bartelus 19.11.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Genrealnie zaczalem ocieplac dom, przykleili mi styropian i w 1/3 naciagneli klej z siatka, i powiedziali ze przestaja naciagac bo jest mroz. Ze jak sie zrobi cieplo to dokoncza.Wszystko fajnie tylko czy przez zime nie zmarnuje mi sie styropian???Co robic? Naciagac klei (moze popekac)...czy rzeczywiscie wstrzymac sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.11.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Wstrzymaj się - za kilka dni temperatura ma podnieść sie do nawet kilkunastu stopni - wówczas ekipa dokończy Ci ocieplanie ... - tak jak i u mnie - teraz w związku z mrozami ekipa przestała mi ocieplać budynek - ale pod koniec tygodnia - temperatury sie podniosą - i wówczas - kontynuacja Oczywiście tynki w przyszłym roku na wiosnę - no chyba że pod koniec listopada/początek grudnia, przyjdą temperatury ponad 10 stopni przez co najmniej tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 20.11.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 ja właśnie dzisiaj zaczynam docieplać, prognozy mówią o poprawie pogody, mam nadzieję że będzie dobrze weź pod uwagę, że klej przy tej aurze schnie kilka dni (dziś nad ranem było w cz-wie "-7" stopni C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.11.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 weź pod uwagę, że klej przy tej aurze schnie kilka dni (dziś nad ranem było w cz-wie "-7" stopni C) A niech i schnie nawet tydzień ... mnie się tam nie spieszy. W przyszłym tygodniu powinni u mnie skończyc ocieplanie budynku - potem siatka i klej i grunt ... - i bedzie ciepło - mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartelus 20.11.2007 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 weź pod uwagę, że klej przy tej aurze schnie kilka dni (dziś nad ranem było w cz-wie "-7" stopni C) klej pod styropianem da sobie rade, on schnąc wydziela ciepło, a styropian to ciepło przytrzyma, gorzej z siatką, tutaj trzeba będzie patrzeć na prognozy pogody No dobrze a jak nie naciagne siatki teraz to co styropian bedzie do wywalenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 21.11.2007 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 weź pod uwagę, że klej przy tej aurze schnie kilka dni (dziś nad ranem było w cz-wie "-7" stopni C) klej pod styropianem da sobie rade, on schnąc wydziela ciepło, a styropian to ciepło przytrzyma, gorzej z siatką, tutaj trzeba będzie patrzeć na prognozy pogody No dobrze a jak nie naciagne siatki teraz to co styropian bedzie do wywalenia? Nie będzie do wywalenia. Utleni się jedynie z 0,5 mm. to przeszlifujesz gruboziarnistym papierem ściernym. Zresztą i tak trzeba szlifować. Ja bym teraz nie ryzykował. W dzień będzie ładnie a w nocy przyjdzie mróz i może narobić szkody. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drahma 24.11.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 pod lublinem wczoraj bylo 9 stopni na plusie, w nocy 4-5 st.Wczoraj moja ekipa zdecydowala szybko rzucic klej na styropian z siatka.Skonczyli 3 sciany, zostala im tylko jedna i dzis maja ja skonczyc.Dzis ma byc okolo8, jutro tez. Teraz jest ok 5 stopni, wiec ok, tylko ma padac drobny deszcz, jutro mocniej ma popadac. niestety od poniedzialku temp maja byc w okolicy -1- +3..Czy dobrze zrobili decydujac sie na klej w tych warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 24.11.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Odnośnie zbrylania - cement szlag trafił po 2 miesiącach ale klejowi nic nie jest po 7. Worki są z folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartelus 28.11.2007 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Odnośnie zbrylania - cement szlag trafił po 2 miesiącach ale klejowi nic nie jest po 7. Worki są z folią. Ja sie na razie wsytrzymuje czekam do wiosny mam nadzieje ze przez 3-4miechy nic sie ze styropianem nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr B. CDS 15.12.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Panowie i Panie...!! jeżeli rozmawiamy o dociepleniu teraz domów jednorodzinnych i nie tylko... to proponuje bacznie śledzić temperatury nie tylko w dzień ale również i w nocy. Prace ociepleniowe powinniśmy prowadzić w temperaturach +5 stopni !!!! zarówno jeżeli chodzi o przyklejanie i zatapianie siatki , nakładaniu tynku strukturalnego nie ważne czy akrylowego, silikatowego, silikonowego czy mineralnego. Jak można przyklejac styropian do ściany na klej kiedy w nocy było -7 stopni (podświadome pytanie do czytającego ) ? Abyśmy mogli to zrobić musimy czekac aż temperatura podłoża (ściany) będzie dodatnia. Kto mierzy temperature podłoża ? wykonawca ? żartujecie chyba kleje wiążą dzięki zawartości cementu którego domieszke w sobie posiadają, Niestety też wodzie. Jezeli przyjdzie mrozek to cała woda zawarta w kleju zamarza, zatzrymujemy wtedy możliwośc odparowania wody i naginamy proces wiązania. Jesli z przyklejeniem może sie udać (jest mniejsze prawdopodobieństwo "zepsucia" ) to z zatapianiem siatki i dalszymi pracami wstzrymywałbym sie do czasu dodatnich temp. zarówno w nocy jak i w dzień. Styropian tak moze i napewno sie utleni ale w tak małym stopniu (0,1-0,3mm) że potem wystarzczającą czynnością będzie przetarcie go pacami tak zwanymi " tarkami" i wszytsko będzie w porzadku. Pomijając fakt iż tarkami tzreba tak czy inaczej przed naciaganiem kleju przeszlifować aby zlikwidować nierówności styropianu, wiec większej szkody nie będzie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr B. CDS 15.12.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Ja sie na razie wsytrzymuje czekam do wiosny mam nadzieje ze przez 3-4miechy nic sie ze styropianem nie stanie. dostanie delikatnie żółtego koloru. przeszlifować na wiosne i będzie git pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.12.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 weź pod uwagę, że klej przy tej aurze schnie kilka dni (dziś nad ranem było w cz-wie "-7" stopni C) klej pod styropianem da sobie rade, on schnąc wydziela ciepło, a styropian to ciepło przytrzyma, gorzej z siatką, tutaj trzeba będzie patrzeć na prognozy pogody Makiawelistyczna argumentacja..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr B. CDS 15.12.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 jak chcesz to wpadnij sprawdzić czy się trzyma skoro nie wierzysz, przez cały czas miałem wyjątkową dodatnią temperaturę, pierwszy przymrozek dopiero po zagruntowaniu, a teraz to spokojnie sobie okna wstawię i zaczynam wykończeniówkę cieszyć sie tylko że dałeś rade w walce z pogodą pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts