artureski 19.11.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Jaki klej do listw styropianowych (styk sufit - ściana) ? Jest tego tyle, że... trudno wybrać. Chodzi o sprawdzony w praktyce, żeby trzymał "na mur" ale nie trzeba było tych listw podtrzymywać przez pół godziny zanim złapie. Jest coś sprawdzonego i godnego polecenia ? Bo wg sprzedawcy wszystkie są dobre, jedne droższe drugie tańsze, a parę metrów tych listw jest do przyklejenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toyo69 19.11.2007 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ja osobiście kupowałem listwy firmy NMC wraz z klejem. W zależności od rodzaju listew firma oferuje inne kleje. Wejdź na ich stronę, może coś wybierzesz. Stosowałem klej Adefix P5 - trzyma lepiej jak "na mur, chwyta od razu nie trzeba trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek470 19.11.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 ja uzywalem Pattex Super Fix PL50 tylko kup bialy, zabrudzenia na biezaco usuwac szmatka zwilzona ciepla woda. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 19.11.2007 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 No i o to chodzi - rada praktyka bezcenna zawsze. Biały klej... faktycznie nie pomyślałem o takim szczególe, który ułatwić/utrudnić życie i klejenie może. Dzięki - na początek już coś jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 20.11.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Jest taki klej Tytana do styropianu CSX 420. Jest w kartuszach i w wiaderkach 1.5kg i 4kg - dostępny np. w OBI. Fajny, bo nie płynie, jest dość gęsty i ma b. dużą przyczepność początkową - zarówno do styropianu, jaki i do ściany. No i, mimo że na mokro jest szary, jak wyschnie robi się bielutki.Ja używałem głównie w wiaderkach 4kg - inne opakowania były za małe (mam listwy na styku wszystkich ścian z sufitem, a więc kilkaset metrów będzie), a do "doklejek" kupowałem w wiaderkach 1.5kg.Nakładałem szpachelką na wewnetrzne krawędzie listew. Tylko sporadycznie, tam gdzie tynkarze spi...li sprawę i ściana była krzywa, musiałem dociskać listwy w jakiś szczególny sposób (np. podklejając je taśmą malarską). Natomiast wszędzie, gdzie jest równo, wystarczy posmarować listwę, docisnąć mocno do rogu - tak, żeby nadmiar kleju wypłynął, zebrać szpachelką to co wypłynęło i już. Samo się trzyma. W zasadzie sensowną wytrzymałość masz już po kilkunastu minutach, a po kilku godzinach klej jest praktycznie suchy (robi się biały) i można malować listwy (po ew. wyszpachlowaniu, jeśli trzeba).Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 20.11.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Ja natomiast z dużym powodzeniem stosowałem swego czasu marketowy akryl - biały, da się później ewentualnie pomalować w każdym kolorze, tani i "chwyta" od razu. Taki akryl dostępny jest najczęściej w kartuszu. Kleiłem tym zarówno listwy, jak również kasetony sufitowe styropianowe. Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts