Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Teriva jest do kitu

Recommended Posts

Każdy zrobi jak chce ale powtarzające się informacje o popękanych terivach są na tyle częsta, że dowodzą raczej wadliwości stropu niż czegokolwiek innego.

smuty piszesz

dowodzą raczej lenistwa wykonawcy i być może szeryfa

są wytyczne techniczne wykonywania stropów w danej technologii, a że nie chce sie czytać/sprawdzić to wychodzą babole

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zauważyłem pierwszą rysę na w miejscu gdzie była zrobiona belka żelbetowa pod słupek drewniany podpierający płatew.

Czy pod takie słupki nie powinno się robić tzw. podwaliny, choćby z deski. Myślę że Teriva jest ok, takie obciążenia jakie u mnie przenosiła włącznie z ustawionymi na stropie paletami namokniętych pustaków keramzytonowo betonowych(paleta ok 1200kg), pozwalają przypuszczać że ciężko jest coś w niej spie...przyć nawet jak się bardzo chce. Przy tych ilościach stali betonu, bez obawy nie zawali się.

dowodzą raczej lenistwa wykonawcy i być może szeryfa

są wytyczne techniczne wykonywania stropów w danej technologii, a że nie chce sie czytać/sprawdzić to wychodzą babole

ziew

Mozesz sobie ziewać ale peknięcia są świadectwem nieudolnosci wykonawcy. Nie mówimy to o zwykłych rysach charakterystycznych dla każdej (nieomal) konsatrukcji żelbetowej.

U mnie, po roku od otynkowania i po ponad pół roku od zamieszkania nic nie pęka. U moich znajomych na osiedlu (5 domów, wszyscy też mają Terrivę, i ta sama ekipa ją robiła) też nie pęka.

Skłaniałbym się więc ku opinii, że Terriva jest ok, a jeśli pęka, to znaczy, że ktoś spieprzył sprawę.

Tyle, że na monolity ludzie się jakoś nie skarżą a na terivę co rusz.

Jak to mówią "bo ludzie są głupie lub leniwe"....

Jak pisał Barbossa, mało kto czyta instrukcję i wymogi producenta.

Zresztą to dotyczy wielu innych materiałów, nie jeden raz mogłem sobie obejrzeć co robi ludzik jak dostanie np. jakies mazidło. Smaruje a jak. Zajrzeć w instrukcję na opakowaniu nie raczy*.

* choć to też w sumie obowiązek nadzoru aby wytłumaczyc ludzikowi co i jak ma robić

Tyle, że na monolity ludzie się jakoś nie skarżą a na terivę co rusz.

Jak pisał Barbossa, mało kto czyta instrukcję i wymogi producenta.

Zresztą to dotyczy wielu innych materiałów, nie jeden raz mogłem sobie obejrzeć co robi ludzik jak dostanie np. jakies mazidło. Smaruje a jak. Zajrzeć w instrukcję na opakowaniu nie raczy*.

* choć to też w sumie obowiązek nadzoru aby wytłumaczyc ludzikowi co i jak ma robić

O konstruktorach i producentach terivy można by jeszcze niejedno napisać.

Niby co? :o

Równie dobrze mógłbyś producenta samochodu pozwac o to,że jechałeś na bani , przyłozyłeś w słup i auto się zepsuło*.

* odnosi sie głównie do projektantów, jesli chodzi o producentów to jak są garażowi to trudno cudów wymagać.

Ze zaprojektowane przez nich stropy rysują się mimo prawidłowego wykonania. Nie wszystkie rzecz jasna ale spora ich część.

no to podziel się swoimi doświadczeniami,

może jakaś statystyka, najlepiej z autopsji,

pewnie masz dostęp do opinii biegłych lub coś podobnego,

dawaj bo to ważne

aha, nie wiem jak inni, ale ŻADEN mój post nie został popełniony w celu przekonania Ciebie do terivy