicy. Na pewno nie dodałoby to urody mojemu domowi, więc wybrałam to rozwiązanie. 1. co to znaczy bardzo wysokich 2. czy w tym projekcie nie bylo kominow od poczatku? 3. zapytam z ironia: czy w tym domu bedziesz mieszkac dla jego urody? 4. jak nie masz kominow, to gdzie zalozysz satelite albo zwykla antene tv? Ja ze zwyklych ciagow kominowych zrezygnowalem z powodow technicznych - a sadze ze Ty z powodow estetycznych i pseudooszczednosciowych. Jak mozesz to oddaj te dachowki i rob kominy. W przypadku krótkiego kanału wentylacyjnego zimny słup powietrza w nieocieplonej części kominka wentylacyjnego zablokuje wypływ ciepłego powietrza z pomieszczenia. (...) Nie ma w tym nic śmiesznego bo nie chodzi o żadne warunki zewnętrzne a o to, że słup zimnego powietrza będzie ciężki i ciepłe powietrze w krótkim kanale nie będzie w stanie go wypchnąć. Wracając do kominów to podobne problemy w nich występują dla tego osobiście jestem zwolennikiem ocieplania murowanych kominów, a na odcinku nieużytkowego poddasza to wręcz obowiązek. Pozdrawiam. Ok, borykam sie z takim krotkim ciagiem wentylacyjnym w innym pomieszczeniu (poprosilem projektanta o ekstra wentylacje). Czy dasz mi gwarancje, ze jak ocieple pol metra komina na poddaszu to wsteczny ciag zniknie? Bo nad dachem wystaje jeszcze ponad metr komina. Na nieużytkowym poddaszu powinno się ocieplić od środka również ściany kolankowe i szczytowe. Zakladam, ze rowniez powinno sie ocieplic polacie dachowe (u mnie ocieplenie jest "w stropie"). Ale czy wydatki na ocieplenie strychu sa w jakis sposob przeliczalne i czy dadza oszczednosci? Bo argument "ocieplaj strych, bedzie Ci uciekac prawidlowo cieple powietrze z domu" brzmi paradoksalnie. Witam Pragnę zwrócić uwagę szanownym dyskutantom, że ocieplanie kominów wentylacyjnych to jest moda dopiero ostatnich lat. przez co majmniej jeden wiek budowano wentylację bez ocieplania kominów i jakoś działała. Poddasza też były zwykle nieocieplone. Stąd wniosek, że ocieplenie komina na pewno pomaga ale nie musi być niezbędne aby uzyskać odpowiedni ciąg. Kiedys nie bylo superszczelnych okien i drzwi. Moim zdaniem to duzo wyjasnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 27.11.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 i jak tu ludziom wytłumaczyś ,że wsteczny ciąg to nie od zimnej końcówki się robi ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 27.11.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 i jak tu ludziom wytłumaczyś ,że wsteczny ciąg to nie od zimnej końcówki się robi ????? Spokojnie, bilans wiatrow w domu tez zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 27.11.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Kiedys nie bylo superszczelnych okien i drzwi. Moim zdaniem to duzo wyjasnia. no to w końcu trzeba powiedzieć ,że wentylacja to nie tylko kanał wywiewny , wentylacja to proces wymiany zużytego powietrza ,i aby proces ten zaistniał to trzeba dostarczyć świeże powietrze i usunąć zużyte , a ciąg kominowy nie powstaje w końcówce kanału wentylacyjnego tylko jest pochodną wielu czynników których efektem jest różnica ciśnień . Jak ktoś nie pojmuje to z powrotem do szkoły średniej no chyba ,że po maturze Giertychowskiej to usprawiedliwiony i sam wytłumaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 27.11.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 i jak tu ludziom wytłumaczyś ,że wsteczny ciąg to nie od zimnej końcówki się robi ????? Spokojnie, bilans wiatrow w domu tez zrobie jak będziesz wiatry w domu robił to proponuję wócić do tradycji i wentylacji metodą przewietrzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 27.11.2007 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Poniewaz dyskusje na tematy bilansów,wstecznych ciągów kominowych itp. sa dla mnie za madre,zadam kolejne przyziemne pytanie,czy do jednego kominka dachowego mozna podłączyć dwa odzielne kanały wentylacyjne(było to bodajże WC i pralnia).pytam bo widziałem takie rozwiazanie,dwa odzielne kanały,pod połacia dachu podłączone do jednego kominka.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.11.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 .., borykam sie z takim krotkim ciagiem wentylacyjnym w innym pomieszczeniu (poprosilem projektanta o ekstra wentylacje). Czy dasz mi gwarancje, ze jak ocieple pol metra komina na poddaszu to wsteczny ciag zniknie? Bo nad dachem wystaje jeszcze ponad metr komina. Takiej gwarancji dać nie mogę. to ocieplenie poprawi sytuację ale czy usunie problem calkowicie tego niestety nie wiem. Na nieużytkowym poddaszu powinno się ocieplić od środka również ściany kolankowe i szczytowe. Zakladam, ze rowniez powinno sie ocieplic polacie dachowe... Akurat połaci dachowych nie potrzeba natomiast ściany tak bo przez nie "idzie" przemarzanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 27.11.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Poniewaz dyskusje na tematy bilansów,wstecznych ciągów kominowych itp. sa dla mnie za madre,zadam kolejne przyziemne pytanie,czy do jednego kominka dachowego mozna podłączyć dwa odzielne kanały wentylacyjne(było to bodajże WC i pralnia).pytam bo widziałem takie rozwiazanie,dwa odzielne kanały,pod połacia dachu podłączone do jednego kominka. pozdrawiam po pierwsze primo jak mawia pewien forumowicz pralnia /suszarnia powinna mieć oddzielny kanał wentylacyjny po drugie primo o ile dobrze pamiętam przepisy mówią ,że nie wolno żadnymi nasadami kominowymi zmniejszać przekrojukanału wentylacyjnego a to zmniejszasz o 50% po trzecie primo jakie to pomieszczenia ,jaki przekrój kanałów jaka długośc i ile powietrza potrzebujesz usunąć ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 27.11.2007 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Mmmadzie ......taksobie doszedłem do wniosku ,że ...........nadmiar wentylacji tak jak i nadmiar mydła szkodzi ....może u ciebie to te dwa dodatkowe kanały ??????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.11.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Mmmadzie ......taksobie doszedłem do wniosku ,że ...........nadmiar wentylacji tak jak i nadmiar mydła szkodzi ....może u ciebie to te dwa dodatkowe kanały ??????????????????? Nareszcie ktoś o tym powiedzial. Już dawno doszedłem do wniosku, że np. ciąg wsteczny powstaje z powodu m.in.zbyt dużych przekrojów kanałów wylotowych. To dziwne, że nie mówi się o tym nawet w fachowych opracowaniach. Przepisy o zakazie przysłaniania zakończeń kominkow uważam w związku z tym za całkowicie bzdurne. Wentylacja ma wyciągać zużyte powietrze w górę, nie wpychać kanałami w dól, a taka sytuacja łatwo powstaje przy zbyt dużych przekrojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 28.11.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Akurat połaci dachowych nie potrzeba natomiast ściany tak bo przez nie "idzie" przemarzanie. Pozdrawiam. ściany szczytowe czy kolankowe są i tak ocieplone bo zazwyczaj nikt nie przerywa izolacji tylko ciągnie się ją do samej połaci dachu . ...... to gdzie ty chcesz docieplać ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 28.11.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Mmmadzie ......taksobie doszedłem do wniosku ,że ...........nadmiar wentylacji tak jak i nadmiar mydła szkodzi ....może u ciebie to te dwa dodatkowe kanały ??????????????????? Nareszcie ktoś o tym powiedzial. Już dawno doszedłem do wniosku, że np. ciąg wsteczny powstaje z powodu m.in.zbyt dużych przekrojów kanałów wylotowych. To dziwne, że nie mówi się o tym nawet w fachowych opracowaniach. Przepisy o zakazie przysłaniania zakończeń kominkow uważam w związku z tym za całkowicie bzdurne. Wentylacja ma wyciągać zużyte powietrze w górę, nie wpychać kanałami w dól, a taka sytuacja łatwo powstaje przy zbyt dużych przekrojach. w sumie to nie jest takie trudne ,żeby policzyć jaki powinien być strumień usuwanego powietrza a co za tym idzie przekrój i ilość kanałów wentylacyjnych . a póżniej trzeba myśleć którędy to powietrze do domu dostarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 28.11.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 w sumie to nie jest takie trudne ,żeby policzyć jaki powinien być strumień usuwanego powietrza a co za tym idzie przekrój i ilość kanałów wentylacyjnych . a póżniej trzeba myśleć którędy to powietrze do domu dostarczyć Byleby nie jednym z kanałów wentylacyjnych (wylotowych)... Masz rację, ilość kanałów też jest ważna. Jak bedzie ich dużo, to dużo trudniej zmusić układ do prawidłowego działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 28.11.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Mmmadzie ......taksobie doszedłem do wniosku ,że ...........nadmiar wentylacji tak jak i nadmiar mydła szkodzi ....może u ciebie to te dwa dodatkowe kanały ??????????????????? Nareszcie ktoś o tym powiedzial. Już dawno doszedłem do wniosku, że np. ciąg wsteczny powstaje z powodu m.in.zbyt dużych przekrojów kanałów wylotowych. To dziwne, że nie mówi się o tym nawet w fachowych opracowaniach. Przepisy o zakazie przysłaniania zakończeń kominkow uważam w związku z tym za całkowicie bzdurne. Wentylacja ma wyciągać zużyte powietrze w górę, nie wpychać kanałami w dól, a taka sytuacja łatwo powstaje przy zbyt dużych przekrojach. w sumie to nie jest takie trudne ,żeby policzyć jaki powinien być strumień usuwanego powietrza a co za tym idzie przekrój i ilość kanałów wentylacyjnych . a póżniej trzeba myśleć którędy to powietrze do domu dostarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 28.11.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Zrobilem czesciowe testy wiatrow w domu (bez uzycia grochowki). Sytuacja wyglada tak: - dwa "krotkie" kanaly mam w tej chwili zaslepione - za bardzo z nich wialo- mam ciag wsteczny w dwoch NAJDLUZSZYCH ciagach wentylacyjnych (w kotlowni i w lazience) - ale jak otwieram okno w kotlowni i lazience, to wentylacja dziala wiecej niz prawidlowo, wiec slupa zimnego powietrza w tej wentylacji na pewno nie ma - kotlownia i lazienka to ten sam komin Pytanie: dlaczego powietrze jest zaciagane najdluzszymi kanalami? Inne krotsze kanaly dzialaja prawidlowo. Andrzej Wilhelmi, zdaje sie, ze sa pomieszane dwie sprawy: z tego, co napisales, wynika, ze ocieplanie scian szczytowych dodatkowo OD SRODKA wplywa na mniejsze straty ciepla w domu, a nie na poprawienie wentylacji? A co z cieplem, ktore ucieka przez zakonczenie sciany szczytowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts