odaro 19.11.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Przy stropie Teriva ważne jest jeszcze odpowiednie przygotowanie stropu czyli najlepiej szpachlowanie przed właściwym tynkowaniem. :D:D:D:D dobre moja teriva ma 4 lata zero pęknięć tynk tradycyjny Tylko 4 lata... Prawie jakbym słyszał swoją ekipę czyli.... zawsze tak robiliśmy czyli tak jest dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.11.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 odaro, a Twoja po szpachlowaniu ile ma?? i jak sie sprawuje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 20.11.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 odaro, a Twoja po szpachlowaniu ile ma?? i jak sie sprawuje ?? Ja strop Teriva mam tylko w garażu wolnostojącym od 3 miesięcy jeszcze nie otynkowany i szczerze... to wisi mi czy popeka czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 20.11.2007 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 czegoś nie rozumiem piszesz że dałeś żebra rozdzielcze + siatki przyporporowe, a to się ze sobą kłóci, ponieważ żebra rozdzielcze daje się jak długość belki jest większa niż 4 metry, a wtedy stosowanie siatek nie ma sensu, zamiast nich trzeba dać zbrojenia przypodporowe w kształcie litery T Było żebro rozdzielcze i te siatki jak napisałem. Rozpiętość stropu 5,40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 20.11.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 To wtapiać siatkę z włókna w tynk gipsowy czy nie ?Bo producent tynku gipsowego zaleca takową na łączeniach dwóch materiałów czyli jak najbardziej ma to tutaj zastosowanie. Szczególnie że to pracuje mocniej niż ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.11.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 To wtapiać siatkę z włókna w tynk gipsowy czy nie ? Bo producent tynku gipsowego zaleca takową na łączeniach dwóch materiałów czyli jak najbardziej ma to tutaj zastosowanie. Szczególnie że to pracuje mocniej niż ściana. jakich dwóch materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 20.11.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Chyba chodzi o beton i pustak keramzytowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.11.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 ok skład: beton: kruszywo, cement (woda) pustak: kruszywo, cement (woda) same rozbieżności aha, zbrojenie w środku betonu więc nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 20.11.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Chyba chodzi o beton i pustak keramzytowy ... Właśnie o to chodzi. Ale jak tak sobie myśle to lepiej dać płyty kg. Wie ktoś jak to sensownie zrobić bez szyn (bo nie chce obniżac już pomieszczeń)? Normalnie dziury w pustakach i kołki rozporowe + ewentualnie klej gipsowy? Barbossa przecież to są różne materiały chociażby ze względu na funkcje jakie pełnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 20.11.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Chyba chodzi o beton i pustak keramzytowy ... Właśnie o to chodzi. Ale jak tak sobie myśle to lepiej dać płyty kg. Wie ktoś jak to sensownie zrobić bez szyn (bo nie chce obniżac już pomieszczeń)? Normalnie dziury w pustakach i kołki rozporowe + ewentualnie klej gipsowy? Barbossa przecież to są różne materiały chociażby ze względu na funkcje jakie pełnią. IW -ja się jednak zdecyduję na tynk gipsowy z agregatu- tylko każę ekipie dac na całości siatkę pod ten tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 20.11.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Najgorsze jest to że dzis chciałem otynkować sufit kotłowni a teraz to nie wiem jak lepiej to zrobić. Koszt porównywalny robota też tylko do płyt trzeba dwojga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 20.11.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Chyba chodzi o beton i pustak keramzytowy ... Właśnie o to chodzi. Ale jak tak sobie myśle to lepiej dać płyty kg. Wie ktoś jak to sensownie zrobić bez szyn (bo nie chce obniżac już pomieszczeń)? Normalnie dziury w pustakach i kołki rozporowe + ewentualnie klej gipsowy? Barbossa przecież to są różne materiały chociażby ze względu na funkcje jakie pełnią. Przykręs poprostu profile do stropu na dybrach i do tego przywal płyty gk- A nie lepiej byoby to otynkować. Odczekać z pare miechów - i potem na to przykleic tapętę z włokna szklanego - ładnie pomalowąc i spokój na wieki.... Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.11.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Barbossa przecież to są różne materiały chociażby ze względu na funkcje jakie pełnią. ja tu widzę jedną funkcję - strop siatka to na skraju różnych materiałów pod kątem różnej pracy ( i to raczej związanej z np rozszerzalnością niż obciążeniem), np gdy ceramiką dojeżdzasz do silki, gk-beton, itp, w tym przypadku siatka może pomóc, tylko czy jest taka potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 20.11.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Barbossa przecież to są różne materiały chociażby ze względu na funkcje jakie pełnią. ja tu widzę jedną funkcję - strop siatka to na skraju różnych materiałów pod kątem różnej pracy ( i to raczej związanej z np rozszerzalnością niż obciążeniem), np gdy ceramiką dojeżdzasz do silki, gk-beton, itp, w tym przypadku siatka może pomóc, tylko czy jest taka potrzeba siatka dobra......na ryby.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 20.11.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Barbossa przecież to są różne materiały chociażby ze względu na funkcje jakie pełnią. ja tu widzę jedną funkcję - strop siatka to na skraju różnych materiałów pod kątem różnej pracy ( i to raczej związanej z np rozszerzalnością niż obciążeniem), np gdy ceramiką dojeżdzasz do silki, gk-beton, itp, w tym przypadku siatka może pomóc, tylko czy jest taka potrzeba siatka dobra......na ryby.... Możesz rozwinąć? Bo jak dla mnie kawałek gipsu z zatopioną siatką i taki bez siatki zachowują się inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 20.11.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 IW -nie potrafię teraz znaleźc tego artykułu, ale w którymś muratorze było wprost napisane, że pod tynk gipsowy z agregatu na suficie gęstożebrowym daje się na całości siatkę. Ja dam -koszt żaden a nie będę sobie pluła w brodę, że nie dałam jakby co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 20.11.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Barbossa przecież to są różne materiały chociażby ze względu na funkcje jakie pełnią. ja tu widzę jedną funkcję - strop siatka to na skraju różnych materiałów pod kątem różnej pracy ( i to raczej związanej z np rozszerzalnością niż obciążeniem), np gdy ceramiką dojeżdzasz do silki, gk-beton, itp, w tym przypadku siatka może pomóc, tylko czy jest taka potrzeba siatka dobra......na ryby.... Możesz rozwinąć? Bo jak dla mnie kawałek gipsu z zatopioną siatką i taki bez siatki zachowują się inaczej może i inaczej ale jak terriw sklawiszuje to żadna siatka jej nie powstrzyma przed pęknięciem jak nie to i bez siatki bedzie dobrze......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 20.11.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Było żebro rozdzielcze i te siatki jak napisałem. Rozpiętość stropu 5,40. i masz odpowiedź, gwarancji ci na pewno nie uznają bo nie robiłeś zgodnie z normą ale może oni o tym nie wiedzą, a ty się nie przyznasz ?? Duży Boban lepiej poczytaj tutaj http://www.stropex.pl/?s=03 Nie wiem jaką masz terive ale dla teriva 4.0/1 siatki płaskie są do rozpiętości <=6m siatki zaginane czyli inaczej T są >6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 20.11.2007 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Ja widze ze co budowa to inny sufit na terrivie . Najtaniej wychodiz walnac tynki bezposrednio na terrivie tylko gorzej jak popeka. O jakim wzmocnienie tynku mowicie - jakas siatka, tapeta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 21.11.2007 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Było żebro rozdzielcze i te siatki jak napisałem. Rozpiętość stropu 5,40. i masz odpowiedź, gwarancji ci na pewno nie uznają bo nie robiłeś zgodnie z normą ale może oni o tym nie wiedzą, a ty się nie przyznasz ?? 1. Skąd ty wytrzasnąłeś gwarancję? Ryska na suficie na pewno nie jest powodem do reklamacji. 2. W instrukcji układania stropu. którą dostałem od producenta nie było informacji, o których piszesz 3. O zbrojeniu stropu decydował kierownik budowy i jestem dość mocno przekonany, że tak właśnie powinno być. Projekt był dużo mniej zazbrojony niż zrobiliśmy to na budowie. 4. Kierownika zwolniłem jakiś czas po zalaniu stropu. Każdy zrobi jak chce ale powtarzające się informacje o popękanych terivach są na tyle częsta, że dowodzą raczej wadliwości stropu niż czegokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts