Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja-zakończenie ponad dachem ...

Recommended Posts

Od roku funkcjonuje mi wentylacja i żadnej wody w kanałach wentylacyjnych nie zaobserwowałem . Nawet żadnej wilgoci , czy skroplin - kominki mam zamontowane na połaciach lukarny i przy przejściu przez połać ocieplone wełną mineralną - pozostałe odcinki kanałów PCV - nie ocieplone.

Jeden wylot w kuchni - wody i wilgoci nie zaobserwowałem , drugi w łazience na parterze - również .Odcinki kanałów są długie - od kratek went do kominków około 5m .

Takoż bardzo bym Cię prosił może o kilka fotek - nie wiem vczy mam zacząć się bać - czy rzeczywiście masz coś skopane z montażem , mocowaniem lub uszczelnieniem kominkow ...

A może to jest kwestia złego ocieplenia kanałów wentylacyjnych w cześci nieogrzewanej ale z drugiej strony 30l wody tylko ze samych skropiln to sporo chyba że to 30l za 3miesiace to może.

Zainteresowało mnie Twoje rozwiązanie prostakątna rura PCV jako kanał wentylacyjny napisz cos wiecej.

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

(...)

Zainteresowało mnie Twoje rozwiązanie prostakątna rura PCV jako kanał wentylacyjny napisz cos wiecej.

Jako kanały wentylacyjne użyłem prostokątnych rur wentylacyjnych takich jak ta naprzykład .

Jest to całkowity system wentylacji z wszelakimi kształtkami , przejściami , redukcjami etc... W ścianach łatwiej jest schować rurę prostokatną niż okrągłą - na końcu kanałów wentylacyjnych mam przejściówki na okrągłą rurę i do tego połączone spiro do kominków wentylacyjnych na połaci dachu .

System sprawuje się bez zarzutu - podczas odbioru kominiarskiego przewodów wentylacyjnych kominiarz tylko zamlaskał z zadowolenia jak sprawdził drożność i zmierzył przepływ powietrza przez nie .

- i tyle :lol:

A może to jest kwestia złego ocieplenia kanałów wentylacyjnych w cześci nieogrzewanej ale z drugiej strony 30l wody tylko ze samych skropiln to sporo chyba że to 30l za 3miesiace to może.

Kanaly sa nieocieplone. Po prostu dwa metry rury i spiro do kominka.

Z mojego wczesneijszego postu wynika, ze wanienka napelnila sie w dwa miesiace (od polowy listopada do polowy stycznia).

Z mojego wczesneijszego postu wynika, ze wanienka napelnila sie w dwa miesiace (od polowy listopada do polowy stycznia).

Dwa miesiące - to bardzo dużo wody ... - chyba o skroplinach nie może być mowy - ja stawiałbym na przeciekanie lub lanie sie wody bezpośrednio do kominka ... Tylko z tym laniem bezpośrednim to też chyba nie tak do końca - swojego czasu na głównym kominie w moim domu - na kanale dymowym od kominka / przekrój 24x35cm / nie miałem zamontowanego daszka - dziura świeciła prosto w niebo - nawet podczas bardzo obfitych opadów w kominie nie miałem prawie wogóle wody ... takoż wnosić iż przez szczeliny w bocznych ściankach kominka wlewa sie tyle wody - chyba nie ma sensu ...

No to musisz ocieplić kanały wentylacyjne bo to jest najpewniej cała przyczyna

Od kiedy mieszkasz w domku?

No musisz ocieplić kanały wentylacyjne bo to jest najpewniej cała przyczyna

Od kiedy mieszkasz w domku?

30 litrów skroplin przez 2 miesiące ?? ... :o

Ja również mam nieocieplone przewody wentylacyjne prowadzone do kominków wentylacyjnych na dachu - wentylacja funkcjonuje prawie rok - i nie mam ani litra wody , skroplin , wilgoci generalnie ...

Kurcze mam problem.

Murarze kończą mi obmurówkę kominów klinkierem. Wyloty od kominów wentylacyjnych fachowcy zrobili boczne ale jednostronne - nie na przestrzał.

Dzisiaj był kominiarz i zalecał że powinny być na przestrzał bo wiatr będzie wtłaczał powietrze do środka kanału. Ale w projekcie nie ma że kanały maja być na przestrzał, wykonawca zaś mówi że jak bedą na przestrzał do bedzie zawiewało z jednego kanału do drugiego. Kierbud twierdzi że wg PN musi być na przestrzał. Pojeździłem dzis po okolicznych budowach no i jest różnie na różnych budowach. Co o tym sądzicie ?

Witam,

Odnośnie przeciekającego kominka (trochę to mało prawdopodobne by przy skraplaniu powstało, aż tyle wody), to wydaje mi się, że może być on uszkodzony lub źle zamontowany...

A co do kominków wentylacyjnych, to generalnie prawdą jest, że kominki sprzedawane przez producentów dachówek nadają się tylko do wentylacji przewodów kanalizacji. Nie są ocieplone, za niskie i mają zbyt małą wydajność, by zapewnić dobrą wentylacje grawitacyjną pomieszczeń.

By wentylacja grawitacyjna działała w oczekiwany sposób kanał powinien mieć min. 4 m długość (jak ktoś już wspomniał wcześniej :) ) a jeśli jest krótszy, to można zastosować wentylator dachowy. To moje zdanie na powyższy temat.

Ostatnio trochę wgłębiłem się w tą tematykę, bo szukałem kominków wentylacyjnych do swojego budynku. Trochę czasu mi to zajęło, bo nie mogłem nigdzie spotkać produktów, które potrzebowałem. Wszędzie w hurtowaniach i u dealerów był Kloeber albo kominki systemowe a ich nie chciałem. Dzięki temu forum znalazłem "swoje" kominki :D Okazało się, że tylko fiński produkt sprosta moim oczekiwaniom :) Trudno było je dostać w hurtowni, więc zamówiłem bezpośrednio na stronie przedstawiciela (http://www.semifinland.pl) były w ekspresowym tempie, bo na drugi dzień.

Co ciekawe, to bardzo solidnie wykonane (materiał to PP i w środku rura stalowa) i fajnie wyglądające na dachu produkty (niektórzy narzekają że duże, ale jakie mają by? przecież mają dobrze wentylować, więc muszą być duże, wysokie). Dekarz miał mały problem z założeniem, ale to chyba wynikało z jego niewiedzy niż z niedopasowania (z reguły zakłada kominki systemowe).

A montaż był dosyć banalny. Dlatego resztę założyłem sam :)

Są już od jakiegoś czasu na dachu i chyba wszystko jest jak należy, bo zacieków brak, a w pomieszczenia nie ma zaduchu, czy też wilgoci na ścianach.

Wiem, że niewiele czasu jeszcze minęło, ale myślę, że to odpowiedni produkt.

Oczywiście cena nie jest niska, ale też nie jest jakaś strasznie wysoka i wiadomo, za co się płaci. A swoją drogą to ja dachu nie zamierzam zmieniać za pięć lat, więc dachówkę (karpiówka Creatona), jak i kominki (Vilpe) starałem się znaleźć jak najtrwalsze.

Myślę, że się udało :)

Pozdrawiam i życzę dobrej nocy :)

• 1 month później...
Witam,

Odnośnie przeciekającego kominka (trochę to mało prawdopodobne by przy skraplaniu powstało, aż tyle wody), to wydaje mi się, że może być on uszkodzony lub źle zamontowany...

A co do kominków wentylacyjnych, to generalnie prawdą jest, że kominki sprzedawane przez producentów dachówek nadają się tylko do wentylacji przewodów kanalizacji eeeeeeeeee..... Nie są ocieplone, za niskie i mają zbyt małą wydajność, by zapewnić dobrą wentylacje grawitacyjną pomieszczeń.EEEEEEEEEEE.....By wentylacja grawitacyjna działała w oczekiwany sposób kanał powinien mieć min. 4 m długość FIU FIU ..... (jak ktoś już wspomniał wcześniej :) ) a jeśli jest krótszy, to można zastosować wentylator dachowy. To moje zdanie na powyższy temat. chyba pozwolę sobie z nim nie zgodzić :lol:

Ostatnio trochę wgłębiłem się w tą tematykę, bo szukałem kominków wentylacyjnych do swojego budynku. Trochę czasu mi to zajęło, bo nie mogłem nigdzie spotkać produktów, które potrzebowałem. Wszędzie w hurtowaniach i u dealerów był Kloeber albo kominki systemowe a ich nie chciałem. Dzięki temu forum znalazłem "swoje" kominki :D Okazało się, że tylko fiński produkt sprosta moim oczekiwaniom :) Trudno było je dostać w hurtowni, więc zamówiłem bezpośrednio na stronie przedstawiciela (http://www.semifinland.pl) były w ekspresowym tempie, bo na drugi dzień.

Co ciekawe, to bardzo solidnie wykonane (materiał to PP i w środku rura stalowa) i fajnie wyglądające na dachu produkty (niektórzy narzekają że duże, ale jakie mają by? przecież mają dobrze wentylować, więc muszą być duże, wysokie). Dekarz miał mały problem z założeniem, ale to chyba wynikało z jego niewiedzy niż z niedopasowania (z reguły zakłada kominki systemowe).

A montaż był dosyć banalny. Dlatego resztę założyłem sam :)

Są już od jakiegoś czasu na dachu i chyba wszystko jest jak należy, bo zacieków brak, a w pomieszczenia nie ma zaduchu, czy też wilgoci na ścianach.

Wiem, że niewiele czasu jeszcze minęło, ale myślę, że to odpowiedni produkt.

Oczywiście cena nie jest niska, ale też nie jest jakaś strasznie wysoka i wiadomo, za co się płaci. A swoją drogą to ja dachu nie zamierzam zmieniać za pięć lat, więc dachówkę (karpiówka Creatona), jak i kominki (Vilpe) starałem się znaleźć jak najtrwalsze.

Myślę, że się udało :)

Pozdrawiam i życzę dobrej nocy :)

Roben przyslal mi nowe kominki wentylacyjne.

Dam znac, jak zamontuje i sprawdze.

Wyniki porownawcze pewno beda dopiero za rok...

Dawaj fotkę - czyżby takie jak moje ???

Jeżeli tak to mogę Ci dać wyniki już teraz - po roku użytkowania :D

Ja mam takie .

Mam je w pudelku. Czekaja na wiosne.

Wygladaja na takie same (tylko inny kolor). Jak je zobaczylem, to sie zaczalem nieco zastanawiac nad montazem. Czy u Ciebie sa odchylone w pionie?