Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Broń w domu - jaki byłby Wasz wybór

Recommended Posts

ale to samo powinno dotyczyć siekier, którymi niektórzy pozwalają mi się bronić w domu. Skoro tak wspaniale można się nią obronić, to równie dobrze można nią kogokolwiek i gdziekolwiek zaatakować. Podsumowując: siekeira do obrony w domu jest super (a nawet lepsza niż pistolet), a do ataku na ulicy to już nie? Zdecydujcie się.

Więc trzymaj sobie w domu pod poduszka siekierę, pięć noży, gaśnicę, trzy młotki .....

Trzymaj ten arsenał w każdym swoim pokoju, kuchni oraz łazience jeśli nie widzisz między tym "orężem" a bronią palną żadnej róznicy.

Ja różnice widzę. Dlatego też nie mam nic przeciwko posiadaniu młotka, siekiery, noża.... a jestem przeciwnikiem powszechnego i niekontrolowanego posiadania broni.

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Majka napisała

rzucać przez "rz" się pisze

zgadzam się :oops: , dobra jesteś , ale skoro zwracasz mi uwagę to w swoich postach popraw interpunkcję . :)

Kuna, celna riposta to szybka riposta :wink:

mam nadzieję, że strzelanie z pistoletu idzie Ci lepiej niż szermierka słowna 8)

z przyjacielskim pozdrowieniem :D

mapan , ja i inni rozumiemy co piszesz ale Wasze (przeciwników udostępnienia broni do obrony miru domowego) argumenty nas nie przekonują . Tu chodzi o wolność . Wolność wyboru i godność . Oraz możliwość decydowania o sobie . A nie ubezwłasnowolnienie . Wybacz ale nie mam natury niewolnika .

Popieram to co pisze mapan . Podaj adres mam sąsiada co siedział za gwałt . Myśle , że pobyt w odosobnieniu go niczego nie nauczył w tej kwesti . Nadal uważa że warto było się tak zabawić .

Pewno byś go zastrzelił..

Godność, piszesz, wolność... Ta broń to Ci potrzebna aby się dowartościować?

Oczywiście bez wahania gdyby włamał się do mojego domu i chciał zgwałcić moją żonę lub córkę . Ciebie także gdybyś chciał napaść na mój dom i rodzinę . A tak swoją drogą - to dlaczego mam mu ufać skoro raz już to zrobił ? Dowartościowany już jestem bo broń mam w domu . :wink: :lol: Ja jestem za tym aby ją udostepnić innym chcącym bronić swojego domu i mienia .

Witam.Widzę że większość forumowiczów to dojrzali obywatele naszego kraju i to bardzo cieszy.Dokładnie chodzi mi o to że upowszechnienie posiadania broni palnej uważają za błędny i bezsensowny argument do obrony osób oraz dóbr materialnych.Zdarza się jednak często że tak jak są osoby chore na władzę, to są i takie które chorują na posiadanie broni.Karzdej osobie przysługuje prawo do obrony koniecznej w zaistniałych groźnych sytuacjach zmierzających do nagłego pozbawienia nas życia lub zdrowia.Lecz pamiętajmy o tym że należy nam się korzystanie z pomocy służb mundurowych, które zgodnie z prawem mają obowiązek do ochrony każdego obywatela.

Ja osobiście nie chciałabym mieć broni (ostrej) w domu....ze względu na dzieci.

(...)

Hmm... jak w takim razie chciałabyś skutecznie bronić dzieci przed bandytami ? Broń palna wyrówna Twoje szanse z trzema 'byczkami'.

http://www.olegvolk.net/gallery/d/5509-5/sheeple.jpg

Tłumaczenie:

"Bycie bezbronnym nie zabezpiecza owcy przed drapieżnikami.

To samo dotyczy ludzi.

Naucz się dbać o siebie."

Polecam galerię (angielski przydatny):

http://www.olegvolk.net/gallery/technology/arms/empowerment8806.jpg.html

Wszystkim, niefanatycznym, przeciwnikom posiadania broni. Możemy potem podyskutować, używając konkretnych argumentów.

DLACZEGO NIKT niepodjol tematu broni czarnoprochowej !!?? Zabija taksamo jak ta nowoczesna ,a zezwolenia miec nietrzeba :(

No i co dalej ? Od paru lat można posiadać funkcjonalne repliki i jakoś nie ma strzelanin na ulicach.

Waldibmw chciałbyś zabijać ? Bo ja nie. A chciałbym posiadać broń palną.

(...)

Hmm... jak w takim razie chciałabyś bronić dzieci przed bandytami ?

Założę się o każde pieniądze że nie pomyślałeś kto strzeli pierwszy. Napastnik który legalnie kupił broń (bo tej pory nie był notowany) czy Ty - biegnąc do sejfu, szukając kluczy, wyjmując broń, ładując magazynek.... nie czekaj... od 3 min jesteś martwy a twoich dzieci już nikt nie obroni.

Widzisz subtelną różnicę? Dzisiaj prawdopodobieństwo że ktoś zaatakuje ciebie i twoją rodzinę z użyciem broni ostrej jest bliskie zeru.

(...)

Hmm... jak w takim razie chciałabyś bronić dzieci przed bandytami ?

Założę się o każde pieniądze że nie pomyślałeś kto strzeli pierwszy. Napastnik który legalnie kupił broń (bo tej pory nie był notowany) czy Ty - biegnąc do sejfu, szukając kluczy, wyjmując broń, ładując magazynek.... nie czekaj... od 3 min jesteś martwy a twoich dzieci już nikt nie obroni.

Widzisz subtelną różnicę? Dzisiaj prawdopodobieństwo że ktoś zaatakuje ciebie i twoją rodzinę z użyciem broni ostrej jest bliskie zeru.

Z użyciem broni PALNEJ (ostry to może być nóż ;) ) może i jest nikłe. A że napastnikiem będzie posiadacz LEGALNEJ broni jest ZEROWE.

Ale prawdopodobieństwo, że napadną ciebie z nożem czy łomem jest DUŻO większe. Jak będziesz sie bronić przed nimi ? Nożem ? Łomem ? Ćwiczysz posługiwanie sie nożem w obronie własnej ? Jesteś wielkim umięśnionym facetem? Super. A czy twoja żona jest ? ;) Czy będzie w stanie obronić siebie i małe dzieci gdy Ty będziesz w pracy ? Nożem ? Sama przeciwko trzem napastnikom ? Jeśli tak, to gratuluję żony. Naprawdę.

Z użyciem broni PALNEJ (ostry to może być nóż ) może i jest nikłe. A że napastnikiem będzie posiadacz LEGALNEJ broni jest ZEROWE.

Twoja przenikliwość i zdolność do przewidywania przyszłości jest zadziwiająca przy czym wogóle pominąłeś to co napisałem o prawdopodobieństwie napadu z użyciem broni (niech ci będzie) palnej.

Ale prawdopodobieństwo, że napadną ciebie z nożem czy łomem jest DUŻO większe. Jak będziesz sie bronić przed nimi ? Nożem ? Łomem ?

Nie no przecież będę biegł do sejfu jak tylko zobaczę napastnika w mojej sypialni mierzącego do mnie z broni palnej... chyba nie zdążę do tego sejfu :-?

A żona? Żona będzie miała taki sam problem jak ja z dostaniem się do sejfu po broń.

Podsumowując:

Gdyby chciało cię się zrobić jakiekolwiek testy na reakcję to bezsprzecznie wyjdzie z nich że podczas napadu nie jesteś w stanie użyć swojej broni (bo jest zamknięta) Co więcej - twój napastnik (posiadając broń palną w ręku - legalną czy też nie) rozwali w tym czasie połowę twojej rodziny. Co zyskujesz?

Niestety nic poza ułudą bezpieczeństwa.

Ale jest coś ważniejszego. Dzisiaj napady odbywają się najczęściej bez broni palnej - głównie dlatego że napastnicy są przekonani że w normalnym domu nikt nie ma takiej broni. Jeżeli prawo będzie dopuszczać otrzymanie broni, napastnicy bardzo szybko wyposażą się w taką broń. A wiesz jak to się skończy? Ze strachu ze do nich strzelisz zastrzelą cię pierwsi (przypomnę że broń masz zamkniętą w sejfie)

Teraz troszkę rozumiesz? Strach jest obosiecznym narzędziem.

Twoja argumentacja dotyczy tylko sytuacji kompletnego zaskoczenia, zdarzają zię też inne sytuacje np. napadów zuchwałych, pijanych sprawców. W takich wypadkach zgadzasz się, że jest możliwa obrona z użyciem posiadanej broni?

Druga sprawa, piszesz, że jak będą się spodziewać oporu zbrojnego to sami się uzbroją. Ale tylko najbardziej zdeprawowani, większość zrezygnuje i to ma odbicie w statystykach i o to mam chodzi. A że to nie jest idealne rozwiązanie... Na tym świecie nie ma ideałów

Przede wszystkim nie rozumiem, dlaczego broń ma być w sejfie a nie stać za zasłonką przy łóżku. Bo o to chodzi. Owszem, trzeba OBECNIE przechowywać broń w sejfie. Ale to nie znaczy, że nie można jej z tego sejfu wyjąć. Choćby do czyszczenia, czy też do zapakowania do kuferka, aby pojechać na strzelnicę. Albo, że przepisy dotyczące przechowywania broni nie zmienią się wraz z dopuszczeniem "broni do obrony miru domowego".

Ale jest coś ważniejszego. Dzisiaj napady odbywają się najczęściej bez broni palnej - głównie dlatego że napastnicy są przekonani że w normalnym domu nikt nie ma takiej broni. Jeżeli prawo będzie dopuszczać otrzymanie broni, napastnicy bardzo szybko wyposażą się w taką broń. A wiesz jak to się skończy? Ze strachu ze do nich strzelisz zastrzelą cię pierwsi (przypomnę że broń masz zamkniętą w sejfie)

Tak, napastnicy obecnie wiedzą, że w 99,99% przypadków ofiara jest bezbronna. Dlatego na nią napadają. Bo mało ryzykują. Jeśli nie mieliby takiej pewności to spora część napastników uznałaby, że ryzyko jest zbyt duże i nie napadaliby. Wbrew pozorom bandyci też mają instynkt samozachowawczy i dlatego wolą napadać bezbronne ofiary niż uzbrojonych Policjantów. Owszem, mogą zaopatrzyć się w nielegalną broń palną. Ale to też podnosi ryzyko ich działania, bo inny jest paragraf na napad a inny na posiadanie nielegalnej broni. I taka broń też kosztuje. Dlatego nie sądzę, aby wszyscy menele od razu wyposażyli się w pistolety.

Znowu jest to kwestia wolności i wolności wyboru. Ja chciałbym mieć wybór. I nie odmawiam tego wyboru przeciwnikom posiadania broni. Zauważcie, że przeciwieństwem zakazu posiadania broni palnej nie jest złagodzenie przepisów itp. Przeciwieństwem jest NAKAZ posiadania ! A ja wcale nie jestem za NAKAZEM posiadania broni palnej. Owszem, w USA jest co najmniej jedno miasteczko w którym władze NAKAZAŁY obywatelom posiadanie broni, bo nie radziły sobie z utrzymaniem porządku. I po wprowadzeniu tego nakazu przestępczość drastycznie spadła. Ale wracając do wolności uważam, że nie powinno być OBOWIĄZKU posiadania broni palnej. Tylko możliwość i wybór. Twój wybór. Ja nie zmuszam ciebie do zakupu pistoletu a Ty nie zabraniaj mi takiej możliwości. Szczególnie, że ja wolę sie skutecznie bronić w domu przed napastnikami. W czym ci przeszkadza to, że będę posiadał w domu broń palną ? Chcesz mnie napaść, że tak bardzo pragniesz abym był bezbronny ? ;)

Wojtek, sorry, ale ty przedstawiasz argumenty jak rozkapryszony dzieciak :roll:

To ja już wolę kłócić się z Kuną :wink:

- broń za zaslonką :o i to pewnie nabita? czy może naboje w sejfie, albo non-stop w kieszeni?

- czyścić będziesz codziennie, aby mieć ją pod ręką?

- jak ty będziesz w pracy, to żona ma zastrzelić napastnika? kto ją tego nauczy?

a ty jesteś pewien, że potrafiłbyś to zrobić, nie odstrzeliwując sobie fiuta przy wyciąganiu giwery z kieszeni?

Ja miałam zezwolenie i broń. Ale po parunastu latach stwierdziłam, że nie potrafiłabym jej skutecznie użyć. Lata nie te :roll: Dlatego broń zdałam.

Twoja argumentacja dotyczy tylko sytuacji kompletnego zaskoczenia, zdarzają zię też inne sytuacje np. napadów zuchwałych, pijanych sprawców. W takich wypadkach zgadzasz się, że jest możliwa obrona z użyciem posiadanej broni?

No już nie wiem jak to napisać.... Czy moja argumentacja dotyczy sytuacji kompletnego zaskoczenia? Pewnie że tak! Bo każdy napad jest zaskoczeniem. Inne sytuacje o których piszesz: napady zuchwałe itd... no dalej nie wiem jak miałbyś im przeciwdziałać z użyciem broni.

Druga sprawa, piszesz, że jak będą się spodziewać oporu zbrojnego to sami się uzbroją.

Tak wg mnie będzie to wyglądać.

Ale tylko najbardziej zdeprawowani, większość zrezygnuje i to ma odbicie w statystykach i o to mam chodzi.

Jakich statystykach? Gdzie? W europie? Bo chyba nie chodziło ci o przykład USA ;) Poza tym nie wierzę że tak się stanie.

Dalej niestety nikt mnie nie przekonał że broń w domu (w sejfie) na cokolwiek się przyda podczas napadu. Czas jaki jest potrzebny aby się do niej dostać jest zbyt długi i nie da się sprawnie reagować, a sytuacja w której napastnik spodziewa się ze broń w domu jest to odpowiednio się do tego przygotuje i pośle ci kulkę na schodach nie pytając nawet co i jak.

Decydując się na napad będzie gotowy na wszystko, a Wy zwollenicy posiadania broni niestety nie będziecie nigdy gotowi do odparcia ataku.[/b]

Informacja z dnia dzisieszego

Skarżył się na głośną muzykę - został zastrzelony

41-letni Australijczyk, który poszedł zwrócić uwagę sąsiadowi na zbyt głośną muzykę, został zastrzelony - podano w Sydney.

Stephen Holmes, ojciec czworga dzieci, zmarł na trawniku przed domem sąsiada w Wollongong na południe od Sydney. Przyczyną śmierci - wynika ze wstępnych ustaleń - był strzał w serce.

Mężczyzna udał się do sąsiada, by zwrócić mu uwagę na trwający wiele godzin głośny koncert. Odpowiedzią był strzał - twierdzą media australijskie. Policja wypowiada się ostrożniej, zastrzegając, że prowadzi śledztwo w sprawie, usiłując ustalić okoliczności śmierci Holmesa.

źródło - http://wiadomosci.onet.pl/1647580,12,item.html

Informacja z dnia wczorajszego:

...Z kolei jedna osoba zginęła, a cztery zostały ranne w wyniku zderzenia dwóch samochodów osobowych w miejscowości Tabor między Górą Kalwarią a Mińskiem Mazowieckim - podała Komenda Stołeczna Policji. Ruch odbywa się tam wahadłowo.

Wojtek, sorry, ale ty przedstawiasz argumenty jak rozkapryszony dzieciak :roll:

To ja już wolę kłócić się z Kuną :wink:

- broń za zaslonką :o i to pewnie nabita? czy może naboje w sejfie, albo non-stop w kieszeni?

- czyścić będziesz codziennie, aby mieć ją pod ręką?

- jak ty będziesz w pracy, to żona ma zastrzelić napastnika? kto ją tego nauczy?

a ty jesteś pewien, że potrafiłbyś to zrobić, nie odstrzeliwując sobie fiuta przy wyciąganiu giwery z kieszeni?

Ja miałam zezwolenie i broń. Ale po parunastu latach stwierdziłam, że nie potrafiłabym jej skutecznie użyć. Lata nie te :roll: Dlatego broń zdałam.

Majka - bardzo dobrze powiedziane :)

Większość ludzi myśli że jak będzie miała broń w domu to będzie się ją posługiwać jak na amerykańskich filmach :):):) Odbezpieczona broń pod poduszką :) - żart czy po prostu brak wyobraźni?

Wojtek

Teks o broni za zasłonką rozbawił mnie do łez - serio - naprawdę proponuję odpuścić sobie kolejną edycję Brudnego Harrego :)

Co do sposobu przechowywania broni to jak sobie to wyobrażacie? Cały czas z szelkami i w marynarce w drodze do rusznikarza?