Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ling kombi - niedokładnie przepalony ekogroszek

mk3

Recommended Posts

witam

mam kocioł ling kombi i pale "chwałowickim' ekogroszkiem ale ostatnio zauważyłem że węgiel do konca sie nie przepala poprostu w popiole pozostają czarne kawałki węgla , piec trzyma temperature a jego ustawienia to

u0=65; u1=7; u2=55; u3=11, u4=35

pale tym piecem już drugi sezon i w pierwszym tez paliłem węglem z chwałowic i nie miałem takich problemów z nie przepalonym węglem. Co zrobic żeby popiół to był czysto przepalony węgiel

ps. wentylator ma w pełni odsłoniętą przesłonę , zreszta tak jak w zeszłym roku

• 2 weeks później...
Gość Vd**
witam

mam kocioł ling kombi i pale "chwałowickim' ekogroszkiem ale ostatnio zauważyłem że węgiel do konca sie nie przepala poprostu w popiole pozostają czarne kawałki węgla , piec trzyma temperature a jego ustawienia to

u0=65; u1=7; u2=55; u3=11, u4=35

pale tym piecem już drugi sezon i w pierwszym tez paliłem węglem z chwałowic i nie miałem takich problemów z nie przepalonym węglem. Co zrobic żeby popiół to był czysto przepalony węgiel

ps. wentylator ma w pełni odsłoniętą przesłonę , zreszta tak jak w zeszłym roku

Witam. Jeśli masz nastawy 5/55/11 a kocioł 28kW to polecam je zmienić a na pewno oszczędzisz na spalanym paliwie. Kocioł na swoich normalnych (nie obniżonych) parametrach ma większą sprawność, zo oznacza, że mniej spala. Proponuje ustawić5/16/30. Powietrza max do 30%, jeśli czopuch będzie ciepły to przymknąc szyber. Ostatnio rozmawiałem z kolesiem, który miał Ling 50 nastawy 12/45. jestem zwolennikiem dynamicznej pracy więc ustawiam zawsze krótkie czasy, ma to dużo plusów. Połowa z tego byłaby 6,22. Poleciłem, żeby koles ustawił 5/15 (co oznacza częstsze podawanie paliwa). I jaki był tego wynik? Wcześniaj spalał 40kg/dobe teraz spala 23kg/dobę. A to wszystko wskutek szybkiego wygrzewania i szybkiego wejścia w stan podtrzymania. Polecam spróbować i odpisać co i jak. Oczywiście można regulować też parametrem u2 w przypadku większego lub mniejszego sortymentu eko-groszku.

Pozdrawoam

• 1 year później...

witam!

pierwszy sezon mam ten piec ustawienia sewrisu 5/15/30 grzeje tylko c.o. gdy jest zimniej piec nie daje rady dogrzać do temp wyższej niż 61-62st mimo że nnastaw jest np na 65 zamontowany jest mieszacz a w mieszkaniu Auraton 2005TX gdy piec chodzi naokrągło bo nie umie dogrzać to węgiel sie niedopala zwiekszyłem mu ostatnio nastawy na17/43 o moc zaraz wieksza dogrzał ale wiadomo cos kosztem czegoś moze mi ktos tu doradzić odnosnie nastawów aha dmuchawa jest na dziś16 była mocniejsza ale szlaka sie robiła zresztą dalej sie robi ale troche mniej

Gość Vd**
witam!

pierwszy sezon mam ten piec ustawienia sewrisu 5/15/30 grzeje tylko c.o. gdy jest zimniej piec nie daje rady dogrzać do temp wyższej niż 61-62st mimo że nnastaw jest np na 65 zamontowany jest mieszacz a w mieszkaniu Auraton 2005TX gdy piec chodzi naokrągło bo nie umie dogrzać to węgiel sie niedopala zwiekszyłem mu ostatnio nastawy na17/43 o moc zaraz wieksza dogrzał ale wiadomo cos kosztem czegoś moze mi ktos tu doradzić odnosnie nastawów aha dmuchawa jest na dziś16 była mocniejsza ale szlaka sie robiła zresztą dalej sie robi ale troche mniej

skoro miałeś 5/15 i nie dogrzewał a teraz masz 17/43 to moim zdaniem coś tu nie gra. Zamiast 17/43 ustaw 6/15, to przecież około 17/43 podzielone przez 3. Iloś paliwa taka sama a na pewno lepiej będzie sie spalać. W kotłach retortowych nie można dopuścić do zbyt dużego kopca paliwa na retorcie, bo powietrze nie dojdzie do górnych warstw węgla i po prostu węgiel się nie spali. Polecam w kotłach retortowych stosować podawanie 5 s a moc regulowac tylko przerwa między podawaniem no i oczywiście powietrzem (za dużo to szlaka, za mało niedopala).

pozdro

Gość Vd**
regulacje powietrzem masz na myśli zwiększanie mocy dmuchawy czy przymykanie wentylatora

jak masz możliwość zmiany obrotów to tsk jest lepiej. to nie ma znaczenia czy masz linga czy linga ccombi. oba to kotly retortowe. pozdrawiam

piszesz powyżej że kolesiowi poleciłeś nastaw 5/15 w celu zmniejszenia ilości spalanego węgla ja taki właśnie mam i niestety spalanie na dobe przy dzisiejszej temp 3-5st jest ok 47kg na dobe jest spsoób by to zmniejszyc no i ten niedopalony wegiel mimo że max moc dmuchawy a wentylator juz prawie na maxa otwarty ai spieki sie zdarzają

o jakie obroty Ci chodzi i gdzie by sie to miało ew zmieniać

Otwórz sobie wlot do wentylatora na maksa, ilość powietrza reguluj za pomocą obrotów wentylatora(moc dmuchawy). Vdk dobrze Ci doradza. Czas podawania daj na 5s. Czasem postoju oraz mocą dmuchawy wyregulujesz sobie dobre całkowite spalanie. Płomień powinien sięgać katalizatora i rozchodzić się nieco na boki. Każdy węgiel jest inny w dodatku wątpię, aby kotły z różnych okresów produkcji podawały jednakową porcję paliwa nawet jeżeli to ten sam model, ten sam sterownik oraz czas podawania. Nie trzymaj się sztywno sugestii innych. Każdy musi swoje w kotłowni odsiedzieć..niestety.

tyle ,ze w Lingu nie ma regulacji mocy dmuchawy...dlatego bodek ciagle pyta jakie obroty ma regulowac :wink:

cala regulacja polega na zabawie pokrywa na dmuchawie

Moc dmuchawy można regulować na pewno w sterowniku Estyma(ling plus, ling duo plus) w USTAWIENIA ZAAWANSOWANE. Co do sterowników geco i recalart nie wiem nie miałem do czynienia z nimi na tyle szczegółowo aby móc napisać na pewno, że nie ma czy jest taka możliwość.Trzeba zajrzeć do instrukcji.

Poza tym

sorki za zamieszanie ja mam Linga ale nie Combi

Do lingów plus i duo plus nie montowali recalart'a.

Skoro kocioł kolegi bodek38 jest nowy to raczej ma estymę. Regulacja obrotów jest na pewno.

Mam jeszcze pytanie do kolegi "bodek38"... czy masz podłączony czujnik temp zewnętrznej i siłownik mieszacza ? Innymi słowy kocioł pracuje w trybie ręcznym czy pogodowym ?

Mam Linga Combi i miałem podobny problem z nie dopalonym węglem.

Instalator polecił zmianę nastawień podawania, przerwy i ilości podawanego powietrza i co i gó..no nic to nie zmieniło.

Dodał jeszcze że te piece tak mają i już ?????

Dopiero przypadek sprawił że znalazłem powód nie dopalania węgla.

Piec mi wygasł bo zawiesił się węgiel w zasypie a co za tym idzie spaliło się wszystko co było w ślimaku i .... zobaczyłem że tam gdzie spala się węgiel w środku są otwory którymi nadmuchiwane jest powietrze i co widzę .... otwory zapchane nie spalonym węglem.

Śrubokręt 10 minut pracy i wszystko wróciło do normy.

I czasami mam wrażenie że mój instalator pomimo doświadczenia jest głupszy ode mnie.

Ps przepraszam innych instalatorów jeśli poczuli się urażeni.

witam ponownie dalej eksperymentuje z tymi ustawieniami daje mu teraz 18/45 i w porównaniu z 5/15 szybciej dogrzewa i w pomieszczeniach jest cieplej a i temp na piecu szybciej wzrasta co do dmuchawy oprócz klapki jest też możliwosc regulacji moc próbuje coś z tym no ale efekt narazie mierny jutro spróbuje przeczyścic te wyloty powietrza bo czasem mam wrazenie że klapka reguluje a płomień i tak taki sam na mieszczu jest siłownik założony i współpracuje z termostatem pokojowym , nic pogodowego nie mam c.w. też nie wracając do ustawien to były by one jużw miare dobre tylko że wegla ubywa troche za szybko wiec bede próbował chyba jednak zmniejszyć podawanie no i rzecz jasna postój