aniagrab 19.11.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Witam,zastanawiam się nad wyborem rodzaju ściany. Zastanawiam się nad ścianą trójwarstwową - max ceramiczny + wełna 15 cm + plus klinkier. Czy ktoś z Was tak budował? Jakie są Wasze doświadczenia? Czy taki dom będzie ciepły?dzięki za pomocAnka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 19.11.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ściany to ok 30 % strat cieplnych domu, zatem nie należy demonizować tego elementu. Ale z Twoich założeń wynika że będzie to ciepła ściana.Dla przykładowego pustaka "U" 25 cm + 15 cm styro + 12 cm cegła klinkierowa będzie to ok 0,23 W/m2*K - ściana cieplutka.Oczywiście klinkier traktowany jest jako warstwa ozdobno-ochronna, bo wartości izolacyjnych nie ma praktycznie żadnych.Ale to w ścianie 3W norma, bez wględu na rodzaj zewnętrznej warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.11.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ściany to ok 30 % strat cieplnych domu, zatem nie należy demonizować tego elementu. od ilu % zaczyna się demonizowanie 40% w objętości 0,5 dm3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagrab 19.11.2007 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 wydawało mi się, że wełna jest lepszym materiałem w drodze do ciepłego domu niż styropian.... i że w ścianch trójwarstwowych daje się raczej wełnę... Do do cen to wiem, że klinkier nie jest najtańszy ale to jest dom parterowy z użytkowym poddaszem z dużą iloscia przeszkleń więc ścian dużo nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 wydawało mi się, że wełna jest lepszym materiałem w drodze do ciepłego domu niż styropian.... i że w ścianch trójwarstwowych daje się raczej wełnę... mi wydawało sie odwrotnie dałem więc styropianCzy taki dom będzie ciepły? dzięki za pomoc Anka będzie - pod warunkiem ze będzie ogrzewany ...... Czy ktoś z Was tak budował? Jakie są Wasze doświadczenia? ... niestety - ja tylko trójwarstwowa ale bez klinkieru - dlatego w tym wypadku nie pomoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba75 19.11.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Witam, zastanawiam się nad wyborem rodzaju ściany. Zastanawiam się nad ścianą trójwarstwową - max ceramiczny + wełna 15 cm + plus klinkier. Czy ktoś z Was tak budował? Jakie są Wasze doświadczenia? Czy taki dom będzie ciepły? dzięki za pomoc Anka Ja bym nie bawił się w wełnę , (drogo, moze zamoknać, trzeba wentylowac, własciwosci paraprzepuszczelne sciany z wełna - marketingowy bełkot). Co do 3 warstwowej , to ja taka mam 25 cm pustak, 16 cm stropian (10+6 na zakładke), na czesci cegła 12 na cześci klinkier. Co do właściwosci sciany jestm bardzo zadowolony. Co do klinkiery nie robił bym go wcale (wyszło średnio), trzeba miec ekipe artystów aby być zadowolonym z efektów. W moim przypadku efekt psuja krzywe cegły , niestarane wykonanie fug, odpryski na cegłach. Na klinkier szkoda pieniedzy, czasu i nerwów. Murarze przy klinkierze byli pilnowani , 5 rządków wymurowali, 2 rozbierali i tak po woli do góry, a i tak wyszlo jak wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vittorio 20.11.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Czy ktoś sie orientuje jaki jest koszt 1m2 ściany trójwarstwowej na obecną chwilę. Max ok 3zł za sztukę, wełna 18- ?zł, klinkier 2,5zł za sztukę + fuga ?zł+ zaparawa ?zł itd. Ile to orientacyjnie wychodzi za m2 materiału bez robocizny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 20.11.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Mam ścianę 3 warstwową, jednak bez klinkieru tylko Porotherm 25 P+W + 2 x 5 wełna + 12 P+W. Okna 5 komorowe k 1,1 i skosy wylewane, welna na stropie.Nie narzekam, jest cieplutko.Fotka z budowyhttp://maszewo.republika.pl/images/P4010058D.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagrab 21.11.2007 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 przekonuje mnie argument, że wełna może zamoknąć i chyba dlatego lepszy jest styropian... A czy ściana 25 porotherm plus 10 i 6 styropian ułożony na zakładkę plus klinkier będzie ciepła? Czy na ocieplene dachu 20 cm wełny wystarczy? dziękuję za wszystkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagrab 21.11.2007 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Zastanawiam się czy nie lepiej dać grubszej ściany z porothermu a cieńszego styropianu do tego? Jak ma się przenikalność ciepła do proporcji ścian do styropianu - wiecie może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 21.11.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 przekonuje mnie argument, że wełna może zamoknąć i chyba dlatego lepszy jest styropian... A czy ściana 25 porotherm plus 10 i 6 styropian ułożony na zakładkę plus klinkier będzie ciepła? Czy na ocieplene dachu 20 cm wełny wystarczy? dziękuję za wszystkie rady Spokojnie wystarczy, będzie cieplutko. Chyba, że dasz niewspółmiernie słabe cieplnie okna i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 21.11.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 przekonuje mnie argument, że wełna może zamoknąć i chyba dlatego lepszy jest styropian... A czy ściana 25 porotherm plus 10 i 6 styropian ułożony na zakładkę plus klinkier będzie ciepła? Czy na ocieplene dachu 20 cm wełny wystarczy? dziękuję za wszystkie rady Skoro planujesz tyle ocieplenia, to spokojnie możesz ścianę wymurować z czegoś tańszego niż porotherm. Nie orientuję się w cenach obecnie, ale jakiś siporex 25 cm zupełnie wystarczy. To taki szary ytong, tylko nieco cięższy(gęstszy/m3).Jeśli tylko spełni normy wytrzymałościowe dla Twojego domku(a pewnie spełni), to nie ma co przepłacać. I dużo łatwiej bedzie coś schować w ścianach, w razie potrzeby.Zresztą wTwoim przypadku zwykłe Maxy czy U, jeśli tylko będą tańsze od poro, świetnie spełnią swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.11.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Zastanawiam się czy nie lepiej dać grubszej ściany z porothermu a cieńszego styropianu do tego? Jak ma się przenikalność ciepła do proporcji ścian do styropianu - wiecie może? może wiecie i może sobie policzyć - kwestia jakie ściany co i jaka grubość warstw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorny7 21.11.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 dorzucę pytanie mam kupiony dom max 220 - 5cm styropian - max 220 dużo to czy małoczy trzeba docieplić ? Na razie okna stare ale w miare szczelne choć niektóre duże duże 2 X 240cm i 2 x 300. dlatego nie wiem czy ta sciana jest w normie czy takie się ociepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 21.11.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 dziesiec lat temu tak budowalem - 17,5 cm Poroton najczesciej szlifowany na klej 10 cm welna ( w tamtym wieku to bylo duzo ) 2 cm pustka 10 - 11 cm cegla elewacyjna razem ok 40cm bardzo wazne bylo dokladne wykonanie zet - izolacji "modna" byla druga izolacja na wysokosci ok. 60 cm chroniaca przed woda odbitą z opadow ( tylko cegla elewacyjna) pisze o tym , bo jestem ciekaw jak jest wykonana izolacja na zdjeciu powyzej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba75 22.11.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 przekonuje mnie argument, że wełna może zamoknąć i chyba dlatego lepszy jest styropian... A czy ściana 25 porotherm plus 10 i 6 styropian ułożony na zakładkę plus klinkier będzie ciepła? Czy na ocieplene dachu 20 cm wełny wystarczy? dziękuję za wszystkie rady Ja bym nie dawal porothermu , ale pustaka max albo uni - wyjdzie taniej i solidniej i tak samo ciepło. Dach 25. Sam mam konfiguracje jak wyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniagrab 22.11.2007 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 ok.czyli zgodnie z Waszymi radami najlepsze będzie Max plus styropian 16 cm plus klinkier.Projekt domu mam w oparciu o ytong 36,6 - na pewno to zminię. Czy muszę poszerzać w projekcie ławę fundamentową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.11.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 ok. czyli zgodnie z Waszymi radami najlepsze będzie Max plus styropian 16 cm plus klinkier... a gdzie to wyczytałaś ? "waszymi" - kogo masz na mysli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 22.11.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Tak samo uważam że zastosowanie porothermu w ścianie 3warstwoeoj to pomyłka. Znacznie lepszy jest mocny Max albo Uni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 23.11.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Tak samo uważam że zastosowanie porothermu w ścianie 3warstwoeoj to pomyłka. Znacznie lepszy jest mocny Max albo Uni . Patrz jaki ja błąd straszny popełniłem A możesz wyjaśnić dlaczego poro w ścianie 3W to pomyłka i w czym max jest lepszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts