pierwek 26.03.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Słuchaj co mówi kier-bud - ma rację . Kanały wlotowe muszą być na przestrzał komina . a mój kierbud mówił że to wszystko jedno jak będą... jak zwróciłem mu uwagę, że murarze zrobili jednostronne wloty przy podwójnych przewodach wentylacyjnych... i bądź tu mądry... z tym że mi się też wydaję że powinny być na przestrzał bo nieraz z tych otworów wentylacyjnych dmucha a dom jak na razie jest nieszczelny i nie ma problemów z zasysaniem powietrza z zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.03.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 a mój kierbud mówił że to wszystko jedno jak będą... jak zwróciłem mu uwagę, że murarze zrobili jednostronne wloty przy podwójnych przewodach wentylacyjnych... i bądź tu mądry... KierBud jest niemądry ... ewentualnie nie wie co mówi ... Zapytaj kominiarza - ten Ci prawdę powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.03.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 a mój kierbud mówił że to wszystko jedno jak będą... jak zwróciłem mu uwagę, że murarze zrobili jednostronne wloty przy podwójnych przewodach wentylacyjnych... i bądź tu mądry... KierBud jest niemądry ... ewentualnie nie wie co mówi ... Zapytaj kominiarza - ten Ci prawdę powie ba, zapytaj się pewnego gościa spod budy z piwem, powie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.03.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 ba, zapytaj się pewnego gościa spod budy z piwem, powie to samo Mój kominarz często bywa pod budą z piwem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.03.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 celem uniknięcia nieporozumienia polecam wątek o PTH44 tam jest o tym małym budyneczku z bursztynowym płynem i jogo stałym bywalcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.03.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Niestety mamy problem z kominem wentylacyjnym, mam zaciek w łazience. Wycieliśmy dzirę w płycie kartonowej, i widać jak woda się skrapla. Jak to poprawić,aby więcej nie mieć problemu? Ocieplić rurę przyłączeniową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 27.03.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Niestety mamy problem z kominem wentylacyjnym, mam zaciek w łazience. Wycieliśmy dzirę w płycie kartonowej, i widać jak woda się skrapla. Jak to poprawić,aby więcej nie mieć problemu? tak z ciekawości ,gdzie się skrapla ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafalbe 30.09.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Witajcie,Z przyczyn oszczędnościowych, ale i konstrukcyjnych muszę zwęzić komin. Jest w tej chwili bardzo szeroki. Mam tam łącznie 5 kanałów: dymowy, trzy wentylacyjne i spalinowy. Z tych pięciu chcę zostawić tylko dwa: dymowy i spalinowy, a wentylacyjnych kanałów nie ciągnąć ponad dach z klinkieru, tylko do już wymurowanych kanałów (podmurowane do krowi ze zwykłej cegły) na poddaszu podłączyć się spiro i ponad połacią zakończyć te kanał kominkiem wentylacyjnym ocieplonym.a) czy to rozwiązanie zapewni mi odpowiedni ciąg?b) czy odbierze to kominiarz?c) czy ocieplać spiro? np. poprzez kilkukrotne owinięcie wełną mineralną?d) czy możliwe jest przesunięcie tego "spirokanału" obok - czytaj: wylot ponad dachem nie będzie w tej samej osi pionowej co kanał wymurowany, tylko ok. 30 cm dalej. Paramatry pomieszczeń:parter 2,8m - wlot kanału went. ok. 25 cm od sufitupoddasze - po środku wysokość do kalenicy - ok. 2,7, ale w miejscu przejścia komina wysokośc poddasza, to ok. 1,70 m. Czyli łączna długość murowanego kanału, to ok. 2m.poddasze nieużytkowe, połać nieocieplona, komin otynkowany. PILNE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.10.2008 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Będzie trochę gorzej niż w normalnym kominie ale OK. Rury spiro zdecydowanie ocieplić! Można je doprowadzić w dowolne pod warunkiem aby nie było zasyfonowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafalbe 01.10.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Dziękuję za odpowiedź Panie Andrzeju. I Pana zdaniem nie będzie problemu z odbiorem kominiarskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 01.10.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Kurcze mam problem. Murarze kończą mi obmurówkę kominów klinkierem. Wyloty od kominów wentylacyjnych fachowcy zrobili boczne ale jednostronne - nie na przestrzał. Dzisiaj był kominiarz i zalecał że powinny być na przestrzał bo wiatr będzie wtłaczał powietrze do środka kanału. Ale w projekcie nie ma że kanały maja być na przestrzał, wykonawca zaś mówi że jak bedą na przestrzał do bedzie zawiewało z jednego kanału do drugiego. Kierbud twierdzi że wg PN musi być na przestrzał. Pojeździłem dzis po okolicznych budowach no i jest różnie na różnych budowach. Co o tym sądzicie ? Jeżeli komin jest jednorzędowy to otwory muszą być na przestrzał lub zakończone na górze nasadą kominową. Jeżeli komin jest dwurzędowy to tylko pozostaje zakończenie na górze nasadą kominową (żadne przestrzały czy tym bardziej otwór tylko z boku komina). Temat zweryfikowany u źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 01.10.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Proponuje przeczytać koniecznie wątek jak niżej!!! http://wentylacja.com.pl/forum_2004/wypowiedzi.asp?idw=44399&idg=2 cytat: " "Kominki" wentylacyjne które się w tej chwili używa (jest to specjalnie wyprofilowana dachówka) były produkowane jako odpowietrzenie kanalizacji. Aby wystąpił prawidłowy ciąg kominowy to poza całym dołem najważniejsze są wyloty komina. Odległość od dachu w poziomie przy dachach stromych to min. 1m, a średnica wylotu - taka jak średnica przewodu (np obustronnie na przestrzał). Akurat nie mam tego pisma które wydał GINB że w/w wywiewki mogą być stosowane jako wentylacja mechaniczna lub went.kanalizacji. Po trzecie przewody do went. grawitacyjnej powinny mieć średnicę min.160mm, i wykonane być z materiału niepalnego. " oraz " Jeżeli na dachu zamontujesz "kominki" to powinieneś wiedzieć że w tym roku straciły atest na wentylację grawitacyjną. " Kiedyś musiałem rozwiązać problem z wentylacją w moim mieszkaniu i na tym forum znalazłem potrzebne mi informacje. Pamiętajcie że w wentylacji grawitacyjnej zakończenia kominów powinny być na tym samym poziomie, kominy powinny być ciepłe (z cegły lub rury ocieplonej i z materiałów niepalnych o określonej średnicy (14cm) i wysokości (całkowita dł. min. 3-3.5m). Dodatkowo wysokość kominów powinien być uzależniony od wysokości kalenicy. Takie kominki wentylacyjne o jakich tutaj rozmawiacie (dachówkowej) ładniej wyglądają od kominów murowanych ale nie spełniają swojej roli. Przejrzałem ten wątek i problem polega na tym iż ktoś nie chce budować dodatkowego komina (względy ekonomiczne i estetyczne). Dlatego proponuje rozważyć w tym przypadku wentylację mechaniczną wywiewną. Wywiew z wszystkich kuchni, łazienek, garderob(pomieszczeń bez okien) łączymy rurami do jednego komina?, rury i wywalami mechanicznie te zużyte powietrze na zewnątrz. Ja coś takiego być może będę chciał zastosować w swoim projekcie domu. Nie namawiam do went. mechanicznej nawiewno-wywiewnej z rekuperatorem bo to już inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.10.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Oczywiście wiele racji i sensownych argumentów jest w Twojej wypowiedzi. W przypadku gdy jednak nie ma innej możliwości to dobre nawet i takie kominki wentylacyjne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 11.02.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Roben przyslal mi nowe kominki wentylacyjne. Dam znac, jak zamontuje i sprawdze. Wyniki porownawcze pewno beda dopiero za rok... Chcialem podziekowac firmie Roben (i ich podwykonawcy) za dostarczenie nowej wersji kominka wentylacyjnego. Jednoczesnie pragne poinformowac, ze po roku testow okazalo sie, ze konstrukcja kominka wentylacyjnego nie ma wplywu na pojawiajaca sie (badz wykraplajaca) u mnie wode. Znow z czystym sumieniem moge polecac firme Roben. Nastepnej wiosny rozwaze zmiane konstrukcji kanalu dolotowego do kominkow wentylacyjnych, albo sprobuje je docieplic. Najprawdopodobniej zrobie obydwie rzeczy, aczkolwiek mam nieco ograniczone mozliwosci ze wzgledu na konstrukcje dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sleep 21.06.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Witam Wrócę do tematu, bo temat rzeka... Chcę uniknąć budowę dwóch kominów wentylacyjnych - dwukanałowy i trzykanałowy (Schiedel). W projekcie maiłem wentylację poziomą do komina wentylacyjnego i postanowiłem rozwiązać problem z dostawieniem dwóch dodatkowych kanałów wentylacyjnych. Czy takie zakończenie komina wentylacyjnego jest odpowiednie? Zdjęcie:http://wirplast.pl/?p=img.pB.96Info:http://wirplast.pl/?p=8.96.K55-Kominek-wentylacyjny-Perfekta-%C3%98150-izolowany-do-blachodachowek-.-2.Wirplast Dodam tylko że jest to wylot ocieplony i zamierzam około 30 cm rur ocieplić wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.06.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 odpuść sobie opcję ocieplanego kominka, kup tańszy nieocieplany, bo to "ocieplenie" to pic na wodę, cieniutko tego i tylko tu gdzie na fotce jest pogrubienie, poniżejmasz gołą rurę aż do miejsca gdzie po przejsciu przez dach sam ocieplisz, a brak ciągłosci to to samo prawie co brak ocieplenia, żeby miało sens to powinno być wzdłuż całego przewodu zą do samego wylotu, a tu masz na raty i na odwal, ja też dałem sie naciągnać na tekst "ocieplenie", teraz uważam to za bład, trzeba było kupić zwykły, nieocieplany, mam na dachu dwa nieocieplane i jeden "ocieplany' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 04.07.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) witam czytałem, czytałem i nadal nie wiem na co się zdecydować. Czy na :a.doprowadzić pustaki wentylacyjne do pokrycia a póznij standardowy komin nad dach i tam 3 wywietrzniki na przestrzał b.doprowadzić pustaki wentylacyjne do pokrycia i zakończyć je kominkiem wentylacyjnym. dekarz mówi ze lepiej standardowy komin wentylacyjny, kier.bud. mówi że jak zrobie tak bedzie - to i to jest okimurarze wolą opcje b. - wiadomo mniej robotydodam tylko ze ma to być wentylacja dla kuchi na parterze, łazienki na górze i odpowietrzenie kanalizy. help Edytowane 4 Lipca 2011 przez siwy lodz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.07.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 gdybym ja miał taki dylemat to chyba zdecydowałbym się na opcję z normalnym kominem (a.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 05.07.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 gdybym ja miał taki dylemat to chyba zdecydowałbym się na opcję z normalnym kominem (a.) a co masz,ze polecasz - a ?? ja teoretycznie myślę o rekuperacji więc może okazać sie to wszystko niepotrzebne, ale wolę mieć jak by kasy na reku brakło;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cmsydney82 08.07.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 WitamJa mam podobny problem z wylotami wentylacji grawitacyjnej. W sumie bedzie ich 11:- 3x pokoj- garaz- spizarnia- pralnia- lazienka- kuchnia okap- 2x odpowietrzenie kanalizacjiW malym wc chyba sobie odpuszcze.Planuje je wykonac ze zwyklych rur kanalizacyjnych 110 (kanalizacja 50). Te specjalne kwadratowe (5,5x11) sa dwa razy drozsze przy polowie mniejszym przekroju. Nie wspominam o trojnikach i syfonach.Na dachu ma byc dachowka i powstaje problem ceny dachowek z grzybkiem. 1. Czy ktos probowal zamontowac zwykly wywietrznik na zwyklej dachowce?2. Czy warto w tym przypadku laczyc ze soba kanaly, ktore beda szly obok siebie:- garaz + pralnia- spizarnia + 3x pokoj- lazienka + kuchnia (tego polczenia wolalbym chyba uniknac)Jesli tak to w ktorym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts