howard_opole 18.11.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Witam wszystkich, Ponieważ to miejsce wymiany doświadczeń chciałbym Wam zadać następujące pytanie licząc na odpowiedzi bazujące na Waszym dotychczasowym doświadczeniu. Jak w temacie => w chwili obecnej (koszty paliwa, sprawdzone rozwiązania, perspektywy rynku energii ), jakie ogrzewanie wybralibyście na dziś dla ogrzania domu i ciepłej wody w zimę dla domu 150 m2? Kryteria: 1. najważniejsze to koszty ogrzewania (wiadomo możliwie najtaniej) 2. ważne wygoda obsługi kotła (wiadomo stosunkowo najmniejsza ilość wizyt w kotłowni, możliwość obsługi przez kobietę (kiedy mężczyzny nie ma w domu ) 3. najmniej ważne koszty instalacji - w całości systemu ogrzewania nie tylko samego kotła ale również grzejniki, podłogowe itd. Jestem zdecydowany zapłacić więcej aby w przyszłości płacić mniej, w miarę cieszyć się niezależnością i możliwie rzadko zaglądać do „kotłowni” i mieć perspektywę zwrotu inwestycji w przedziale 10 – 15 lat. info dodatkowe: > mam możliwość podłączenia gazu ziemnego. Jeśli decydowałbym się na kocioł gazowy to na kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania. > nie mam przekonania do pompy ciepła ale może ktoś mnie przekona? Nikt z moich znajomych nie ma tego rozwiązania a więc nie mam praktycznych informacji zwrotnych, > dom jest w trakcie budowy – nie mam jeszcze kominów ale jestem w przededniu ich stawiania – przewidziałem 2 kominy na ogrzewanie paliwem stałym i ewentualnie pod komin dla pieca gazowego > dom jest (będzie) nowy – ściany z pustaka ceramicznego, poryzowanego 30 cm + docieplenie styropian 15 cm, okna PCV. Dach z ceramiki ocieplony wełną 20 cm Teoretycznie odpowiedź nasuwa się automatycznie => kotły retortowe z podajnikiem... ale im bliżej do realizacji inwestycji tym więcej wątpliwości mnie nachodzi zwłaszcza w temacie opłacalności ogrzewania ekogroszkiem vs. ogrzewanie gazem patrząc na problem szerzej przez pryzmat nie tylko ogrzewania ale podgrzewania ciepłej wody, obsługi itd. Moja koncepcja: na bazie kilku rozmów ze znajomymi w tym z tymi którzy ogrzewają / lub ogrzewali gazem, również tych co dobrze zarabiają i których "stać na gaz" postawiłem na taka koncepcję: 1. generalnie eko groszek (ogrzewanie podstawowe + przygotowanie ciepłej wody w okresie zimowym) 2 + kominek z płaszczem wodnym (dogrzewanie w okresach gdy nie ma mocnej zimy (wczesna wiosna / późna jesień , słabe zimy) 3. + ogrzewanie podłogowe (wodne dla wszystkich pomieszczeń z wyjątkiem sypialni) 4. + grzejniki (sypialnie) ... 5. + solary (podgrzewanie wody) Jak wspominałem im bliżej do realizacji inwestycji tym więcej wątpliwości mnie nachodzi stąd moja desperacka dziś prośba do Was o porady bo mam coraz mniej czasu na decyzję. Moim zdaniem trudno to jest powiedzieć co zdecydowanie jest lepsze -> gaz czy ekogroszek m.in. ponieważ gaz ogrzewa dom i jak się go już ma to również podgrzewa wodę i umożliwia gotowanie posiłków. gaz na "+" : bezobsługowy, czysty, nie potrzeba dedykowanego pomieszczenia dla kotła i paliwa, płacisz za tyle ile zużyjesz, nie grzejesz domu a masz ciepłą wodę, możliwość przygotowania posiłków. gaz na "-" : cena => wciąż rośnie, nie masz kontroli nad wydatkami tj. nie masz wpływu na jego cenę - jeden dostawca, co więcej nasz kraj nie ma kontroli nad jego ceną a więc jesteś podwójnie skazany na PGNiG i Sowietów. Eko groszek: "+" tańszy sezon zimowy, również jak w przypadku gazu przy okazji podgrzewanie wody, "-" : dedykowane pomieszczenie na kocioł i paliwo, jakby nie było obsługowy, jakby nie było wcale nie taki "czysty", pogarszająca się jakość eko groszku Nie mam doświadczenia w temacie podgrzewania wody z wykorzystaniem kotła na eko groszek vs. ogrzewanie wody przez kocioł gazowy. Zdecydowałem się na Hef Eko Plus Uniwersalny z dwoma paleniskami. Piec generalnie sprawdzony przez znajomych, uniwersalny => możliwość spalania dwóch rodzajów paliwa, cena paliwa (ekogroszek), w braku prądu lub awarii podajnika lub retorty możliwość palenia drewnem (zastanawiam się tylko jak nie ma prądu to jak działa pompa ) Niestety słyszałem też opinię, że HEF się nie rozwija (technologia), że trudno się go czyści...) i to jest najgorsze => jak już masz coś przemyślane to potem słyszysz info na „nie” – również sprawdzone od użytkowników. Tak samo było w przypadku kominka z płaszczem wodnym … cytując „co ty chcesz sobie kotłownię ze „gościnnego” robić?” Można zwariować…. Kominek z płaszczem wodnym: "+" generalnie grzanie domu w okresie słabych zim, wcześnej wiosny i pózniej jesieni, dogrzewanie / podgrzewanie wody w okresie jesienno zimowym, nastrój w domu, cena paliwa "-" zdecydowanie absorbująca obsługa, Zdecydowałem się na LECHMA - polecony przez znajomego instalatora CO Solary: "+" przygotowanie ciepłej wody w okresie wiosna - jesień , wsparcie przygotowania ciepłej wody przez podgrzewanie w okresie zimowym w słoneczne dni, darmowe paliwo, "-" większych nie widzę. ogrzewanie podłogowe (w moim wypadku wodne): "+" estetyka i funkcjonalność pomieszczeń nie ma kaloryferów "- " nie wskazane dla niektórych osób, Generalnie plus tego całego układu: zawsze jest coś "na wypadek" do ogrzewania i podgrzania wody i jest w miarę niezależność w odniesieniu do dostawcy paliwa. Czy ktoś z Was ma taki układ tj. piec na ekogroszek + kominek z płaszczem wodnym + solary + ogrzeanie podłogowe? Jak na tym wychodzi? Czy dziś zmieniłby piec na inny lub w ogóle inaczej zorganizował kwestię ogrzewania i podgrzewania ciepłej wody? Jakie są zalety i wady tego układu - waszym zdaniem? Ci co nie maja takiego układu? co o tym myślicie? Jakie zalety jakie wady tego układu widzicie? lub dlaczego nie wybralibyście takiego układu? ewentualnie co zmienilibyście w takim układzie? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbib 18.11.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 No trochę się żeś rozpiiiiiiisał, ale ja spróbuję w największym skrócie Jeśli masz dostęp do GZ to bym się nie zastanawiał za długo nad eko-groszkiem, jego cena także idzie systematycznie w górę , dołożyłbym jeszcze 10 cm wełny na poddaszu zamontował dobry kondensat, tak jak planujesz podłogówka w części dziennej + grzejniki w sypialniach, oczywiście wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła obowiązkowo. ......Solary ,fajny gadżet ale czy opłacalny?????. Była juz burzliwa dyskusja na ten temat na forum, poszukaj ale chuba skończyło się na tym że jeśli się ma GZ to solary wracają się 15 lat.... jeśli się w międzyczasie nie popsują. Kominek - owszem możesz w ten sposób sporo zaoszczędzić na gazie w bardzo zimne dni odpalając go w celu odciążeniu kotła na gaz.... a i żona wpadnie w miły nastrój . Oczywiście zapomnij o PC bo to jedno z najdroższych źródeł ciepła Pozdrawiam i życzę dobrej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2134683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 18.11.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 tylko GZ, bez dyskusji.czysto, wygodnie, bezobslugowo, idealnie mozesz dobrac kociol (ogromny wybor), mozliwosc zaawansowanego sterowania, no i nie tak drogo jak sie mowi. jesli sporo podlogowki, a i dom duzy to warto pomyslec o kondensacie (zawsze ma zamknieta komore) i regulatorze pogodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2134760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.11.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Gaz ziemny, kocioł kondensacyjny, ogrzewanie podłogowe. - to jako podstawowe ogrzewanie. Zamiast inwestować w solary lepiej sobie zrobić kominek. albo wentylacje mechaniczną. Albo jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2134825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 18.11.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2134842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonada 18.11.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Mam kominek z płaszczem wodnym 19kw i to moje jedyne ogrzewanie i jestem zadowolony , nawet jak była zima -25 stopni to radził sobie bez problemy ( warunek suche drzewo , sezonowane przynajmniej 8-9 miesięcy ) . Problem pojawił sie latem bo żeby mieć ciepłą wodę trzeba było napalić . Dołorzyłem 2 kolektory słoneczne hewaleksa - całą instalacje robiłem sam , koszt materiałów to około 4500 zł , bez boilera bo miałem . Jednak doszedłem do wniosku , że potrzeba 3 a raczej 4 paneli by zapewnić ciepła wode ( mycie naczyń , kompanie ) koszt jednego panela to około 1350 zł . teraz w listopadzie też sobie dobrze radzą ale jak jest słońce . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2134882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonada 18.11.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 dodaje , że powierzchnia użytkowa domu to 166 metrów . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2134887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 18.11.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 a umnie jest tak240 m powierzchni domu, partek plus poddasze użytkowew działce idzie gaz ziemny, wczesniej chwiliśmy ekogroszek, ale teraz to zastanawiamy się jednak nad piecem gazowym kondensacyjnymtylko, że komin systemowy leiera jest już w większej części wykonany, facet od kotłów mówił, że da się to jakoś przerobić aby było ok, ale czy na pewno bez rozbiórki da się faktycznie - kto wie? no i jak to jest, jeśli nowy dom, dobre okna, to ile te rachunki będą wynosiły? i kominek też ma być z płaszczem wodnym, choć pewnie na taki duż dom będzie potrzebny duuży kominek - ile KW 25 - 30? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2134971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
howard_opole 18.11.2007 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 a umnie jest tak ... ale teraz to zastanawiamy się jednak nad piecem gazowym kondensacyjnym tylko, że komin systemowy leiera jest już w większej części wykonany, facet od kotłów mówił, że da się to jakoś przerobić aby było ok, ale czy na pewno bez rozbiórki da się faktycznie - kto wie? Komin powinno dać się przerobić bo komin do pieca kondensacyjnego będzie miał średnicę 14 cm a Ty teraz tego leiera na pewno masz min. 18 cm. Tak więc chyba się da jak Ci gość mówił... ... no i jak to jest, jeśli nowy dom, dobre okna, to ile te rachunki będą wynosiły? ...no właśnie też liczę, że dobrze ocieplimy, nowy dom, nowe okna - nie powinno być aż tak dużego apetytu na ciepło. Bardzo liczę na odpowiedzi tych co już mają i użytkują różne systemy. Za dotychczasowe dziękuję i czekam na kolejne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2134990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonada 18.11.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 przy kominku zużywam rocznie około 13-18 metrów sześciennych drzewa ( buk , brzoza ) zależnie od zimy , drzewo kupuje od leśniczego za 70 zł za metr , sam tnę i rąbie . W sumie koszt roczny ogrzania domu niski . Nikt by mnie nie nagadał na piec gazowy - zbyt duże koszty ogrzania domu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2135012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
howard_opole 18.11.2007 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 ... Jednak doszedłem do wniosku , że potrzeba 3 a raczej 4 paneli by zapewnić ciepła wode ( mycie naczyń , kompanie ) ... Gdzieś tam kiedyś w którejś branżowej prasie przeczytałem, że dla 5 osobowej rodziny powinno być min. 6 m2 solarów aby podgrzać wodę uzytkową tak więc Twoje założenia są zgodne z tą wskazówką Koło mnie są lasy więc z zakupem drzewa nie powinno być problemów. Kominek przemawia do mnie również w aspekcie "na starość" kiedy z groszem trzeba się liczyć jeszcze więcej, a życie i tak skupia się w kilku izbach - kuchnia i pokój (nie wspominam o toalecie ) Co do kominka to już jestem pewien, że postawię. Pozostaje kwestia czy ekogroszek czy gaz? Solar... no właśnie przy gazie niby nie potrzebnie wydane pieniądze z drugiej strony w jakiś sposób odciąża pobór gazu... Jak dla mnie jedna z trudniejszych decyzji - wybór ogrzewania. Na tą chwilę nie myślałem jeszcze o wentylacji mechanicznej... nie mam zdania... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2135054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbib 18.11.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 przy kominku zużywam rocznie około 13-18 metrów sześciennych drzewa ( buk , brzoza ) zależnie od zimy , drzewo kupuje od leśniczego za 70 zł za metr , sam tnę i rąbie . W sumie koszt roczny ogrzania domu niski . Nikt by mnie nie nagadał na piec gazowy - zbyt duże koszty ogrzania domu . Wychodzi tanio, nawet bardzo no i przy tym dużo roboty Ale oczywiscie to jest indywidualny wybór każdego budującego dom. Wiadomo im bardziej bezobsługowo tym drożej. No i nie wszyscy mają tyle wolnego czasu aby poświęcić na obsługę kominka z płaszczem jako głównego źródła ciepła w domu. No i czasami trzeba wyjechać na cały dzień i jak się wróci to.... Syberia. A i jeszcze jedno. Wydaje mi się że polskie prawo budowlane nie zezwala na to aby jedynym źródłem ciepła w domu był kominek, właśnie ze względu na jego ciągłą obsługowość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2135084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 18.11.2007 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Ponieważ jesteś ( autorze topiku ) na etapie przed budowaniem kominów - proponuję zrobić w kotłowni komin o przekroju przynajmniej 14x26 tak , aby kiedyś ewentualnie można było przejść na palenie ekogroszkiem , a na razie wstawić najwygodniejszy w użyciu piec na GZ. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2135135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 19.11.2007 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 GZ..Sam ak mam - domek 114m2 pow. uzytkowej, zapotrzebowanie ciepła obliczeniowe 6,2 kW. Mam gaz i jestem zadowolony. W zeszłym miesiącu poszło 60 m3, w tym od 1.11 do dziś 26.5 ) CWU i gotowanie też GZ ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2135212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
howard_opole 19.11.2007 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ponieważ jesteś ( autorze topiku ) na etapie przed budowaniem kominów - proponuję zrobić w kotłowni komin o przekroju przynajmniej 14x26 tak , aby kiedyś ewentualnie można było przejść na palenie ekogroszkiem , a na razie wstawić najwygodniejszy w użyciu piec na GZ. Tak też generalnie postanowiłem - mimo wszystko inwestuję w dwa kominy. Jeden pod ekogroszek Rondo Plus 18 (wentylacja osobno pustak 2 kanałowy dzielony z inna wentylacją) I pod piec kondensacyjny Rondo Pllus 16. Pytanie bez zmian - gaz czy ekogroszek na start. Oba piece kosztuja prawie 10 tys. trochę drogo by po 2-3 sezonach przerzucać się na nowy piec. Pierwszy wybór powinien być satysfakcjonujący na większą ilość seznów... Gaz wygoda bez dwóch zdań Pytanie czy taniej będzie ekogroszkiem? Sezon grzewczy przyjmijmy na 4 m-ce. - gaz 4 x 700 / 800 zł (z gotowaniem i podgrzaniem wody uzytkowej) = 2800,00 / 3200 zł - ekogroszek 5t x 540 zł = 2700 zł (przyjąłem cenę eko groszku luzem a więc dodatkowo nakład pracy na przepakowanie / pakowany ekogroszek 560 zł 800 kg. na palecie) Pytanie ile kosztuje potem (po sezonie) podgrzewanie ciepłej wody ekogroszkiem? Rachunki za gaz do podgrzania ciepłej wody i gotowania to ok. 150 zł m-c (po sezonie) czyli 8 x 150 zł = 1200 zł gotowanie i cwu po sezonie Ile eko groszku zużyję po sezonie do podgrzewania wody bez możliwości przygotowywania posiłków? Jak ktoś wcześniej powiedział - wygoda kosztuje, to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2135237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 19.11.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 (edytowane) U nas- dom 125m -Podstawowe -gaz- kocioł kondensacyjny. Cały parter+łazienka na poddaszu -podlogówka wodna, 3 sypialnie -kaloryferki. oprócz tego kominek z plaszczem wodnym 19kW. przyszlościowo -Solary próżniowe (2lub3 lub szt). Od razu zamontujemy zasobnik dwuwężownicowy 300l -pod który potem (za rok-dwa -zależy od kasy ) -podepniemy solary. Schemat mniej więcej taki: Artykuł na ten temat: http://www.muratordom.pl/instalacje/ekologiczne-zrodla-ciepla/cieplo-z-gazu_-drewna-i-slonca,6374_19111.htm Edytowane 21 Marca 2018 przez Redakcja usunięcie nieaktywnych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2135254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.11.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 (...) Pytanie bez zmian - gaz czy ekogroszek na start. (...) Przede wszystkim przyjmij na sezon grzewczy 5 m-cy - tak jak teraz - niby zimy miało nie być a mrozy nocami do -9 stopni ... , w ciągu dnia okolice zera - grzać trzeba - ja rozpocząłem sezon grzewczy w tym roku od początku listopada - pierwszy sezon grzewczy - dodam Cztery miesiące to teraz sezon grzewczy trwać na pewno nie będzie - conajmniej pięć - jak nic ... Przez pierwszy sezon grzewczy po wybudowaniu domu poniesiesz wieksze nakłady na ogrzewanie - i to o wiele wieksze - dom zimny , nienagrzany , wilgotny - bedzie chłonął ciepło jak nienaładowany akumulator . Mój pierwszy sezon - teraz - grzeję od miesiąca - dom 180m2 powierzchni do ogrzania , budynek dwukondygnacyjny , parter podłogówka + 2 grzejniki , poddasze grzejniki + 1 obwód podłogówki , kocioł kondensat Vitodens 200 - 6-24kW/ Viessmann / + pogodówka Vitotronic, dom nieocieplony / dopiero teraz mi zaczęli ocieplać ściany / - dom - ściany 30cm MAX + 10cm styro , okna drewniane nowe , dach ceramika + 20cm ocieplenia wełną , dach ocieplony do kalenicy. Grzeję we wnetrzach : 20 stopni w dzień i 18 w nocy. Dobowe spożycie gaziu przy aktualnych temp w nocy do -6 - około 15m3 - tylko c.o. - nie grzeję c.w.u. PS. Kominkiem nie grzeję - w moim ptrzypadku - kominek czysto rekreacyjny - ogrzewanie domu i c.w.u - tylko gaz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2135304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonada 19.11.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 norbib napisał "No i nie wszyscy mają tyle wolnego czasu aby poświęcić na obsługę kominka z płaszczem jako głównego źródła ciepła w domu. No i czasami trzeba wyjechać na cały dzień i jak się wróci to.... Syberia.A i jeszcze jedno. Wydaje mi się że polskie prawo budowlane nie zezwala na to aby jedynym źródłem ciepła w domu był kominek, właśnie ze względu na jego ciągłą obsługowość." Mam ocieplony dom styropianem 10 i mogę sobie wyjechać nawet na 2 dni , najniższa temperatura jaka miałem przy mrozach po nieobecności 2 dniowej to było 18 stopni . nie potrzeba dużo czasu poświęcać kominkowi , jedyne co potrzeba to chęci , na porąbanie i pocięcie drzewa to idziesz do sąsiada lub dwóch sąsiadów , kupujesz zgrzewkę piwa i w jeden dzień lub dwa dni 15 metrów drzewa przerobione . Pyzatym polskie prawo nie mówi jakie masz mieć źródło ciepła w domu , nikt ci nie każe mieć danej rzeczy , zawsze jest alternatywa . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2136700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.11.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Mam ocieplony dom styropianem 10 i moge sobie wyjechać nawet na 2 dni , najniższa temperatura jaka miałem przy mrozach po nieobecności 2 dniowej to było 18 stopni . nie potrzeba dużo czasu poświecać kominkowi , jedyne co potrzeba to chęci , na porabanie i pociecie drzewa to idziesz do sasiada lub dwóch sasiadów , kupujesz zgrzewke piwa i w jeden dzień lub dwa dni 15 metrów drzewa przerobione . Pozatym poolskie prawo nie mówi jakie masz mieć źródło ciepła w domu , nikt ci nie każe mieć danej żeczy , zawsze jest alternatywa . Hmmm - kotłownia w salonie ... - nieeee dziękuję bardzo .... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2136713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonada 19.11.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 NIE KOTŁOWNIA . To wbrew pozorom przyjemny widok palącego sie drzewa , a jak romantycznie . Jak znajomi przychodza to kazdemu sie podoba , kilku tak samo u siebie zrobiło . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/#findComment-2136920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts