Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

plazma nad kominkiem

Whoever

Recommended Posts

Nie bardzo rozumiem tych wywodów na temat czy TV będzie się grzał czy nie. Dla mnie TV w salonie to już nieporozumienie a nad kominkiem to nawet nie umiem sobie tego wyobrazić.

Czy nie myśleliście aby TV powiesić w osobnym pokoju, takim "telewizyjnym", przeznaczonym do słuchania muzyki/oglądania filmów? Ja tak zrobiłem i jest ok. Aby uprzedzić pytania i komentarze dotyczące wielkości domu to dodam, że mój dom ma tylko 120m2.

Pytanie dotyczylo chyba czegos innego niz porada nt jak urzadzic dom .

Domyslam sie , ze radzisz jak najlepiej , ale powinienes wiedziec , ze nie kazdy chce miec u siebie tak jak Ty masz w swoim domu. :)

Jak na przyklad nie wyobrazam sobie jak mozna sie pomiescic w 120 m2 domu.

No nijak nie moge :D .

Kazdy ma jak widac inne wyobrazenia :D

Nie bardzo rozumiem tych wywodów na temat czy TV będzie się grzał czy nie. Dla mnie TV w salonie to już nieporozumienie a nad kominkiem to nawet nie umiem sobie tego wyobrazić.

Czy nie myśleliście aby TV powiesić w osobnym pokoju, takim "telewizyjnym", przeznaczonym do słuchania muzyki/oglądania filmów? Ja tak zrobiłem i jest ok. Aby uprzedzić pytania i komentarze dotyczące wielkości domu to dodam, że mój dom ma tylko 120m2.

Pytanie dotyczylo chyba czegos innego niz porada nt jak urzadzic dom .

Domyslam sie , ze radzisz jak najlepiej , ale powinienes wiedziec , ze nie kazdy chce miec u siebie tak jak Ty masz w swoim domu. :)

Jak na przyklad nie wyobrazam sobie jak mozna sie pomiescic w 120 m2 domu.

No nijak nie moge :D .

Kazdy ma jak widac inne wyobrazenia :D

Oczywiście masz w 100% rację z gustami się nie dyskutuje i właśnie dlatego jedno ze zdań zacząłem od słów: "Czy nie myśleliście aby.....". Poza tym mam świadomość, że moja opinia jest bardzo subiektywna i nie każdy musi się z nią zgadzać.

Wierz mi, że po przeprowdzce z 35 na 120m2 można się pomieścić :) . Oczywiście mogłoby być trochę więcej ale zbudowałem tyle na ile mnie było stać.

Przyznasz, że lepiej mieć swoje 120 niż np. 120 w bloku - choć i tu opinia jest subiektywna.

Jednak wracając do meritum tematu, uważam, że ze względu na temperatury TV nad/przy kominku to nie najlepsze miejsce.

Przyznasz, że lepiej mieć swoje 120 niż np. 120 w bloku

Oczywiscie , ze przyznam .

Najchetniej jednak zwykle przyznaje , ze kazdy ma jak lubi i tyle na co go stac.

Zwykle nawet wiecej :wink:

I jesli ktos czasem pyta jak odnowic 100 letnie drzwi to nie proponuje , ze lepiej kupic nowoczesne w sklepie :D

Pozdr

Whoever wklej prosze fotke kominka.

Moj sie wciaz muruje , bedzie mial niecaly metr szerokosci , ale pewnie podobny.W Polsce jednak wszystko mniejsze jest :wink:

Chcialabym podpatrzec moze cos ? :roll: :D

oto toto

Na razie nie ma na co patrzec - ot kominek z cegly szamotowej bez wykonczenia. Jeszcze nie wiemy czym to pokryjemy - moze duze a moze male kamyki. kto to wie 8)

http://images32.fotki.com/v1045/free/b8081/1/1191058/5647929/IMG_1092-vi.jpg

http://images32.fotki.com/v1063/free/b8081/1/1191058/5647929/IMG_1093-vi.jpg

no i brak scian :lol:

http://images32.fotki.com/v1044/free/b8081/1/1191058/5647929/IMG_0655-vi.jpg

Jak widac na zaloczonych powyzej -- scian - niet

Trzeba wieszac nad kominkiem - lub w kuchni.

Co do pomyslu pokoju telewizyjnego - mija sie to troche z naszym stylem zycia. przynajmniej narazie chcemy miec dzieci na oku jak sie bawia czy ogladaja TV. Tak wiec pokoj dzienny/rodzinny polaczony z kuchnia.

Super wyglada.

Cegly w kolorze normalnych cegiel , moja szamotowka jest zolta. :D

Zazdroszcze lamp.

Nie znalazlam w Polsce dokladnie taich samych jak tamte , znaczy te , ktore masz w salonie.

Kupilam cos podobnego , ale to nie to samo.

Calkiem inaczej swieci :-?

Mam dylemat , bo jestem przyzwyczajna do tamtych i lubilam je.

Bede wstawiala w salonie takie jakie sa dostepne , ale nie jestem zadowlona.

Powiedz czy kominek w srodku jest prosty ?

Od jakiej wysokosci murowane byly skosy.

Najlepiej to zrob zdjecie wstawiajac aparat do srodka :oops:

Pozdrowka.

Na razie nie ma na co patrzec - ot kominek z cegly szamotowej bez wykonczenia. Jeszcze nie wiemy czym to pokryjemy - moze duze a moze male kamyki. kto to wie

Chyba bym się nie odważyła powiesić TV nad kominkiem, chociaż może z drugiej strony jeśli ściana będzie super dobrze zaizolowana :roll: ale ja nie fachowiec więc się nie wypowiadam. Za to wypowiem się na temat samego kominka-jest booossski :D I to właśnie w takiej surowej cegle! Kurna Olek, chyba muszę wybudować drugi dom :roll: 8) :wink:

ps.Whoever- koniecznie wklej swój kominek do wątku Kominki nasze

rrmi

skosy mozesz zobaczyc na ostanim zdjeciu - kominek jeszcze byl w trakcie budowy. te zolte cegly pod katem - reszte dopowiesz sama - komora ok 1/2 wyzsza od otworu a potem skosy do pulki i szybru odlanego z zeliwa - takie gotowe formy

dziekuje - jak bedzie wiecej niz pare pustych scian to wstawie co nie co. puki co zapraszam na stronke www

Moje zdanie jest takie, że jeśli ozdobą wnętrza jeset kominek, to nie można przysłaniać kominka (tej ozdoby) telewizorkiem (czy jakim kolwiek ekranem). Kominek powinien być sam w sobie piekny, bijący blaskiem ognia, ciepła. A nie widze tu w żaden sposób nad nim lub obok niego TV. To są 2 ważne elementy pokoju gościnnego, które nie powinny się na siebie wzajemnie nakładać. To psuje urok jednego jak i drugiego.

Przykładowo: Zrób sobie ognisko na dworzu i postaw obok włączione TV - NIE BĘDZIESZ WIEDZIAŁA NA CZYM SIĘ SKUPIĆ, Z CZEGO CZERPAĆ RADOŚĆ??? :roll: - NA OGLĄDANIU TV czy GRZANIU SIĘ PRZY OGNISKU, ROZMYSLANIU, WPATRYWANIU SIĘ W ŻAR......

• 3 months później...

Na kominku pomijając oceny estetyczne będzie po prostu za wysoko.

Jednak jest rozwiązanie - telewizor - szczególnie plazma, czyli płaski wcale nie musi stać przy ścianie lub na niej wisieć !

Można natomiast pomysleć o specjalnym meblu wolnostojącym, a nawet obrotowym.

Widziałam kiedyś coś takiego w jakimś katalogu.

Kable wtedy muszą iść pod podłogą i trzeba to wcześniej przewidzieć.