Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY RZYMSKIE - wzory, rozwiązania, szycie, elektryczne sterowanie

Kasiorek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dużo lepiej będzie wyglądało jeśli będziesz miec 2 rolety,możesz wtedy rozwijac na różnych wysokościach co obecnie jest modne,ja tak mam i wygląda super.

Właśnie w wątku podanym przez cieszyniankę znalazłam takie zdjęcie i też mi się podoba to rozwiązanie. Inna sprawa to w ogóle mechanizm działania takich rolet na karniszu - podobno jest gorszy niż w roletach mocowanych do ściany, nie ma hamowania czy coś w tym stylu ... Kurczę, zaczynam się skłaniać ku rolecie przymocowanej do ściany nad oknem.

• 8 months później...
Ja mam rolety rzymskie z Dekorii - są właśnie mocowane na rzepy / materiał / , bez problemu można je odczepić od mocowania , przepleść sznurki przez oczka i sam materiał wyprać czy wyczyścić w inny sposób. Potem montaż w analogiczny odwrotny spsób .

Rolety u nas zamontowane na oknach wykuszowych , wewnątrz otworów okiennych / okna 180x120 / .

Łatwiejszy sposób zdejmowania i zakładania daje system "Open" - materiał mocowany na rzep, a sznurki "na klik" - nie trzeba ich wyplatać i potem ponownie ustawiac wysokosci (materiał pierze się razem ze sznurkami). Poza tym rolety rzymskie można mozna mocowac bez systemu na zwykły karnisz... Na Psim Polu we Wrocławiu jest nowa dekoratornia i tam wszystkiego o takich roletach i systemach na miejscu ( ul Mulicka 7) można sie dowiedzieć ( i zamowić i kupić tez)

• 1 month później...
Łatwiejszy sposób zdejmowania i zakładania daje system "Open" - materiał mocowany na rzep, a sznurki "na klik" - nie trzeba ich wyplatać i potem ponownie ustawiac wysokosci (materiał pierze się razem ze sznurkami). Poza tym rolety rzymskie można mozna mocowac bez systemu na zwykły karnisz... Na Psim Polu we Wrocławiu jest nowa dekoratornia i tam wszystkiego o takich roletach i systemach na miejscu ( ul Mulicka 7) można sie dowiedzieć ( i zamowić i kupić tez)

Porobilem fotki tego systemu "Open".

Jest jeszcze jedna nowinka - idealne rozwiązanie dla szyjących samodzielnie (i nie tylko).

Przelotki zatrzaskowe.

Roleta do prawidlowego funcjonowania musi miec równo ustawione pionowe przelotki lub wszytą taśme z przelotkami. Kto to kiedykolwiek robil wie jak to jest czasochlonne. Teraz ten problem rozwiazuja przelotki na zatrzask - jedyne co trzeba uszyc w rolecie to zaszewki (tunele) na fiszbiny, ale to jest najlatwiejsza czynność w szyciu rolety (skladamy material w miejscu gdzie ma byc fiszbin i przeszywamy ok 1 cm od krawedzi:).

Zalozenie tkaniny na mechanizm tez jest latwe - wpinamy sznurki w szpule (system open) , przytwierdzamy górną część do rzepa, NAWLEKAMY przelotki (luzem) na sznurek PRZED przywiazaniem go do dolnej części. Roleta wisząca luźno ma idelanie proste sznurki - teraz przelotka po przelotce przesuwamy je do miejsca przeciecia ze sznurkiem, click - zapinamu na tkanine na fiszbinie - i gotowe:) Ponizej foty systemu "open" i przelotek zatrzaskowych

http://declever.pl/pliki/click-5szt.gif

http://declever.pl/pliki/przelotka_zatrzask.gif

• 3 weeks później...
  • 6 months później...
Od niedawna mieszkam z mężem w Katowicach. Chcę mu zrobić niespodziankę (średnio około 2 tygodni jest poza domem) i kupić rolety rzymskie (raz że mi się podobają, dwa że pasują do ogólnego wystroju mieszkania). Koleżanka z pracy poleciła mi sklep Akces z Sosnowca. Niestety jako nowa w tym rejonie nie mam zbytnio rozeznania. Chodzi mi o to, żebym po zakupie nie była rozczarowana. Czy faktycznie jest to rzetelna firma i potrafi doradzić klientowi, czy traktuje klienta jak cytrynę do wyciśnięcia. Ewentualnie gdzie mogę się udać tak, aby sprzedawca, po wyjaśnieniu sprawy polecił mi odpowiedni towar z którego będę zadowolona, a nie tylko on będzie zadowolony z tego że sprzedał. Proszę o opinie na temat tego sklepu (o ile kotś będzie wstanie poświęcić mi chwilke czasu i odpisze:rolleyes:)

• 4 months później...
  • 4 months później...
Porobilem fotki tego systemu "Open".

Jest jeszcze jedna nowinka - idealne rozwiązanie dla szyjących samodzielnie (i nie tylko).

Przelotki zatrzaskowe.

Roleta do prawidlowego funcjonowania musi miec równo ustawione pionowe przelotki lub wszytą taśme z przelotkami. Kto to kiedykolwiek robil wie jak to jest czasochlonne. Teraz ten problem rozwiazuja przelotki na zatrzask - jedyne co trzeba uszyc w rolecie to zaszewki (tunele) na fiszbiny, ale to jest najlatwiejsza czynność w szyciu rolety (skladamy material w miejscu gdzie ma byc fiszbin i przeszywamy ok 1 cm od krawedzi:).

Zalozenie tkaniny na mechanizm tez jest latwe - wpinamy sznurki w szpule (system open) , przytwierdzamy górną część do rzepa, NAWLEKAMY przelotki (luzem) na sznurek PRZED przywiazaniem go do dolnej części. Roleta wisząca luźno ma idelanie proste sznurki - teraz przelotka po przelotce przesuwamy je do miejsca przeciecia ze sznurkiem, click - zapinamu na tkanine na fiszbinie - i gotowe:) Ponizej foty systemu "open" i przelotek zatrzaskowych

http://declever.pl/pliki/click-5szt.gif

http://declever.pl/pliki/przelotka_zatrzask.gif

Gdzie można kupić takie przelotki zatrzaskowe?

• 2 years później...