tomek1950 03.01.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Wiem Adamie, chemia to moje hobby od dzieciństwa. Wydział chemii PW tego nie docenił. Dopiero w nastepnym pokoleniu mam dwoje chemików. Ale mydła to sole słabych kwasów i bardzo mocnych zasad. Mydło potasowe, tak zwane szare, lub maziste rozpuszcza się w wodzie. Tu muszę sprostować Twoją wypowiedź. Nie pamiętam jak jest z mydłami litowymi, ale na 99,99% też powinny być rozpuszczalne. Wapniowe na 100% nie. (To jest ten "serek" który tworzy się przy myciu rąk mydłem sodowym w twardej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Chemia zawsze była moim hobby! Trochę odpuściłem po pozytywnie przeprowadzonej reakcji nitrowania w 2kl ogólniaka. Zwłaszcza jak zobaczyłem JAK DOBRZE nam wyszło i CO TO UMIE! Były i świece dymne.... "śmierdziel" w stu odmianach, piorunian rtęci... Stare piękne i szalone czasy! Teraz to już wyobraźnia raczej mi na takie zabawy nie pozwala, bo dostaję gęsiej skórki na samą myśl! Ale dolewam sobie zasady do betonu perlitowego, dopapruję żywicy i jak podręczę to szybkoobrotową wiertarką z mieszadłem to dostaję kiepski aerożel. Nie wybucha, nie pali się, nie tonie, nie przewodzi ciepła, prądu, nie namaka, nie waży... Taka chemia na NIE! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 03.01.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Witam. Ja tak z tych bardziej leniwych zamiast wiertarki, to może sprężarkę zatrudnić i powietrzem pianę zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2008 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 A jak pomieszać?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2008 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 W małej betoniarce Jurek A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2008 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 może zamiennikiem do ludwika by było "wapno w płynie" pieni się to, stosuje do zapraw, używam to, bo wygodniejsze od tradycyjnego wapna trzeba by przetestować Jurek A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2008 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Można spróbować.Daje bardzo stabilną pianę czy polepsza tylko tiksotropowość?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2008 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 piany z tego nie robiłem, ale od samego transportu jest dużo w poemniku. kilka firm to produkuje, trafiałem na lepsze i gorsze.Jurek A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 04.01.2008 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Chemia zawsze była moim hobby! Trochę odpuściłem po pozytywnie przeprowadzonej reakcji nitrowania w 2kl ogólniaka. Zwłaszcza jak zobaczyłem JAK DOBRZE nam wyszło i CO TO UMIE! Były i świece dymne.... "śmierdziel" w stu odmianach, piorunian rtęci... Stare piękne i szalone czasy! Teraz to już wyobraźnia raczej mi na takie zabawy nie pozwala, bo dostaję gęsiej skórki na samą myśl! Szliśmy tymi samymi drogami. A śmierdziela z akroleiny waszmość robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.01.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 A jakby tak do mieszanki perlitobetonu spienionego użyć jakuzzi??? A poważnie betoniarki sprzężonej z podawaniem powietrza - tyle tylko że trzebabyłoby to wykonywać bezpośrednio nad miejscem w które ma byc to wbudowane - transportowanie takiej niestabilnej na wstrząsy mieszanki na odleglośc może stanowić problem. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Coś mi się zdaje, że zaczynamy udziwniać!Zastosujmy logikę! To, co mamy zrobić - to wylewka. Jeżeli na miejscu budowy zainstalujemy gar od bielizny naszej babci (250 litów) i podciągniemy tam przedłużacz do wiertarki, to wlewając do niego wiadro wody, szklankę dodatków, wór perlitu i kilka łopat cementu dostajemy PO OKOŁO MINUCIE blisko 150 litrów wylewki w łatwym do przemieszczenia pojemniku i o wadze kilkunastu kilogramów!Wylewamy powierzając współpracownikowi rozłożenie porcji poziomo i zanim zdąży ją wygłaskać jaką łatą dostarczamy kolejną... Tak bym to widział. To "ręczna" robota. Taka trochę "antyczna" technologia, ale wydajna i skuteczna.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.01.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Coś mi się zdaje, że zaczynamy udziwniać! Zastosujmy logikę! To, co mamy zrobić - to wylewka. Jeżeli na miejscu budowy zainstalujemy gar od bielizny naszej babci (250 litów) i podciągniemy tam przedłużacz do wiertarki, to wlewając do niego wiadro wody, szklankę dodatków, wór perlitu i kilka łopat cementu dostajemy PO OKOŁO MINUCIE blisko 150 litrów wylewki w łatwym do przemieszczenia pojemniku i o wadze kilkunastu kilogramów! Wylewamy powierzając współpracownikowi rozłożenie porcji poziomo i zanim zdąży ją wygłaskać jaką łatą dostarczamy kolejną... Tak bym to widział. To "ręczna" robota. Taka trochę "antyczna" technologia, ale wydajna i skuteczna. Adam M. Adaś masz próbki?? - podesłałbym jedną wiesz komu Klocek 20 x20 może być Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 04.01.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Coś mi się zdaje, że zaczynamy udziwniać! Zastosujmy logikę! To, co mamy zrobić - to wylewka. Jeżeli na miejscu budowy zainstalujemy gar od bielizny naszej babci (250 litów) i podciągniemy tam przedłużacz do wiertarki, to wlewając do niego wiadro wody, szklankę dodatków, wór perlitu i kilka łopat cementu dostajemy PO OKOŁO MINUCIE blisko 150 litrów wylewki w łatwym do przemieszczenia pojemniku i o wadze kilkunastu kilogramów! Wylewamy powierzając współpracownikowi rozłożenie porcji poziomo i zanim zdąży ją wygłaskać jaką łatą dostarczamy kolejną... Tak bym to widział. To "ręczna" robota. Taka trochę "antyczna" technologia, ale wydajna i skuteczna. Adam M. hmmm. to udziwniajmy dalej.... przecież po wylaniu powiedzmy jakiegoś odcinka mozemy włozyć węża podłaczonego z kompresora i spienic już wylaną masę, oczywiście doświadczalnie dozując ilośc powietrza, albo przekrój dyszy...proste?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.01.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 NIE! Zabełtaj sobie wiertarką wodę, z ludwikiem! Możesz tam i jajko wbić! Wtedy pogadamy na bazie TYCH SAMYCH doświadczeń! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 04.01.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 NIE! Zabełtaj sobie wiertarką wodę, z ludwikiem! Możesz tam i jajko wbić! Wtedy pogadamy na bazie TYCH SAMYCH doświadczeń! Adam M. no.... jak do wiadra to i jajko sie zmieści.... też na bazie doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0wy 04.01.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam, Chcę z perlitu zrobić wylewki i jak da radę ściany wyrównać.Mam pytanie odnośnie wylewek, czy pod terakotę i panele trzeba dawać siatkę czy jest to tylko wskazane? Mam już 1m3. Polecam zajrzeć tutaj:http://www.zebiec.com.pl/userfiles/zebiec/contents/File/PdfRecPerlBet-%20III-ci.pdfi tutaj:http://www.zebiec.com.pl/index.php?pname=329 jeśli jeszcze tego nie znacie. Czekam z ciekawością na eksperymenty PozdrawiamMark0wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam. przeliczając na grubość ocieplenia aby uzyskać U=0,15 perlit-52cm przy lambda 0,08 identyczny wsp. ma słomastyropian--26cm przy lambda 0,04wełna mineralna ma podobne do styropianuPozdrawiam Jurek A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka och 04.01.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 A tak na BABSKI rozum to co to znaczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.01.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 A tak na BABSKI rozum to co to znaczy ?trzeba mieć troszkę więcej przestrzni ( dwa razy ) aby to zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka och 04.01.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Wylewny nie jestes OK juz sie nie bede miedzy meskie dysputy pchala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts