Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podatek i pozwolenie na budowe domku letniskowego.

Gość Daro 204

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Niestety, obowiązują nas wszystkie przepisy prawa budowlanego i nie ma znaczenia czy jest to działka i domek rekreacyjny. Ja właśnie czekam na pozwolenie na budowę - też buduję domek na razie letniskowy a może kiedyś całoroczny, murowany. Nie ma zmiłuj się :lol:

Mam pytanie do Ciebie. Jaki jest lomit powierzchni budynku, słyszałem, że tylko 35 m2 oraz jakie poniosłaś opałty za dokumentacje i jej zatwierdzenie???????????????/

• 1 month później...
Nie ma limitu powierzchni na działce rekreacyjnej. Takie przepisy dotyczą działek pracowniczych. Ja buduję dom o powierzchni około 60m2, murowany, zgodny z warunkami zabudowy, które otrzymałam z gminy. Koszty całej operacji do pozwolenia na budowe są takie same jakbyś budowała dom jednorodzinny, czyli niemałe. Oczywiście są osoby które się pukają w głowę i mają mnie za rozrzutną bo przecież kto cię sprawdzi, to działka rekreacyjna. Ja jednak wolę być w zgodzie z obowiązującym mnie prawem. Pozdrawiam

Niestety nie ma czegoś takiego. Z tego co się orientuję to nie ma w prawie budowlanym rozróżnienia na działki rekreacyjne i budowlane. Inny jest ich tylko sposób użytkowania, natomiast każdy obiekt mieszalny podlega prawu budowlanemu. I zgodnie z nim można takie samowole uprawomocnić - jest taka możliwość w nowym prawie.

Ale jest to czaso i pieniądzo chłonne :(

Z własnego terenu wiem o 63 przypadkach nakazów rozbiórki takich domków :(