Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja bym chciała się tutaj zapytac, a jaki piec gazowy polecacie do domku 170metrów, dwufunkcyjny czy jedno z zasobnikiem???

Będziemy miec tez ogrzewanie kominkiem z rozprowadzeniem.

nie w tym rzecz jaki kociol, ale czego oczekujesz od instalacji c.w.u. i c.o., co w niej planujesz i jnp. akie pobory wody planujesz.

jak poznasz odpowiedzi na te pytania, to wybor kotla bedzie juz prosty ;-)

pytanie jest "glebokie" i nie mozna na nie odpowiedziec wprost ....

Jacek - pamietaj, że to jest DOM, a nie MIESZKANIE - punktów będzie co najmniej 3 - 2* łazienka + 1* kuchnia.

Nie życzę nikomu przy 2-f wizyty gości...tudzież próby napełnienia wanny przy jednoczesnym zmywaniu.

No chyba , że 2-f , ale z wbudowanym co najmniej 40-50l zasobnikiem (np Viessmann Vitopend222), jak jest kłopot z miejscem.

https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/page/3/#findComment-2151644

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja bym chciała się tutaj zapytac, a jaki piec gazowy polecacie do domku 170metrów, dwufunkcyjny czy jedno z zasobnikiem???

Będziemy miec tez ogrzewanie kominkiem z rozprowadzeniem.

nie w tym rzecz jaki kociol, ale czego oczekujesz od instalacji c.w.u. i c.o., co w niej planujesz i jnp. akie pobory wody planujesz.

jak poznasz odpowiedzi na te pytania, to wybor kotla bedzie juz prosty ;-)

pytanie jest "glebokie" i nie mozna na nie odpowiedziec wprost ....

Jacek - pamietaj, że to jest DOM, a nie MIESZKANIE - punktów będzie co najmniej 3 - 2* łazienka + 1* kuchnia.

Nie życzę nikomu przy 2-f wizyty gości...tudzież próby napełnienia wanny przy jednoczesnym zmywaniu.

No chyba , że 2-f , ale z wbudowanym co najmniej 40-50l zasobnikiem (np Viessmann Vitopend222), jak jest kłopot z miejscem.

ja tego nie zycze nikomu nawet jesli ktos ma dwa kotly ;-)

a powaznie:

primo: mam 2f z zasobnikiem (vaillant) i jest OK,

secundo: trzy (lub wiecej) max. pobory wody w jednej chwili sa rzadko spotykane, a budowanie instalacji pod takie ewentualnosci to jak organizowanie trzech miejsc parkingowych na posesji ....

https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/page/3/#findComment-2153329

Porównanie do parkingu jest tu dość niezręczne - co do kociołka:

Jak wspomniałem o gościach to wystarczy raz czy dwa żebyśmy żałowali p[ochopnego wyboru "bo taniej", czy "ktoś mówił, że tak jest ok".

Zwłaszcza jak nie mamy czasu na czekanie na ciepłą wodę. Że nie wspomnę o drobiazgu takim jak cyrkulacja (przydaje się w domu).

Co do wprowadzania w błąd - jeśli chodzi o komfort zawsze zasobnik nam go zapewni od razu w odróżnieniu od jego braku i bazowaniu na podgrzewaniu przepływowym.

A wnioski wyciągnij z tego sam.

https://forum.murator.pl/topic/91278-jakie-ogrzewanie-dla-domu-150-m2/page/3/#findComment-2153367