Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprawdzenie nieszczelnej instalacji CO - jak to zrobić ?

Recommended Posts

Ma ktoś może pomysł jak znaleźć nieszczelność w instalacji co.

Instalacja wykonana z rur PP stabi zgrzewana + podłogówka PEX.

Instalacja zakryta juz wylewkami i zatynkowana. Nie przeszła próby szczelności powietrzem.

Wszystkie elementy widoczne na wierzchu sprawdzone, szczelne.

Przyczyny nieszczelności:

Paproctwo wykonawcy, i moja wiara w ludzi (Wg wykonawcy próba była robiona, teraz okazało się iż nie )

Napompowałem nożną pompką i.... ciśnienie spadało tzn. były nieszczelności na połączeniach gwintowych łączonych na konopie.A sprawdzałem na pianę.

Poprawiłem niektóre połączenia i zalałem wodą.I jest OK.Konopie mają to do siebie że na mokro z czasem coraz lepiej uszczelniają.Może u Ciebie też na sucho gdzieś powietrze ucieka na połączeniach? Mydliny,pędzel i sprawdzać po kolei.

A u mnie hydraulik mówił, że przy co, a zwłaszcza przy podłogówce, próba powietrzna nie zdaje egzaminu - powiedział mi to dopiero po zakończonej robocie i zrobieniu wylewek :evil: - wcześniej zarzekał się, że próba była - całe szczęście nieszczelności nie ma. Ja się nie znam, ale może faktycznie miał racje i próby co zrobić się za bardzo nie da...

Próbę ciśnieniową zawsze da się zrobić i ważniejsze zawsze trzeba!! A instalator który mówi że nie trzeba... no cóż totalny brak profesjonalizmu przecież próba ciśnieniowa tak naprawdę chroni jego tyłek bo przecież później będzie musiał naprawiać na własny koszt. A dlaczego próba nie zda egzaminu przy ogrzewaniu podłogowym!!?? Jakaś kompletna bzdura!

Próbę ciśnieniową zawsze da się zrobić i ważniejsze zawsze trzeba!! A instalator który mówi że nie trzeba... no cóż totalny brak profesjonalizmu przecież próba ciśnieniowa tak naprawdę chroni jego tyłek bo przecież później będzie musiał naprawiać na własny koszt. A dlaczego próba nie zda egzaminu przy ogrzewaniu podłogowym!!?? Jakaś kompletna bzdura!

Coś właśnie mówił o innych właściwościach wody i powietrza. Też wydawało mi się, że gada bzdury - najgorsze, że przed zalewaniem zarzekał się, że próbę robił. Dopiero po wylewkach okazało się (niechcący), że jednak nie...

Jak masz rozdzielacze proponuję zamykać konkretne obwody i namierzyć ten, na którym nie trzyma ciśnienia. Wtedy niestety kucie i sprawdzenie tego konkretnego na którym nie trzyma. Powodzenia.

Instalacji nie mam rozdzielaczowej.

Moje pytanie sprowadza się do tego , czy istnieje jakaś metoda do namierzenia nieszczelności, bez kucia połowy domu.

Części instalacji które są widoczne zostały sprawdzone, nieszczelność jest gdzieś pod wylewka lub tynkiem .

Jak ja znaleźć ?

Skoro wszystko zalane i zatynkowane, to nie pozostaje nic innego, tylko zalać ja i obserwować, gdzie robi sie mokro. Rozumiem że na podłogach jeszcze nic nie ma i nie mieszkacie. To trudna sytuacja - kiedy szczelności dostępnych elementów instalacji jesteś pewien, usterka siedzi w podłogówce. A to trzeba koniecznie zlokalizować, bo jeśli w istocie jest usterka - wyjdzie w najmniej dogodnym momencie. Jeśli CO jest kompletne, to dobrze byłoby podgrzać czynnik.....niezadużo....ciśnienie w instalacji się nieco podniesie i łatwiej bedzie to znaleźć.

w przypadku gdy będziesz miał małe ubytki,

możesz zastosować preparat fimry Fernox o nazwie FERNOX LS - 1, można kupić w Castoramie,

skuteczny

Można uszczelnić też za pomocą proszku do uszczelniania chłodnic samochodowych, ale to tylko środek zaradczy. Czytałem na internecie, że ludzie stosują jakiś preparat fluorescencyjny, dodają do wody, jest nieszkodliwy i nietoksyczny, w świetle ultrafioletu świeci na zielono, no ale trzeba by instalację napompować wodą. :-)

stosuje się go zgodnie z instrukcją,

zagrzać instalację, spuścić z instalaci trochę wody i jej miejsce w najwyższym grzejniku odkręcić korek i wlać do środka,

(butelka 0,5 l. starcza na około 100 l. wody),

po wlaniu, uzupełnić wodę do wymaganego ciśnienia i jeżeli to były małe ubytki,

to zapomnieć,

nie szkodzi pompom ani kotłom,

bardzo dobre,

sprawdzone

to nie jest kryptoreklama

Cisnienie sprawdzala nowa firma ktora miala sprawdzic instalcje po poprzednim "fachowcu", cisnienie spadlo z chyba 4 atmosfer do 0 przez noc

Firma jest OK ale niestety nie chce bawic sie w szukanie nieszczelnosci.

Nie wchodzi w gre latanie instalacji, musze to znalesc i naprawic na tym etapie budowy jeszcze wiele sie nie zniszczy.

Pozostaje napelnienie woda,zagrzanie i moze gdzies wyjdzie plama.

Potem chyba trzeba by spuscic wode i sprawdzi znowu powietrzem, moze byc pare nieszczelnosci.

Witam nocnych Marków :)

U mnie instalacja nie była sprawdzana i po zalaniu okazało się że w kilku miejscach cieknie. Najczęściej było to na śrubunkach i wystarczało zwykłe dokręcenie a znalazło się jedno miejsce z którym nie mogłem dać sobie rady ze wzgledu na brak miejsca. W Castoramie kupiłem preparat do uszczelniania instalacji i pomogło. :lol:

Pozostaje napelnienie woda,zagrzanie i moze gdzies wyjdzie plama.

Trzeba pamiętać tylko, że plama może wyjść w nieco innym miejscu niż jest nieszczelność - u moich rodziców była nieszczelność na piętrze, już nie pamiętam czy co czy cwu. W efekcie krople zbierały się na suficie parteru, ale w odległości ok.3 metrów od źródła nieszczelności. Podejrzewam, ze ew. plamy, ale na wylewce powyżej nieszczelności będą bardziej miarodajne niż np. woda kapiąca z sufitu (jeśli nieszczelność na piętrze, o ile piętro w ogóle jest...)

ps. swoją drogą to ten partacz powinien ponieść koszty naprawy... grrr... :evil: