Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Teriva jest do kitu

Recommended Posts

w październiku 2006 strop był był zalewany a kilka dni temu zauważyłem pierwszą rysę na w miejscu gdzie była zrobiona belka żelbetowa pod słupek drewniany podpierający płatew. Rysa skręca malowniczo i dalej biegnie kawałek wzdłuż żebra rozdzielczego. Stali na ten strop (belki żelbetowe, żebra rozdzielcze, wieńce) poszło więcej niż w projekcie, murarz mówił, że przy budowie metra w Warszawie zużywali mniej stali :) Beton B20. Na pohybel terivie, trza było lać monolit.

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jedno jest pewne, murarz nie widziałile stali poszło na metro

ilość nie oznacza, że dobrze

u mnie też teriva (a raczej tynk na niej) popękał, tyle że na to wpływu nie miałem, znam chałupy z terivą i wszystko ok, więc jednoznacznie nie da się zawyrokować

Ja tez mam rysy na tynku gipsowym z agregatu połozonym na terivie :-? 6 rys około 1-1,5m długości biegnie idealnie wzdłuż belek żelbetowych. Rysy pojawiły się jakieś 4 m-ce po tynkowaniu przy okazji robienia gładzi. Podobnie jak u bobana stali na belki i żebra poszło koszmarnie dużo, a tu taki zonk

Mój malarz poszerzył rysy, zalepił akrylem, zagipsował i pomalował - na razie ok.

Generalnie rozczarowanie, zwłaszcza, że teriva wymaga spoooro roboty i materiału.

Stali na ten strop (belki żelbetowe, żebra rozdzielcze, wieńce) poszło więcej niż w projekcie

zgodnie z PN od 2002 roku każdy strop teriva winien mieć jeszcze specjalne zbrojenie przypodporowe mocowania belek do wieńca, dla krótkich belek poniżej 4 metrów robi się to z siatki stalowej zalewanej na końcach belek, a dla długich belek powyżej 4 metrów z specjalnie robionych elementów w kształcie litery T, daszek idzie do wieńca, nóżka w belkę

to zbrojenie nie pozwala uginać się belką żeby właśnie nic nie pękało

Dokałdnie jak wyżej.

Ja dałem takie zbrojenie podporowe nawet w garazu wolnostojącym przy Teriva 4.0/1.

Problem polega na tym że ekipa murarska widziała takie zbrojenie pierwszy raz i oczwyście była zdania że znowu coś wymyslam i daje im dodatkową pracę.

Ja tez mam rysy na tynku gipsowym z agregatu połozonym na terivie :-? 6 rys około 1-1,5m długości biegnie idealnie wzdłuż belek żelbetowych. Rysy pojawiły się jakieś 4 m-ce po tynkowaniu przy okazji robienia gładzi. Podobnie jak u bobana stali na belki i żebra poszło koszmarnie dużo, a tu taki zonk

Mój malarz poszerzył rysy, zalepił akrylem, zagipsował i pomalował - na razie ok.

Generalnie rozczarowanie, zwłaszcza, że teriva wymaga spoooro roboty i materiału.

U mnie też teriva -od lipca -i trudno ocenic czy jest OK -bo jeszcze nie otynkowana i nie okazuje żadnych zmian :roll: Chodzi mi o ten tynk gipsowy z agregatu (u nas będą w kwietniu) -czy tynkarze dawali pod tynk siatkę na calości sufitu? bo podobno tak trzeba przy stropie gęstożebrowym -moze to wystarczy, żeby nie było widocznych pęknięc tynku :-? ? naprawdę mnie nastraszyliście :(

Ja też mam zbrojenie, o którym pisał mpoplaw - mój majster powiedział, że zawsze strop teriva popęka, bo jest wykonany z dwóch surowców: beton i pustaki (ja mam keramzytowe) i zalecił na sufit płyty kartonowo-gipsowe jako wykończenie oczywiście.

Może to i logiczne wytłumaczenie :roll: , ale pytanie to raczej do fachowców :-?

U mnie też teriva -od lipca -i trudno ocenic czy jest OK -bo jeszcze nie otynkowana i nie okazuje żadnych zmian :roll: Chodzi mi o ten tynk gipsowy z agregatu (u nas będą w kwietniu) -czy tynkarze dawali pod tynk siatkę na calości sufitu? bo podobno tak trzeba przy stropie gęstożebrowym -moze to wystarczy, żeby nie było widocznych pęknięc tynku :-? ? naprawdę mnie nastraszyliście :(

U mnie żadnej siatki pod tynk nie dawali. Zabezpieczali tylko narożniki i dawali listwy odcinające przy oknach. Być moze ta siatka załatwi sprawę.

Stali na ten strop (belki żelbetowe, żebra rozdzielcze, wieńce) poszło więcej niż w projekcie

zgodnie z PN od 2002 roku każdy strop teriva winien mieć jeszcze specjalne zbrojenie przypodporowe mocowania belek do wieńca, dla krótkich belek poniżej 4 metrów robi się to z siatki stalowej zalewanej na końcach belek, a dla długich belek powyżej 4 metrów z specjalnie robionych elementów w kształcie litery T, daszek idzie do wieńca, nóżka w belkę

to zbrojenie nie pozwala uginać się belką żeby właśnie nic nie pękało

Terefere. Chodzi o siatki P1 i P3? Były, pytałem nawet o nie: http://forum.muratordom.pl/siatka-podporwa,t79872.htm

Ale zauważcie że dom też osiada i może to też ma wpływa na te rysy (pęknięcia) :roll: Ja też mam w projekcie terivę i w najszerszym miejscu belki będą miały ok 6,5 m szerokości i będą chyba 1 lub 2 żebra rozdzielcze i mam nadzieję że nie będzie spękań. Na pewno trzeba pamiętać o odpowiednim podparciu belek, zwrócę na to uwagę.

Terefere. Chodzi o siatki P1 i P3? Były, pytałem nawet o nie: http://forum.muratordom.pl/siatka-podporwa,t79872.htm

czegoś nie rozumiem piszesz że dałeś żebra rozdzielcze + siatki przyporporowe, a to się ze sobą kłóci, ponieważ żebra rozdzielcze daje się jak długość belki jest większa niż 4 metry, a wtedy stosowanie siatek nie ma sensu, zamiast nich trzeba dać zbrojenia przypodporowe w kształcie litery T

mpoplaw no co Ty jedno nie ma nic wspólnego z drugim.

Czy Ty przypadkiem nie dałeś zbrojenia podporowego zamiast żebra rozdzielczego.

Siatki T daje się od pewnej rozpiętości stropu dla danego rodzaju stropu Terivy.