Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

wyszukiwaczka coś nie daje dobrych wyników , więc się spytam

Jaka jest minimalna szerokość drzwi wewnętrznych? 70,80czy90cm? Czy są jakieś wymogi w którą stronę poszczególne drzwi powinny się otwierać (łazienka, kuchnia itd

I drugie pytanie, w małym domu w którym każdy m2 jest ważny jaka jest optymalna szerokość korytarza w "strefie nocnej domu"? Czy 110 cm to ok?

szerokości drzwi to min. 80cm w świetle,

drzwi z pomieszczeń higieniczno-sanitarnych na zewnątrz. reszta dowolnie.

w mieszkaniach szerokość korytarza to min 120cm z możliwością zawężenia do 90cm na odcinku nie większym niż 150cm. w domach nie ma takich uwarunkowań, ale trzeba wziąć pod uwagę np przenoszenie mebli lub wyniesienie kogoś na noszach. 110cm powinno byc ok.

To ja jeszcze z praktyki dorzucę od siebie - mam wybitnie nocny strefowo korytarz o szerokości 120cm i uważam że jest optymalny; wystarczający do transportu mebli, oszczędny w metrach i nieklaustrofobiczny. A kierunek otwierania drzwi - no cóż, nie do końca zgodnie z zaleceniami, ale ważniejsze wydawała mi się praktyczność i niekolidowanie ze sobą otwieranych drzwi.

• 2 years później...

Witam,

A czy prawo określa jakąś minimalną szerokość drzwi w przejściu pomiędzy garażem, a domem. Mam garaż w bryle budynku i jedyne miejsce gdzie mógłbym sobie zrobić przejście z garażu do przedpokoju, to wolna ściana o szerokości 50cm. Nie pytam o aspekty użyteczności (bo wiem ile to jest 50 cm - zresztą chodzi mi tu tylko że po zaparkowaniu, żebym nie musiał iść naokoło, tylko wejść do domu prosto z garażu) - pytam, czy prawo jakoś w tym względzie reguluje tą kwestie - znalazłem jedynie, że w pomieszczeniach w którym stale przebywają ludzie, to minimalna szerokość drzwi, to 80cm. Ale przedpokój i garaż, to raczej nie pomieszczenia do stałego przebywania ludzi.