Barbossa 21.11.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Każdy zrobi jak chce ale powtarzające się informacje o popękanych terivach są na tyle częsta, że dowodzą raczej wadliwości stropu niż czegokolwiek innego. smuty piszesz dowodzą raczej lenistwa wykonawcy i być może szeryfa są wytyczne techniczne wykonywania stropów w danej technologii, a że nie chce sie czytać/sprawdzić to wychodzą babole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 21.11.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 zauważyłem pierwszą rysę na w miejscu gdzie była zrobiona belka żelbetowa pod słupek drewniany podpierający płatew. Czy pod takie słupki nie powinno się robić tzw. podwaliny, choćby z deski. Myślę że Teriva jest ok, takie obciążenia jakie u mnie przenosiła włącznie z ustawionymi na stropie paletami namokniętych pustaków keramzytonowo betonowych(paleta ok 1200kg), pozwalają przypuszczać że ciężko jest coś w niej spie...przyć nawet jak się bardzo chce. Przy tych ilościach stali betonu, bez obawy nie zawali się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 21.11.2007 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 dowodzą raczej lenistwa wykonawcy i być może szeryfa są wytyczne techniczne wykonywania stropów w danej technologii, a że nie chce sie czytać/sprawdzić to wychodzą babole ziew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 dowodzą raczej lenistwa wykonawcy i być może szeryfa są wytyczne techniczne wykonywania stropów w danej technologii, a że nie chce sie czytać/sprawdzić to wychodzą babole ziew Mozesz sobie ziewać ale peknięcia są świadectwem nieudolnosci wykonawcy. Nie mówimy to o zwykłych rysach charakterystycznych dla każdej (nieomal) konsatrukcji żelbetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 21.11.2007 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 A jakie rysy są zwykłe? Są na to jakieś normy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.11.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 U mnie, po roku od otynkowania i po ponad pół roku od zamieszkania nic nie pęka. U moich znajomych na osiedlu (5 domów, wszyscy też mają Terrivę, i ta sama ekipa ją robiła) też nie pęka.Skłaniałbym się więc ku opinii, że Terriva jest ok, a jeśli pęka, to znaczy, że ktoś spieprzył sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 A jakie rysy są zwykłe? Są na to jakieś normy? Przy zwyklej konstrukcji rozwarcie rys do 0,3 mm. Zgodnie z normą "żelbetową". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 21.11.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Jeżeli belki mają dokładnie wykonane podparcie i są "związane" z wieńcem, mają żebra rozdzielcze z odpowiednią ilością "esek", to co tam może pękać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 21.11.2007 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 0,3 mm to ta rysa nie ma ale mnie to nie pociesza i zdania nie zmieniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Jeżeli belki mają dokładnie wykonane podparcie i są "związane" z wieńcem, mają żebra rozdzielcze z odpowiednią ilością "esek", to co tam może pękać? Belka bez rys nie pracuje jako żelbetowa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 0,3 mm to ta rysa nie ma ale mnie to nie pociesza i zdania nie zmieniam. Nie zmieniaj. To samo dotyczy monolitu czy innych stropów żelbetowych Jak nie chcesz miec rys kup strop sprężony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 21.11.2007 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Tyle, że na monolity ludzie się jakoś nie skarżą a na terivę co rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Tyle, że na monolity ludzie się jakoś nie skarżą a na terivę co rusz. Jak to mówią "bo ludzie są głupie lub leniwe".... Jak pisał Barbossa, mało kto czyta instrukcję i wymogi producenta. Zresztą to dotyczy wielu innych materiałów, nie jeden raz mogłem sobie obejrzeć co robi ludzik jak dostanie np. jakies mazidło. Smaruje a jak. Zajrzeć w instrukcję na opakowaniu nie raczy*. * choć to też w sumie obowiązek nadzoru aby wytłumaczyc ludzikowi co i jak ma robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Tyle, że na monolity ludzie się jakoś nie skarżą a na terivę co rusz. Jak to mówią "bo ludzie są głupie lub leniwe".... Jak pisał Barbossa, mało kto czyta instrukcję i wymogi producenta. Zresztą to dotyczy wielu innych materiałów, nie jeden raz mogłem sobie obejrzeć co robi ludzik jak dostanie np. jakies mazidło. Smaruje a jak. Zajrzeć w instrukcję na opakowaniu nie raczy*. * choć to też w sumie obowiązek nadzoru aby wytłumaczyc ludzikowi co i jak ma robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 21.11.2007 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Jak to mówią "bo ludzie są głupie lub leniwe".... O konstruktorach i producentach terivy można by jeszcze niejedno napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 21.11.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Jak to mówią "bo ludzie są głupie lub leniwe".... O konstruktorach i producentach terivy można by jeszcze niejedno napisać. A byłem przekonany, że chodzi o wykonawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Jak to mówią "bo ludzie są głupie lub leniwe".... O konstruktorach i producentach terivy można by jeszcze niejedno napisać. Niby co? Równie dobrze mógłbyś producenta samochodu pozwac o to,że jechałeś na bani , przyłozyłeś w słup i auto się zepsuło*. * odnosi sie głównie do projektantów, jesli chodzi o producentów to jak są garażowi to trudno cudów wymagać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 21.11.2007 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Ze zaprojektowane przez nich stropy rysują się mimo prawidłowego wykonania. Nie wszystkie rzecz jasna ale spora ich część. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.11.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Ze zaprojektowane przez nich stropy rysują się mimo prawidłowego wykonania. Nie wszystkie rzecz jasna ale spora ich część. no to podziel się swoimi doświadczeniami, może jakaś statystyka, najlepiej z autopsji, pewnie masz dostęp do opinii biegłych lub coś podobnego, dawaj bo to ważne aha, nie wiem jak inni, ale ŻADEN mój post nie został popełniony w celu przekonania Ciebie do terivy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 21.11.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Ze zaprojektowane przez nich stropy rysują się mimo prawidłowego wykonania. Nie wszystkie rzecz jasna ale spora ich część. Mnie się nigdy żadna teriva nie zarysowała, więc nie wierze w te mimo prawidłowego wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts