Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zła izolacja stropu

markonix

Recommended Posts

A tak na BABSKI rozum to co to znaczy :oops: :oops: ?

Anka, wiesz chyba jak to faceci sobie gadają... Białkom nieprzystoi...

To takie "męskie" rozmowy. :wink: :lol:

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wydaje mi się że piana z białka "siada" szybko, a po za tym ile trzeba by tych białek żeby powiększyć objętość ?

kombinując dalej na "babski rozum" :wink: są takie spieniacze do bitej śmietany które ułatwiają ubijanie i powodują że piana nie opada :wink: z czystej ciekawości babskiej sprawdzę skład owego specyfiku (może w tym jest to czego szukamy)

mam wrażenie że spienienie betonu musi się utrzymać do jego przeschnięcia (inaczej spienianie mija się z celem)

strasznie czekam na efekty eksperymentów

Witam,

JackD jak tam Twoje eksperymenty, podzielisz się informacjami?

Pozdrawiam

Mark0wy

trochę Was zawiodłem, na razie musiałem spasować, ale nadrobimy zaległości, do końca stycznia mam byc pogoda taka jak teraz, musiałem wykorzystac pogodę na sprawy nie cierpiące zwłoki, ale to nie o zwłoki chodzi...

Pozdrawiam..

teraz czytam wszelakie zaległe posty, nadrabiam zaległości

Jacek

Piana z białek ubija się najlepiej... na kwaśno. :cry:

witam znalazlem troszke czasu i poczytalem prawie wszystkie posty na moje pytanie.dzieki szczególnie dla rodziców adama którzy go powili bo gość naprawdę jast super w tym co robi i pisze na forum. takich nam potrzeba !!!!. mam jeszcze pytanie odnośnie zastosowań perlitu do ocieplenia

stropu. czy jest sens dać bezpośredio na dolne deski styropian 10 cm a na to wylać dopiero wylewke perlitową 5 cm.( Jeśli prawdą jest bardzo duża skuteczność izolacji cieplnej takiej wylewki) mam też pytanie czy znacie kogoś na forum odnośnie kominków - mam pewien pomys na jego wykorzystanie i chciabym zasięgnąć info. POzdrawiam m

może Wam się przydać podczas eksperymentów

IV. Wykonanie wylewki:

Wsypać do betoniarki perlit i cement w wybranych proporcjach;

Mieszać na sucho przez kilkadziesiąt sekund. Wlać odpowiednią ilość wody wg wybranej receptury

i mieszać max. 3 min do uzyskania mieszaniny o konsystencji jednorodnego ciasta.

Przedłużanie mieszania powoduje kruszenie się ziaren perlitu i może doprowadzić do rozwarstwienia się

składników - cięższe cząsteczki cementu opadną na dno, a lżejszy perlit zgromadzi się w górnych warstwach masy;

pełna instrukcja

http://www.zebiec.com.pl/userfiles/zebiec/contents/File/PdfRecPerlBet-%20III-ci.pdf

Dzięki przyda się. W opisywanej na forum metodzie jest jeszcze jeden ważny składnik płyn Ludwik. Dzięki temu otrzymujemy:

plusy: lżejszy, więcej i być może lepsza izolacja ( pęcherzyki powietrza uwięzione między perlitem i cementem) ale to musi potwierdzić profesor od betonów - czekamy :x

minusy: mniejsza wytrzymałość, dłuższy czas wiązania.

Przy okazji. Plan remontu mi się sp..... bo okazało się, że ściany się rozchodzą i trzeba zwalić dach, naprawić ubytki, wieniec, nowy dach i stop. Koszmar. Wchłonie kasę na ocieplenie ścian i kominek by-by.

Wymyśliłem, że można zrobić dużą formę z płyt OSB wyłożyć folią i odlewać bloczki o grubości 20 cm ala styropian i potem tym ocieplać sciany zewnętrzne. Co myślicie? Do wiosny trochę bym tych bloczków narobił w wolnym czasie. Jak wychodzi porównanie kosztów ?