Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plazma nad kominkiem

Whoever

Recommended Posts

wiem ze to nie najlepsze miejsce ale nie bardzo widze gdzie indziej telepatrzydla powiesic. Zrobie z 25 cm puleczke nad kominkiem a TV cofne z 10cm do tylu - takze ze bedzie to troche odpychalo cieplo od pudla.

TV nie grzeje sie z samo z siebie tak mocno i bedzie wisialo w powietrzu

Myslalem tez nad jakims cichutkim wiatraczkiem z tylu -

macie jakies pomysly co by tu jeszcze zrobic?

Uparty jestem 8)

bokami kominka

kominek jest bardzo duzy - 1.5m szerokie otwarte palenisko - ale nie bedzie spelnial fukcji grzewczej - raczej rekreacjny ewentualnie wspomagajacy.

Tak czy siak z same palenisko bedzie dawalo duze cieplo.

mam jedno i drugie ( kominek szerokości 2,2 tv troszkę mniejszy :wink: ) i wierz mi, ze to kiepski pomysł zwłaszcza przy otwartym ogniu

u nas przy dobrym paleniu obudowa nagrzewa się do ok 40 stopni - co na to elektronika ??

hmmmm

tutaj uważają, że to dobry pomysła z plazmą nad kominkiem, pozwala zaoszczędzić dużo miejsca jednak ja nie jestem przekonany - jełśi nie palisz w kominku często - może jest to dopuszczalne, jednak podejrzewam, że patrząc na TV mimowolnie będziesz spoglądac w ogień i bardzo męczyłwzrok.

Najlepszym ułożeniem tv i kominka to na ścianach przyległych do siebie.

Pozdrawiam.

Rezi

dzieki za odpowiedz - czy masz jakas pulke pomiedzy kominkiem a TV. Ona powinna pomoc trzymac gorace powietrze od TV.

czy moglbys moze wrzucic zdjecie.

Faktycznie 40 to ciut duzo - zaleca sie do 32-33 jak TV pracuje - i nie ma znaczenia czy plazma czy LCD.

Myslalem o wiatraku przy suficie co by pchal te gorace powietrze w dol (eventualnie jakies tam malutkie wiatraczki z tylu TV :-? - ale to duzo kombinacji)

Nie bardzo rozumiem tych wywodów na temat czy TV będzie się grzał czy nie. Dla mnie TV w salonie to już nieporozumienie a nad kominkiem to nawet nie umiem sobie tego wyobrazić.

Czy nie myśleliście aby TV powiesić w osobnym pokoju, takim "telewizyjnym", przeznaczonym do słuchania muzyki/oglądania filmów? Ja tak zrobiłem i jest ok. Aby uprzedzić pytania i komentarze dotyczące wielkości domu to dodam, że mój dom ma tylko 120m2.