Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klej do listw styropianowych

Recommended Posts

Jaki klej do listw styropianowych (styk sufit - ściana) ? Jest tego tyle, że... trudno wybrać. Chodzi o sprawdzony w praktyce, żeby trzymał "na mur" ale nie trzeba było tych listw podtrzymywać przez pół godziny zanim złapie. Jest coś sprawdzonego i godnego polecenia ? Bo wg sprzedawcy wszystkie są dobre, jedne droższe drugie tańsze, a parę metrów tych listw jest do przyklejenia...

Jest taki klej Tytana do styropianu CSX 420. Jest w kartuszach i w wiaderkach 1.5kg i 4kg - dostępny np. w OBI. Fajny, bo nie płynie, jest dość gęsty i ma b. dużą przyczepność początkową - zarówno do styropianu, jaki i do ściany. No i, mimo że na mokro jest szary, jak wyschnie robi się bielutki.

Ja używałem głównie w wiaderkach 4kg - inne opakowania były za małe (mam listwy na styku wszystkich ścian z sufitem, a więc kilkaset metrów będzie), a do "doklejek" kupowałem w wiaderkach 1.5kg.

Nakładałem szpachelką na wewnetrzne krawędzie listew. Tylko sporadycznie, tam gdzie tynkarze spi...li sprawę i ściana była krzywa, musiałem dociskać listwy w jakiś szczególny sposób (np. podklejając je taśmą malarską). Natomiast wszędzie, gdzie jest równo, wystarczy posmarować listwę, docisnąć mocno do rogu - tak, żeby nadmiar kleju wypłynął, zebrać szpachelką to co wypłynęło i już. Samo się trzyma. W zasadzie sensowną wytrzymałość masz już po kilkunastu minutach, a po kilku godzinach klej jest praktycznie suchy (robi się biały) i można malować listwy (po ew. wyszpachlowaniu, jeśli trzeba).

Polecam.

Ja natomiast z dużym powodzeniem stosowałem swego czasu marketowy akryl - biały, da się później ewentualnie pomalować w każdym kolorze, tani i "chwyta" od razu. Taki akryl dostępny jest najczęściej w kartuszu. Kleiłem tym zarówno listwy, jak również kasetony sufitowe styropianowe.

Pozdrawiam

:D :D :D