Duży Boban 19.11.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 w październiku 2006 strop był był zalewany a kilka dni temu zauważyłem pierwszą rysę na w miejscu gdzie była zrobiona belka żelbetowa pod słupek drewniany podpierający płatew. Rysa skręca malowniczo i dalej biegnie kawałek wzdłuż żebra rozdzielczego. Stali na ten strop (belki żelbetowe, żebra rozdzielcze, wieńce) poszło więcej niż w projekcie, murarz mówił, że przy budowie metra w Warszawie zużywali mniej stali Beton B20. Na pohybel terivie, trza było lać monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.11.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 jedno jest pewne, murarz nie widziałile stali poszło na metro ilość nie oznacza, że dobrze u mnie też teriva (a raczej tynk na niej) popękał, tyle że na to wpływu nie miałem, znam chałupy z terivą i wszystko ok, więc jednoznacznie nie da się zawyrokować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 19.11.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ja tez mam rysy na tynku gipsowym z agregatu połozonym na terivie 6 rys około 1-1,5m długości biegnie idealnie wzdłuż belek żelbetowych. Rysy pojawiły się jakieś 4 m-ce po tynkowaniu przy okazji robienia gładzi. Podobnie jak u bobana stali na belki i żebra poszło koszmarnie dużo, a tu taki zonk Mój malarz poszerzył rysy, zalepił akrylem, zagipsował i pomalował - na razie ok. Generalnie rozczarowanie, zwłaszcza, że teriva wymaga spoooro roboty i materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.11.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Stali na ten strop (belki żelbetowe, żebra rozdzielcze, wieńce) poszło więcej niż w projekcie zgodnie z PN od 2002 roku każdy strop teriva winien mieć jeszcze specjalne zbrojenie przypodporowe mocowania belek do wieńca, dla krótkich belek poniżej 4 metrów robi się to z siatki stalowej zalewanej na końcach belek, a dla długich belek powyżej 4 metrów z specjalnie robionych elementów w kształcie litery T, daszek idzie do wieńca, nóżka w belkę to zbrojenie nie pozwala uginać się belką żeby właśnie nic nie pękało Dokałdnie jak wyżej. Ja dałem takie zbrojenie podporowe nawet w garazu wolnostojącym przy Teriva 4.0/1. Problem polega na tym że ekipa murarska widziała takie zbrojenie pierwszy raz i oczwyście była zdania że znowu coś wymyslam i daje im dodatkową pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 19.11.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ja tez mam rysy na tynku gipsowym z agregatu połozonym na terivie 6 rys około 1-1,5m długości biegnie idealnie wzdłuż belek żelbetowych. Rysy pojawiły się jakieś 4 m-ce po tynkowaniu przy okazji robienia gładzi. Podobnie jak u bobana stali na belki i żebra poszło koszmarnie dużo, a tu taki zonk Mój malarz poszerzył rysy, zalepił akrylem, zagipsował i pomalował - na razie ok. Generalnie rozczarowanie, zwłaszcza, że teriva wymaga spoooro roboty i materiału. U mnie też teriva -od lipca -i trudno ocenic czy jest OK -bo jeszcze nie otynkowana i nie okazuje żadnych zmian Chodzi mi o ten tynk gipsowy z agregatu (u nas będą w kwietniu) -czy tynkarze dawali pod tynk siatkę na calości sufitu? bo podobno tak trzeba przy stropie gęstożebrowym -moze to wystarczy, żeby nie było widocznych pęknięc tynku ? naprawdę mnie nastraszyliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 19.11.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ja też mam zbrojenie, o którym pisał mpoplaw - mój majster powiedział, że zawsze strop teriva popęka, bo jest wykonany z dwóch surowców: beton i pustaki (ja mam keramzytowe) i zalecił na sufit płyty kartonowo-gipsowe jako wykończenie oczywiście. Może to i logiczne wytłumaczenie , ale pytanie to raczej do fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 19.11.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ja tez mam rysy na tynku gipsowym z agregatu połozonym na terivie 6 rys około 1-1,5m długości biegnie idealnie wzdłuż belek żelbetowych. Rysy pojawiły się jakieś 4 m-ce po tynkowaniu przy okazji robienia gładzi. Podobnie jak u bobana stali na belki i żebra poszło koszmarnie dużo, a tu taki zonk Mój malarz poszerzył rysy, zalepił akrylem, zagipsował i pomalował - na razie ok. Generalnie rozczarowanie, zwłaszcza, że teriva wymaga spoooro roboty i materiału. U mnie też teriva -od lipca -i trudno ocenic czy jest OK -bo jeszcze nie otynkowana i nie okazuje żadnych zmian Chodzi mi o ten tynk gipsowy z agregatu (u nas będą w kwietniu) -czy tynkarze dawali pod tynk siatkę na calości sufitu? bo podobno tak trzeba przy stropie gęstożebrowym -moze to wystarczy, żeby nie było widocznych pęknięc tynku ? naprawdę mnie nastraszyliście U mnie żadnej siatki pod tynk nie dawali. Zabezpieczali tylko narożniki i dawali listwy odcinające przy oknach. Być moze ta siatka załatwi sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 19.11.2007 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Stali na ten strop (belki żelbetowe, żebra rozdzielcze, wieńce) poszło więcej niż w projekcie zgodnie z PN od 2002 roku każdy strop teriva winien mieć jeszcze specjalne zbrojenie przypodporowe mocowania belek do wieńca, dla krótkich belek poniżej 4 metrów robi się to z siatki stalowej zalewanej na końcach belek, a dla długich belek powyżej 4 metrów z specjalnie robionych elementów w kształcie litery T, daszek idzie do wieńca, nóżka w belkę to zbrojenie nie pozwala uginać się belką żeby właśnie nic nie pękało Terefere. Chodzi o siatki P1 i P3? Były, pytałem nawet o nie: http://forum.muratordom.pl/siatka-podporwa,t79872.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.11.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 a w którym miejscu widzisz terefere? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurg 19.11.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 ........ a umnie teriwa I jest od lipca 2001 (!), tynk od lipca 2003 i brak rys. Może po prostu wszystko zostało zrobione zgodnie ze sztuką ? Beton (nadbeton) na belkach i garach - B20, tynk - cem-wap, kręcony na budowie wg przepisu tynkarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.11.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Myślę, że to nie kwestia technologii, tylko wykonania. U mnie jest teriva od 2 lat i nie ma żadnych rys. Strop nad salonem i kuchnią ma 9,5x4,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 19.11.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ale zauważcie że dom też osiada i może to też ma wpływa na te rysy (pęknięcia) Ja też mam w projekcie terivę i w najszerszym miejscu belki będą miały ok 6,5 m szerokości i będą chyba 1 lub 2 żebra rozdzielcze i mam nadzieję że nie będzie spękań. Na pewno trzeba pamiętać o odpowiednim podparciu belek, zwrócę na to uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNCF 19.11.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.11.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Terefere. Chodzi o siatki P1 i P3? Były, pytałem nawet o nie: http://forum.muratordom.pl/siatka-podporwa,t79872.htm czegoś nie rozumiem piszesz że dałeś żebra rozdzielcze + siatki przyporporowe, a to się ze sobą kłóci, ponieważ żebra rozdzielcze daje się jak długość belki jest większa niż 4 metry, a wtedy stosowanie siatek nie ma sensu, zamiast nich trzeba dać zbrojenia przypodporowe w kształcie litery T mpoplaw no co Ty jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Czy Ty przypadkiem nie dałeś zbrojenia podporowego zamiast żebra rozdzielczego. Siatki T daje się od pewnej rozpiętości stropu dla danego rodzaju stropu Terivy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.11.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Przy stropie Teriva ważne jest jeszcze odpowiednie przygotowanie stropu czyli najlepiej szpachlowanie przed właściwym tynkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.11.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 o! a co to daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.11.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Przy stropie Teriva ważne jest jeszcze odpowiednie przygotowanie stropu czyli najlepiej szpachlowanie przed właściwym tynkowaniem. :D:D:D:D dobre moja teriva ma 4 lata zero pęknięć tynk tradycyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 19.11.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 o! a co to daje nie wiem ale mój nieszpachlowany i kurna nie pęka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 19.11.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 o! a co to daje nie wiem ale mój nieszpachlowany i kurna nie pęka Tak sie zastanawiam czy swój tynkować. Wszystkie "gary" całe, niepopękane, moze tylko pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.11.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 o! a co to daje nie wiem ale mój nieszpachlowany i kurna nie pęka Tak sie zastanawiam czy swój tynkować. Wszystkie "gary" całe, niepopękane, moze tylko pomalować a kable el wkuj w gary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts