Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja-zakończenie ponad dachem ...

Recommended Posts

Zrobilem czesciowe testy wiatrow w domu (bez uzycia grochowki).

Sytuacja wyglada tak:

- dwa "krotkie" kanaly mam w tej chwili zaslepione - za bardzo z nich wialo- mam ciag wsteczny w dwoch NAJDLUZSZYCH ciagach wentylacyjnych (w kotlowni i w lazience)

- ale jak otwieram okno w kotlowni i lazience, to wentylacja dziala wiecej niz prawidlowo, wiec slupa zimnego powietrza w tej wentylacji na pewno nie ma :)

- kotlownia i lazienka to ten sam komin

Pytanie: dlaczego powietrze jest zaciagane najdluzszymi kanalami? Inne krotsze kanaly dzialaja prawidlowo.

ile masz wszystkich kanałów i jaki przekrój ??? gdzie są rozmieszczone ??

jaK wyglądają drzwi do łazienki ???

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie: dlaczego powietrze jest zaciagane najdluzszymi kanalami? Inne krotsze kanaly dzialaja prawidlowo.

Bo w krótkich kanałach jest lepszy ciąg. A lepszy dlatego, że uchodzace

powietrze jest tam cieplejsze na całej długosci kanału, czego nie można

powiedzieć o powietrzu w dłuższym kanale- tam bardziej sie wychladza. Para

wodna ma wtedy lepsze warunki do skraplana się, powietrze staje się

cięższe, ciąg słabnie, łatwiej może dojść do ciągu wstecznego.

Bo w krótkich kanałach jest lepszy ciąg. A lepszy dlatego, że uchodzace

powietrze jest tam cieplejsze na całej długosci kanału, czego nie można

powiedzieć o powietrzu w dłuższym kanale- tam bardziej sie wychladza. Para

wodna ma wtedy lepsze warunki do skraplana się, powietrze staje się

cięższe, ciąg słabnie, łatwiej może dojść do ciągu wstecznego.

W przypadku krótkiego kanału wentylacyjnego zimny słup powietrza w nieocieplonej części kominka wentylacyjnego zablokuje wypływ ciepłego powietrza z pomieszczenia. Może również nastąpić wtłaczanie zimnego powietrza do pomieszczenia tzw. cofka. Pozdrawiam.

Ot, zagadka :)

ile masz wszystkich kanałów i jaki przekrój ??? gdzie są rozmieszczone ??

jaK wyglądają drzwi do łazienki ???

8 uzywanych kanalow wentylacyjnych 13x17 (na wszystkich kanalach kratki)

- piwnica: 2 sztuki (1 w kotlowni)

- parter: 2 sztuki (1 w lazience) + okap mechanicznie + kominek (fi 200)

- garaz

- poddasze: 3 sztuki

mmmad zapytał:

"1. co to znaczy bardzo wysokich 2. czy w tym projekcie nie bylo kominow od poczatku? 3. zapytam z ironia: czy w tym domu bedziesz mieszkac dla jego urody? 4. jak nie masz kominow, to gdzie zalozysz satelite albo zwykla antene tv?

Ja ze zwyklych ciagow kominowych zrezygnowalem z powodow technicznych - a sadze ze Ty z powodow estetycznych i pseudooszczednosciowych. Jak mozesz to oddaj te dachowki i rob kominy. "

Ad.1 - dach dwyspadowy o kącie 45 stopni. Wyobraź sobie 2 kominy wentylacyjne usytuowane blisko okapu. Jakakolwiek byłaby ich wysokośc, to i tak wyglądałyby koszmarnie. Niestety musiałyby chyba mieć wysokość prawie jak kalenica - w pobliżu okna dachowe, no i zapewnienie odpowiedniego ciągu. I nie chodzi mi tu o długość kanału, tylko o zawirowania od połaci dachu.

Ad.2. Niestety wentylacyjnych nie było. Była za to wentylacja mechaniczna z rekuperacją, a tego nie chciałam. Więc doprojektowane zostały kominy wentylacyjne

Ad. 3. Można zapytać "normalnie" tzn. bez ironii, bo niczego ona nie wnosi do dyskusji. a też bym odpowiedziała i myślę, że z większą przyjemnością, bo sądziłabym, że osoba pytająca pyta z życzliwości. Ale do rzeczy: skoro wydaję ogromne pieniądze na wymarzony dom, to oprócz funkcjonalności chcę aby mój dom mi się podobał.

Ad. 4. Nigdzie nie napisałam, że nie mam kominów. Owszem mam, nawet dwa, ale są zestawione razem i wyglądają jakby był jeden, więc nie będę miała problemu ani z anteną, ani z innymi urządzeniami np. sygnalizatorem od alarmu. Tym bardziej, że te kominy są bardzo blisko kalenicy i jednocześnie wyższe od niej.

Dobrze jest nie czynić założeń co do pobudek, którymi się ktoś kieruje. Mogą być nietrafione.

Pozdrawiam

No to teraz przeczytalem (prawie) na spokojnie caly watek i bede cytowac i pytac.

mirkan, wyglada na to, ze jednak nie czytalem tego watku na spokojjnie, wybacz. To Twoj dom i Twoja sprawa jak go wybudujesz. Ja na forum wchodzilem po pomoc, wskazowki i porady.

Tylko jak czytam takie wypowiedzi przypomina mi sie, jak mmmad-ness przeforsowala kilka niepraktycznych lub nieracjonalnych rozwiazan tlumaczac to wygladem domu. A teraz jak wychodzi i wraca po ciemku to chcialaby przede wszystkim, zeby w srodku bylo cieplo, bo urody domku i tak nie widac.

Ja nikomu nie mówię (a raczej nie piszę) jak ma robić, lecz jak ja zrobiłam lub mam zamiar zrobić. Bardzo cenię wskazówki innych, ale wychodzę z założenia: cudzych rad słuchać swój rozum mieć.

Niestety po przeczytaniu całego tego wątku mam tylko mętlik w głowie. Są odpowiedzi za i przeciw pewnym rozwiązaniom. Szkoda, że na to forum zagląda tak mało osób, które zakończyły budowę i mieszkają w swoich domkach. Myślę, że one mogłyby podzielić się swoimi spostrzeżeniami w kwestii zastosowanych metod. A tak każdy z nas robi jak mu się wydaje, że będzie najlepiej.

Co prawda był już wątek czego nie zrobilibyśmy budując po raz drugi, ale to nie wyczerpuje wachlarza tematów.

Pozdrawiam

Ja nikomu nie mówię (a raczej nie piszę) jak ma robić, lecz jak ja zrobiłam lub mam zamiar zrobić. Bardzo cenię wskazówki innych, ale wychodzę z założenia: cudzych rad słuchać swój rozum mieć.

Niestety po przeczytaniu całego tego wątku mam tylko mętlik w głowie. Są odpowiedzi za i przeciw pewnym rozwiązaniom. Szkoda, że na to forum zagląda tak mało osób, które zakończyły budowę i mieszkają w swoich domkach. Myślę, że one mogłyby podzielić się swoimi spostrzeżeniami w kwestii zastosowanych metod. A tak każdy z nas robi jak mu się wydaje, że będzie najlepiej.

Co prawda był już wątek czego nie zrobilibyśmy budując po raz drugi, ale to nie wyczerpuje wachlarza tematów.

Pozdrawiam

wszystko da się zrobić ....wentylację na kominkach też ,ale trzeba liczyć i myśleć :D

Nr 11 z Robena - my właśnie takie mamy. Nie cieknie - dodam, że jak je braliśmy to dostaliśmy trzy różne rury i komplety uszczelek - mówią, że zmieniały się kilka razy ostatnimi czasy.

Przed założeniem ich wydaje mi się, że było coś na kształt daszka nad otworami - na stronie robena tego nie widać, nawet próbowaliśmy to odkręcać - wygląda jakby było nakręcone.

Może to ostatnio poprawili.

Może warto zareklamować u producenta?

ściany szczytowe czy kolankowe są i tak ocieplone bo zazwyczaj nikt nie przerywa izolacji tylko ciągnie się ją do samej połaci dachu . ...... to gdzie ty chcesz docieplać ???????

Od środka!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam.

Andrzej Wilhelmi, zdaje sie, ze sa pomieszane dwie sprawy: z tego, co napisales, wynika, ze ocieplanie scian szczytowych dodatkowo OD SRODKA wplywa na mniejsze straty ciepla w domu, a nie na poprawienie wentylacji?

A co z cieplem, ktore ucieka przez zakonczenie sciany szczytowej?

Ściana szczytowa powinna się kończyć pod krokwiami a nad nimi powinna być izolowana. Istotą każdej izolacji jest zachowanie ciągłości. Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam

Czy ma ktos moze tresc normy PN-89/B - 10425 " Przewody dymowe, spalinowe i wentylacyjne murowane z cegły. Wymagania techniczne i badania przy odbiorze" ???

Czy dla przewodow wentylacyjnych wyprowadzenie na kominie powinno byc do gory czy boczne obustronne ?? Mam dylemat bo w jednym kominie mam wylot wentylacji mechanicznej - fi 20 a obok dwa kanaly grawitacyjne z garazu.

Wyprowadzic do gory i zakryc nasada czy tylko wylot mechanicznej zakryc nasada a grawitacyjne zrobic kratki na przestrzal ??

Pozdrawiam

Zonzi

[

Jak zrobiłeś ten wylot dla wentylacji mechanicznej obmurowałeś rurę spiro fi 20 cegłą

Nie. Dalem ksztaltki betonowe + fi 20 od komina systemowego Leiera. W to pojdzie rura spiro od wentylacji.

Nie dawalem wkladu ceramicznego ani izolacji. Na gorze komina dalem plyte i obudowalem pelnym klinkierem.

pozdrawiam

Zonzi

[

Jak zrobiłeś ten wylot dla wentylacji mechanicznej obmurowałeś rurę spiro fi 20 cegłą

Nie. Dalem ksztaltki betonowe + fi 20 od komina systemowego Leiera. W to pojdzie rura spiro od wentylacji.

Nie dawalem wkladu ceramicznego ani izolacji. Na gorze komina dalem plyte i obudowalem pelnym klinkierem.

pozdrawiam

Zonzi

Wejście rury bedzie przez jakieś kolanko?

A tak w temacie mojej wentylacji: w minionym tygodniu sprawdzilem stan wody na poddaszu. To byl ostatni moment...

Wanienka 30 litrow byla pelna!!!

Do Robena napisalem jakis miesiac temu, sprawe przekierowano do producenta tych kominkow wentylacyjnych i cisza...

Kiedyś czysto teoretycznie rozważałem problem dachówkowych kominków wentylacyjnych

http://forum.muratordom.pl/jak-to-jest-z-tym-kominkami-wentylacyjnymi-w-dachowce,t104179.htm

Jak widać wszystko się sprawdza w życiu codziennym

A tak w temacie mojej wentylacji: w minionym tygodniu sprawdzilem stan wody na poddaszu. To byl ostatni moment...

Wanienka 30 litrow byla pelna!!!

Do Robena napisalem jakis miesiac temu, sprawe przekierowano do producenta tych kominkow wentylacyjnych i cisza...

Śledzę od pewnego czasu ten wątek i Twoje wnioski .

Śledzę - ponieważ jestem żywo zainteresowany gdyż posiadam na swoim dachu dwa tożsame z Twoim kominki wentylacyjne - są one zakończeniami kanałów wentylacyjnych .

Od kratek wentylacyjnych w pomieszczeniach / kuchnia i łazienka / mam poprowadzone kanały prostokątne z PCV i na końcu połączone spiro z kominkami.

Kominki - dachówki zamocowane na połaci , ruchoma nasadka uszczelniona gumową podkładką / w komplecie / .

Od roku funkcjonuje mi wentylacja i żadnej wody w kanałach wentylacyjnych nie zaobserwowałem . Nawet żadnej wilgoci , czy skroplin - kominki mam zamontowane na połaciach lukarny i przy przejściu przez połać ocieplone wełną mineralną - pozostałe odcinki kanałów PCV - nie ocieplone.

Jeden wylot w kuchni - wody i wilgoci nie zaobserwowałem , drugi w łazience na parterze - również .Odcinki kanałów są długie - od kratek went do kominków około 5m .

Takoż bardzo bym Cię prosił może o kilka fotek - nie wiem vczy mam zacząć się bać - czy rzeczywiście masz coś skopane z montażem , mocowaniem lub uszczelnieniem kominkow ...