Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przedarcia w folii paroprzepuszczalnej tyvek - pilne

olivka28

Recommended Posts

Witam, mam pytanie w jaki sposób naprawić przedarcia w folii tyvek, zanim położą dachówkę?

Zakleja się je od wewnatrz po ułożeniu dachówki (tak twierdziczy wykonawca), czy kolejnym płatem folii i specjalna taśmą od zewnątrz przed dachówką (to wydaje mi się bardziej logiczne, ale niestety jestem laikiem w sprawach budowlanych)? Pozdr.

Witam, mam pytanie w jaki sposób naprawić przedarcia w folii tyvek, zanim położą dachówkę?

Zakleja się je od wewnatrz po ułożeniu dachówki (tak twierdziczy wykonawca), czy kolejnym płatem folii i specjalna taśmą od zewnątrz przed dachówką (to wydaje mi się bardziej logiczne, ale niestety jestem laikiem w sprawach budowlanych)? Pozdr.

od wew samoprzylepna taśmą naprawczą

Jak nie masz jeszcze dachówki to dobrym rozwiązaniem będzie wklejenie takich trapezów szerszych od góry i węższych na dole. Taką łatkę przewlekasz przez dziurę tak, żeby górna (szersza część) była podklejona od spodu folii paroprzepuszczalnej, a dolna część naklejona z wierzchu.

Taki sposób zapewnia sprawne spływanie wody w dół połaci.

Darek

• 1 month później...
ponawiam pytanie!

czy nikomu ekipa nie zrobiła dziur w folii??? :o

tylko nasza jest do d...? :evil:

folia wygląda jak ser szwajcarski :evil:

Coroband - specjalna tasma do naprawy / przecięć , przerwań / membran paroprzepuszczalnych - stosowałem taką gdyż miałem kilka przerwań membrany po robotach dekarskich ...

Jeżeli masz pocietą membranę jak ser szwajcarski to bardzo źle świadczy o dekarzach ... - bardzo źle ...

Błąd polega na tym, że takie naprawy powinno się robić natychmiast gdyż po zakryciu dachówką części dziur już nie zauważysz. Najlepiej zaklejać z obu stron. Naprawa rozdarć powinna odbyć się na koszt wykonawcy. Koniecznie zażądaj pisemnej gwarancji na wykonane prace! Pozdrawiam.

No tak - najlepiej tak właśnie by było - tylko - gro uszkodzeń / przedarć i pęknięć membran dachowych powstaje podczas układania dachówki - dekarze je wykonują łążąc po dachu oczywiście nieuważnie ...

Trudno więc naprawiać obustronnie uszklodzenia memmbran po ułożeniu dachówki ... - pozostaje tylko klejenie taśmami naprawczymi od wewnątrz .

Coroband - specjalna tasma do naprawy / przecięć , przerwań / membran paroprzepuszczalnych - stosowałem taką gdyż miałem kilka przerwań membrany po robotach dekarskich ...

Jeżeli masz pocietą membranę jak ser szwajcarski to bardzo źle świadczy o dekarzach ... - bardzo źle ...

Polecam taśmę miałem kilka małych dziurek które zakleiłem tą taśmą, jest ok.

Wielokrotne przecięcie / przerwanie membrany to już przegięcie :evil: .

U nas dziur jest ok. 50 ( na powierzchnię ok. 260 m2) chociaz pewnie nie wszystkie wyłapałam.

Myślę, że określenie, że ekipa jest nieteges jak napisal pierwek jest łagodnym eufenizmem :) ja uzywam nieco dosadniejszych sformulowań.

Ekipa część już zakleiła taśmą Corofix - czy ktoś zna te taśmę?

Niektóre dziury zaklejone sa tak, ze tasma jest nierówno połozona i oczywiscie odchodzi!!! :evil:

Co mam teraz zrobić? Żądać zeby rozbierali dach i zmieniali cała folię?

Prosić o opinię jakiegos inspektora nadzoru?

Nadal proszę o Wasze rady

Aha - jeszcze przy oknach dachowych prosiłam o kopertowe nacięcie folii i oni te nacięcia zrobili tak że znacznie wystają poza okna i w rogach okien nie ma folii - czy tak powiinno być?

Okna połaciowe powinny być obrobione dodatkowymi pasami folii a nad oknem powinna być zamontowana rynienka odprowadzająca skropliny.

Skoro taśma do napraw się odkleja to taka naprawa nie ma sensu. Przyczyny mogą być różne: słabej jakości taśma, źle przygotowane miejsce klejenia itp.

Swoją drogą tyle dziur to ma durszlak! Dachówka była źle rozłożona przed kryciem. Ekipa powinna być obciążona finansowo. Pozdrawiam.

Ale co da obciążenie kosztami ekipy? - zresztą nie będzie to trudne bo jeszcze nie zapłaciłam calej kwoty - jak i tak folia jak sito.

Czy całą tę folię trzeba położyć jeszcze raz?

Powołać inspektora budowlanego, żeby ocenił jakość wykonanej pracy?

Ile kosztuje taka ekspertyza?

Nasz kierownik budowy chyba jest przekupiony przez ekipy, bo uważa, ze jest ok. :o

Jak zaczynałam temat to dziur było kilka - moze 8, a teraz - i te dziury i okna :evil: