Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jasna podłoga czy ciemna???????

panterka-23

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Razem z zona lubimy przebywac w pomieszczeniach dobrze doswietlonych swiatlem naturalnym.

Jako mieszkaniec 50-go rownoleznika i strefy umiarkowanej, nie czuje sie rozpieszczany nadmiarem slonca i swiatla. Poniewaz w pomieszczeniach otwartych swiatlo po przejsciu przez szyby pada glownie na podloge - zdecydowalismy sie w czesci dziennej na jasne podlogi, ktore dobrze reflektuja swiatlo. W ten sposob uzyskujemy maksymalnie doswietlone pomieszczenie.

Po prostu blizej nam w tych preferencjach do mieszkancow Skandynawii niz Europy Pld.

Mebli nie mamy w tej czesci domu zbyt wiele. Sa one ciemniejsze, ale nie bardzo ciemne. W ten sposob powstal delikatny kontrast. Jak dla nas wyglada to zupelnie przyzwoicie i przede wszystkim zapewnia nam dobre samopoczucie przez caly rok.

Jasna , zdecydowanie jasna, nic na niej nie widać .

Ja idę w jesion jasny .

Ciemna podłoga to automatycznie ciemnica w pomieszczeniu , można się depresji nabawić . Poza tym kto by tam sprzątał co 2 dzień :wink:

ale to na niej właśnei te meble lewitują chyba :-?

tez mi sie jasna podoba :wink:

Lewitują ?,hmm ja np. bardzo lubię antyki na jesionowej podłodze , bo właśnie nabierają lekkości , dodatkowo są wyeksponowane i piękniejsze dla oka .

Moim zdaniem , na ciemnej podłodze, wygladałyby źle , ciężko , ciemno i nikt nie zwróciłby uwagi na piękny mebel.

Aczkolwiek ja do swojego jesionu jasnego , będę miała również jasne meble i ściany , ponieważ bardzo lubię przestronne, jasne ,przeszklone pomieszczenia.

To zalezy tylko i wyłacznie od gustu.

Zedecydowanie podobają mi się ciemne podłogi, nawet miałam takie przez dwa dni - tyle wystarczyło by zdecydować się na kolejne cyklinowanie. Zdecydowałam się na jasną i wcale nie żałuje. Oczywiście chodzi o sprzątanie. Meble, wypoczynek też mam jasne, ale dla kontrastu ciemne ściany i ciemny dywan, ciemy stół, stolik, krzesła i wydaje mi się, że jest całkiem, całkiem.

joliska-uwielbiam osoby, które potrafią mi łopatologicznie pokazać o co biega :wink: :D A tak serio to czy ten program, w którym są zrobione te przykłady to jest jakiś fachowy czy dostępny też dla "szarego obywatela"? :wink: Fajnie by było na czymś takim potrenować przed wielką bitwą zwaną powszechnie urządzaniem domu.

Aczkolwiek ja do swojego jesionu jasnego , będę miała również jasne meble

A czy te meble będą robione u stolarza czy też kupione w sklepie? Bo jeśli ta druga opcja, to bardzo proszę o namiar na ładne, jasne meble... też mam jasny jesion na podłodze i poszukuję pasujących jasnych mebli, a w sklepach niestety takich niedostatek :/

joliska-uwielbiam osoby, które potrafią mi łopatologicznie pokazać o co biega :wink: :D A tak serio to czy ten program, w którym są zrobione te przykłady to jest jakiś fachowy czy dostępny też dla "szarego obywatela"? :wink: Fajnie by było na czymś takim potrenować przed wielką bitwą zwaną powszechnie urządzaniem domu.

Balterio ma na swojej stronie, Barlinek ma do pobrania :)

My ogolnie wolimy jasniejsze wnetrza - mniej "ciedzkie" i przytlaczajace.

Moja siostra w swoim domu ma mnostwo wenge (lazienka i kuchnia płytki -zebrano, terakota na korytarzu tez wenge, podloga w salonie, komoda, stolik rtv, stoł tez wenge tylko wypoczynek i okna sa jasne) - jak ciezko jest utrzymac w czystosci ten salon. Serio, co podloge sie w salonie wytrze, to zaraz piesek przebiegnie i juz widac piasek, a to lnieje to wszedzie siersc widac itd. Na podlodze i meblach mnoswto kurzu.

http://images47.fotosik.pl/270/cd61b9709101b058med.jpg

Jak mieszkalismy u niej to KONIECZNIE minimum co 2 dzien trzeba bylo przetrzec podloge z piasku i kurzu.

Moj brat z drugiej strony ma jasniutka podloge

http://photos.nasza-klasa.pl/2396406/65/other/std/b777583b8f.jpeg

- w katach i zakamarkach robia sie "koty" z kurzu zwlaszcza w lato gdzie potrafia wleciec przez okno "kawalki" topoli :) Ale zdecydowanie mniej widac brud.

Dlatego bardzo poroba mi sie polaczenie "paskowe" kolorów :) Widziałam zdjecia "Panel podłogowy CITY CLASSEN, dekor: grusza comano " pytalam jak sie uzytkuje i ludzie mowia ze super. Mysle ze bedziemy szli w tym kierunku.

http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/39/e2/dd8a548fb14717f534e476015ccb-43499484_s.jpg

WIECEJ zdjec tych paneli w watku http://forum.muratordom.pl/sofa-do-nowoczesnego-wnetrza,t166799-180.htm

Okna mamy w kolorze zloty dab. Ciekawa jestem czy beda pasowaly. Co myslicie?

Tak przy okazji, ja już dawno zdecydowałam, że na podłogach będą jasne dechy, a że ostotnio mam fazę na białe dodatki, to nawrzucam Wam jeszcze trochę obrazków - może komuś coś przypadnie do gustu.

http://www.ofertostrada.com/Content/Research/63322262835375000019.jpg

oooo, to cos dla mnie!

Jako, że z lubością spogladam w kierunku jasnej podłogi i białych mebli, to u mnie w salonie będzie naturalny dąb, albo najchętniej bielony, który aktualnie leżakuje u teścia w stodole :lol: