wierzba75 19.11.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Ma ktoś może pomysł jak znaleźć nieszczelność w instalacji co.Instalacja wykonana z rur PP stabi zgrzewana + podłogówka PEX.Instalacja zakryta juz wylewkami i zatynkowana. Nie przeszła próby szczelności powietrzem.Wszystkie elementy widoczne na wierzchu sprawdzone, szczelne. Przyczyny nieszczelności:Paproctwo wykonawcy, i moja wiara w ludzi (Wg wykonawcy próba była robiona, teraz okazało się iż nie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 20.11.2007 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Napompowałem nożną pompką i.... ciśnienie spadało tzn. były nieszczelności na połączeniach gwintowych łączonych na konopie.A sprawdzałem na pianę.Poprawiłem niektóre połączenia i zalałem wodą.I jest OK.Konopie mają to do siebie że na mokro z czasem coraz lepiej uszczelniają.Może u Ciebie też na sucho gdzieś powietrze ucieka na połączeniach? Mydliny,pędzel i sprawdzać po kolei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 20.11.2007 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 U mnie na powietrzu (instalacja tradycyjna) na uszelkach klingierytowych grzejników bąbliło staszne, na wodzie jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 20.11.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 A u mnie hydraulik mówił, że przy co, a zwłaszcza przy podłogówce, próba powietrzna nie zdaje egzaminu - powiedział mi to dopiero po zakończonej robocie i zrobieniu wylewek - wcześniej zarzekał się, że próba była - całe szczęście nieszczelności nie ma. Ja się nie znam, ale może faktycznie miał racje i próby co zrobić się za bardzo nie da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 20.11.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Próbę ciśnieniową zawsze da się zrobić i ważniejsze zawsze trzeba!! A instalator który mówi że nie trzeba... no cóż totalny brak profesjonalizmu przecież próba ciśnieniowa tak naprawdę chroni jego tyłek bo przecież później będzie musiał naprawiać na własny koszt. A dlaczego próba nie zda egzaminu przy ogrzewaniu podłogowym!!?? Jakaś kompletna bzdura! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 20.11.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Próbę ciśnieniową zawsze da się zrobić i ważniejsze zawsze trzeba!! A instalator który mówi że nie trzeba... no cóż totalny brak profesjonalizmu przecież próba ciśnieniowa tak naprawdę chroni jego tyłek bo przecież później będzie musiał naprawiać na własny koszt. A dlaczego próba nie zda egzaminu przy ogrzewaniu podłogowym!!?? Jakaś kompletna bzdura! Coś właśnie mówił o innych właściwościach wody i powietrza. Też wydawało mi się, że gada bzdury - najgorsze, że przed zalewaniem zarzekał się, że próbę robił. Dopiero po wylewkach okazało się (niechcący), że jednak nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 20.11.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Jak masz rozdzielacze proponuję zamykać konkretne obwody i namierzyć ten, na którym nie trzyma ciśnienia. Wtedy niestety kucie i sprawdzenie tego konkretnego na którym nie trzyma. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba75 20.11.2007 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Jak masz rozdzielacze proponuję zamykać konkretne obwody i namierzyć ten, na którym nie trzyma ciśnienia. Wtedy niestety kucie i sprawdzenie tego konkretnego na którym nie trzyma. Powodzenia. Instalacji nie mam rozdzielaczowej. Moje pytanie sprowadza się do tego , czy istnieje jakaś metoda do namierzenia nieszczelności, bez kucia połowy domu. Części instalacji które są widoczne zostały sprawdzone, nieszczelność jest gdzieś pod wylewka lub tynkiem . Jak ja znaleźć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 20.11.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Obawiam się, że gotowych pomysłów może tutaj nie być - ale może jakaś burza mózgów? Na "słuch" pewnie nie da rady... albo coś smrodliwego wpuścić w te rurki i sprawdzać, w którym pomieszczeniu śmierdzi... naprawdę nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 20.11.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Skoro wszystko zalane i zatynkowane, to nie pozostaje nic innego, tylko zalać ja i obserwować, gdzie robi sie mokro. Rozumiem że na podłogach jeszcze nic nie ma i nie mieszkacie. To trudna sytuacja - kiedy szczelności dostępnych elementów instalacji jesteś pewien, usterka siedzi w podłogówce. A to trzeba koniecznie zlokalizować, bo jeśli w istocie jest usterka - wyjdzie w najmniej dogodnym momencie. Jeśli CO jest kompletne, to dobrze byłoby podgrzać czynnik.....niezadużo....ciśnienie w instalacji się nieco podniesie i łatwiej bedzie to znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 20.11.2007 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Jest pewien specyfik którym można "załatać" działającą instalacje. Jak znajdę nazwę to podam. To tak na pokrzepienie serc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.11.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 jak szybko spada to ciśnienie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 20.11.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Można zalać barwnikiem, szybciej zobaczycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.11.2007 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 w przypadku gdy będziesz miał małe ubytki,możesz zastosować preparat fimry Fernox o nazwie FERNOX LS - 1, można kupić w Castoramie,skuteczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamekxyz 20.11.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Czy możecie zdradzić jak wlać ten preparat do instalacji grzewczej już działającej? W okolicach piecajakiś zawór odkręcić czy też w grzejniku. Tylko czy wtedy na pewno rozprowadzi się równomiernie po calej instalacji? Czy ktoś kiedyś próbował go zastosować?pozdr,Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 20.11.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 w przypadku gdy będziesz miał małe ubytki, możesz zastosować preparat fimry Fernox o nazwie FERNOX LS - 1, można kupić w Castoramie, skuteczny Można uszczelnić też za pomocą proszku do uszczelniania chłodnic samochodowych, ale to tylko środek zaradczy. Czytałem na internecie, że ludzie stosują jakiś preparat fluorescencyjny, dodają do wody, jest nieszkodliwy i nietoksyczny, w świetle ultrafioletu świeci na zielono, no ale trzeba by instalację napompować wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 20.11.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 stosuje się go zgodnie z instrukcją,zagrzać instalację, spuścić z instalaci trochę wody i jej miejsce w najwyższym grzejniku odkręcić korek i wlać do środka, (butelka 0,5 l. starcza na około 100 l. wody),po wlaniu, uzupełnić wodę do wymaganego ciśnienia i jeżeli to były małe ubytki, to zapomnieć,nie szkodzi pompom ani kotłom, bardzo dobre,sprawdzone to nie jest kryptoreklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba75 20.11.2007 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Cisnienie sprawdzala nowa firma ktora miala sprawdzic instalcje po poprzednim "fachowcu", cisnienie spadlo z chyba 4 atmosfer do 0 przez noc Firma jest OK ale niestety nie chce bawic sie w szukanie nieszczelnosci. Nie wchodzi w gre latanie instalacji, musze to znalesc i naprawic na tym etapie budowy jeszcze wiele sie nie zniszczy. Pozostaje napelnienie woda,zagrzanie i moze gdzies wyjdzie plama. Potem chyba trzeba by spuscic wode i sprawdzi znowu powietrzem, moze byc pare nieszczelnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario74 20.11.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2007 Witam nocnych Marków U mnie instalacja nie była sprawdzana i po zalaniu okazało się że w kilku miejscach cieknie. Najczęściej było to na śrubunkach i wystarczało zwykłe dokręcenie a znalazło się jedno miejsce z którym nie mogłem dać sobie rady ze wzgledu na brak miejsca. W Castoramie kupiłem preparat do uszczelniania instalacji i pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 21.11.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Pozostaje napelnienie woda,zagrzanie i moze gdzies wyjdzie plama. Trzeba pamiętać tylko, że plama może wyjść w nieco innym miejscu niż jest nieszczelność - u moich rodziców była nieszczelność na piętrze, już nie pamiętam czy co czy cwu. W efekcie krople zbierały się na suficie parteru, ale w odległości ok.3 metrów od źródła nieszczelności. Podejrzewam, ze ew. plamy, ale na wylewce powyżej nieszczelności będą bardziej miarodajne niż np. woda kapiąca z sufitu (jeśli nieszczelność na piętrze, o ile piętro w ogóle jest...) ps. swoją drogą to ten partacz powinien ponieść koszty naprawy... grrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts