Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściana trójwarstwowa

aniagrab

Recommended Posts

Ściany to ok 30 % strat cieplnych domu, zatem nie należy demonizować tego elementu. Ale z Twoich założeń wynika że będzie to ciepła ściana.

Dla przykładowego pustaka "U" 25 cm + 15 cm styro + 12 cm cegła klinkierowa będzie to ok 0,23 W/m2*K - ściana cieplutka.

Oczywiście klinkier traktowany jest jako warstwa ozdobno-ochronna, bo wartości izolacyjnych nie ma praktycznie żadnych.

Ale to w ścianie 3W norma, bez wględu na rodzaj zewnętrznej warstwy.

wydawało mi się, że wełna jest lepszym materiałem w drodze do ciepłego domu niż styropian.... i że w ścianch trójwarstwowych daje się raczej wełnę...

Do do cen to wiem, że klinkier nie jest najtańszy ale to jest dom parterowy z użytkowym poddaszem z dużą iloscia przeszkleń więc ścian dużo nie będzie :-D

wydawało mi się, że wełna jest lepszym materiałem w drodze do ciepłego domu niż styropian.... i że w ścianch trójwarstwowych daje się raczej wełnę...

mi wydawało sie odwrotnie

dałem więc styropian

Czy taki dom będzie ciepły?

dzięki za pomoc

Anka

będzie - pod warunkiem ze będzie ogrzewany ...

... Czy ktoś z Was tak budował? Jakie są Wasze doświadczenia? ...

niestety - ja tylko trójwarstwowa ale bez klinkieru - dlatego w tym wypadku nie pomoge

Witam,

zastanawiam się nad wyborem rodzaju ściany. Zastanawiam się nad ścianą trójwarstwową - max ceramiczny + wełna 15 cm + plus klinkier.

Czy ktoś z Was tak budował? Jakie są Wasze doświadczenia? Czy taki dom będzie ciepły?

dzięki za pomoc

Anka

Ja bym nie bawił się w wełnę , (drogo, moze zamoknać, trzeba wentylowac, własciwosci paraprzepuszczelne sciany z wełna - marketingowy bełkot).

Co do 3 warstwowej , to ja taka mam 25 cm pustak, 16 cm stropian (10+6 na zakładke), na czesci cegła 12 na cześci klinkier.

Co do właściwosci sciany jestm bardzo zadowolony. Co do klinkiery nie robił bym go wcale (wyszło średnio), trzeba miec ekipe artystów aby być zadowolonym z efektów.

W moim przypadku efekt psuja krzywe cegły , niestarane wykonanie fug,

odpryski na cegłach. Na klinkier szkoda pieniedzy, czasu i nerwów. Murarze przy klinkierze byli pilnowani :-), 5 rządków wymurowali, 2 rozbierali i tak po woli do góry, a i tak wyszlo jak wyszlo

przekonuje mnie argument, że wełna może zamoknąć i chyba dlatego lepszy jest styropian...

A czy ściana 25 porotherm plus 10 i 6 styropian ułożony na zakładkę plus klinkier będzie ciepła? Czy na ocieplene dachu 20 cm wełny wystarczy?

dziękuję za wszystkie rady :-)

Spokojnie wystarczy, będzie cieplutko.

Chyba, że dasz niewspółmiernie słabe cieplnie okna i drzwi.

przekonuje mnie argument, że wełna może zamoknąć i chyba dlatego lepszy jest styropian...

A czy ściana 25 porotherm plus 10 i 6 styropian ułożony na zakładkę plus klinkier będzie ciepła? Czy na ocieplene dachu 20 cm wełny wystarczy?

Skoro planujesz tyle ocieplenia, to spokojnie możesz ścianę wymurować z czegoś tańszego niż porotherm. Nie orientuję się w cenach obecnie, ale jakiś siporex 25 cm zupełnie wystarczy. To taki szary ytong, tylko nieco cięższy(gęstszy/m3).Jeśli tylko spełni normy wytrzymałościowe dla Twojego domku(a pewnie spełni), to nie ma co przepłacać. I dużo łatwiej bedzie coś schować w ścianach, w razie potrzeby.Zresztą wTwoim przypadku zwykłe Maxy czy U, jeśli tylko będą tańsze od poro, świetnie spełnią swoje zadanie.

Zastanawiam się czy nie lepiej dać grubszej ściany z porothermu a cieńszego styropianu do tego?

Jak ma się przenikalność ciepła do proporcji ścian do styropianu - wiecie może?

może wiecie i może sobie policzyć - kwestia jakie ściany co i jaka grubość warstw

dziesiec lat temu tak budowalem -

17,5 cm Poroton najczesciej szlifowany na klej

10 cm welna ( w tamtym wieku to bylo duzo :D )

2 cm pustka

10 - 11 cm cegla elewacyjna

razem ok 40cm

bardzo wazne bylo dokladne wykonanie zet - izolacji

"modna" byla druga izolacja na wysokosci ok. 60 cm chroniaca przed woda odbitą z opadow ( tylko cegla elewacyjna)

pisze o tym , bo jestem ciekaw jak jest wykonana izolacja

na zdjeciu powyzej ?

Ja bym nie dawal porothermu , ale pustaka max albo uni - wyjdzie taniej i solidniej i tak samo ciepło. Dach 25.

Sam mam konfiguracje jak wyzej.