Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplać czy nie ocieplać ?

Recommended Posts

Sprawa jasna jeśli chodzi o ściany, a co w moim przypadku kiedy chciałbym ocieplić balkon, który mogę ze względów technicznych ocieplić najwyżej 2 cm warstwą ocieplenia z każdej strony.

Więc moje pytanie warto czy nie oraz jaki materiał zastosować - może ktoś ma doświadczenie ?

PS. Balkon = mostek termiczny w pokoju dziennym na dł. 6 mb sufitu.

Piotrek

A nie możesz wykombinować tak, by dać grubsze ocieplenie? Rozumiem, że pojawiłby Ci się schodek przy wyjściu na balkon. Ja tak będę miał w swoim domu. Ocieplenie tej części balkonu, która jest stropem dla pomieszczenia poniżej musi być taka jak dla dachu czyli k=0.2. Ja mam w projekcie 18cm styropianu. Można też dać polistyren ekstrudowany. Lambda dla styropianu to 0.035 do 0.04, a dla polistyrenu 0.28, więc może być znacznie cieńsza. Cena jednak trochę zaporowa - 500zł/m3.

No wlasnie, czyli pomimo zagmatwanej odpowiedzi nie masz pod spodem pomieszczenia mieszkalnego. Ja na twoim miejscu dalbym sobie spokoj. Jak balkon nie jest zadazony to poziom balkonu nie powienien byc wyzej nie poziom pietra wykonczonego, bo ci sie bedzie woda wlewac.

Jak chcesz ocieplac to uczciwie z wszystkich stron, ale jak przykleisz styropian do czola plyty to musisz zrobic rynienke odprowadzajaca wode.

Piotr_PA - ja mam też poddasze użytkowe. Ściana na piętrze jest cofnięta o 0.5m względem parterowej i tą część muszę ocieplić 18cm warstwą styropianu (12 polistyrenu), a na samej płycie wiszącej mógłbym pocienić, ale miałbym zbyt ostry uskok. Chyba dam 12cm ocieplenia: nad pomieszczeniem polistyren, na reszcie balkonu zwykły styropian. Ocieplenie części balkonu wiszącej od dołu, to wg projektu 5cm styropianu.

Pitbull - przed laniem wody ma zabezpieczyć i spad i próg. Wychodząc na balkon będę musiał podnosić nóżki, bo będzie próg. Jakbym lepiej pokombinował, to mogłem przecież dać balkon troszkę niżej. Byłoby to może trochę trudne konstrukcyjnie, bo nie byłoby kotwione w wieńcu, ale też chybaby się dało.